Weinig Michelangelo’s ‘David’ op postzegels - Postzegelblog

Weinig Michelangelo’s ‘David’ op postzegels

7

Zoekt u na de vakantie ook wel eens bepaalde mooie dingen die u gezien heeft, terug op postzegels? Op loopafstand van mijn hotel in Florence bevindt zich de Galleria dell’Accademia. Daar aanschouw ik het mooiste beeldhouwwerk van Italië: Michelangelo’s ‘David.’

Het ruim vijf meter hoge beeld werd gemaakt in opdracht van Piero Soderini en de toen 26-jarige Michelangelo deed zijn tijdgenoten versteld staan door uit een blok marmer, waar diverse tijdgenoten hun tanden al op hadden stukgebeten, in drie jaar tijd een meesterwerk te toveren. Na maanden ruziën, werd het standbeeld in het Piazza della Signoria opgericht, waar het verbleef tot zijn verhuizing in 1873 naar zijn huidige locatie.

Dat het beeld te lange armen en te grote handen en hoofd heeft, vergeven we de kunstenaar graag, want het was bedoeld om buiten op een hoog voetstuk te worden geplaatst en dat vraagt om andere verhoudingen. ‘Daar moet toch een postzegel van bestaan,’ peins ik in bewondering, maar dat valt een tikje tegen.

Italië geeft ter gelegenheid van Michelangelo’s 400ste sterfdag in 1964 en 500ste geboortedag in 1975 wel postzegels uit, maar zonder David. Wel vind ik het beeld op zegels van diverse andere landen, waaronder Monaco in 2001 en Grenada, Paraguay en de Sovjet Unie in 1975. Die laatste uitgifte (Yvert 4119) is de mooiste (zie afbeelding).

Bron: Verenigingsblad september 2010 – Vereniging van Postzegelverzamelaars Delft (pdf, 453 kb) & kavellijst (pdf, 250 kB)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)