Eiland Man eert The Lady with the Lamp - Postzegelblog

Eiland Man eert The Lady with the Lamp

1

Ze wordt gezien als de grondlegster van de moderne verpleegkunde, Florence Nightingale (1820-1910), bekend geworden als The Lady with the Lamp, de bijnaam die ze kreeg tijdens de Krimoorlog (1853-1856), omdat ze vaak ’s nachts met een lantaarn de ronde deed langs de gewonde en zieke Britse soldaten.

Ze was naar de Krim vertrokken aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters, nadat ze in The Times had gelezen over de mensonterende toestanden onder de Britse soldaten. Om het thuisfront op de hoogte te houden van de aard en omvang van de stroom gewonden, ontwikkelde de in wiskunde en statistieken zeer onderlegde 34-jarige Florence, een diagram om de gegevens overzichtelijk te presenteren. Ze was daarmee de uitvindster van de pooldiagram.

Na haar terugkeer in Engeland richtte ze in 1856 in Londen een verpleegstersschool op, de eerste opleiding op dit gebied. In 1859 schreef ze ’Notes on Nursing, What It Is, and what It Is Not’, het eerste moderne handboek voor de verpleging van zieken. Hierdoor werd ze de grondlegster van de hedendaagse verpleegkunde. In 1907 kreeg ze als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge koninklijke onderscheiding.

Alderney heeft 29 juli de 100e sterfdag van Florence Nigtingale herdacht met zes sfeervolle zegels, die op hun beurt ook in een velletje zitten. Op de geheel donker gehouden zegels (36p, 45p, 48p, 50p, 58p en 80p) alleen lichtende handen, of met een lantaarn, of schrijvend, of biddend. Verder alleen geschreven citaten, zoals Live your life while you have it. Live is a splendid gift, of The greatest things grow by God’s Law out of the smallest.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
AlderneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel