Duitse postzegel voor 100 jaar moeder Teresa - Postzegelblog

Duitse postzegel voor 100 jaar moeder Teresa

3

De Duitse Post gaf gisteren een speciale postzegel uit naar aanleiding van de honderste verjaardag van de geboorte van Moeder Teresa (1910-1997).  De postzegel heeft een waarde van 70 cent en bevat een citaat van de ordestichteres, die als ‘de engel van de armen’ beschouwd werd. Het citaat van Moeder Teresa luidt: ‘De armoede werd niet door God geschapen. Wij hebben ze voortgebracht, ik en jij met ons egoïsme’.

Moeder Teresa van Calcutta werd geboren als Agnes (Anjezë) Gonxha Bojaxhiu 26e Augustus 1910 in Skopje, in een vroom katholiek Albanese familie.

In 1928 ging ze naar het Loretto Klooster in Rathfarnam (Dublin), Ierland, en een kreeg de kloosternaam Teresa. De Loretto-orde, stuurde haar naar India, waar ze haar definitieve geloften aflegde en werd opgeleid als leraar. In Calcutta werkte ze als docent, later als directeur bij de St. Mary’s Bengaals Medium School. Sinds 1946, de armsten der armen in Calcutta, en bracht de orde van de Missionarissen van Naastenliefde tot leven. Ze zorgde in de sloppenwijken voor de behoeftige mensen, zieken, stervenden, uitgehongerden, verlaten babies, kinderen en jongeren en alleenstaande moeders. Ze stichtte scholen, moederschaphuizen en zelfs een leprakolonie.

In 1979 werd Moeder Teresa werd bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Ze stierf op 5 September 1997 in Calcutta en gezien het belang van haar werkzaamheden kreeg ze een staatsbegrafenis. Al op 19 oktober 2003 werd Moeder Teresa door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

De postzegel is dinsdag in Berlijn voorgesteld. Aartsbisschop Jean-Claude Périsset, de apostolische nuntius in Duitsland, dankte bij die gelegenheid de Duitse Post voor het initiatief.

Tal van landen eren Moeder Teresa met een postzegel. Voor zover bekend zijn dat Duitsland (70c, 12 augustus), Frankrijk (0,85 €, zowel met gom als zelfklevend, 27 mei), Ierland (55c, 17 juni; deze zegel is een paar met een 55c-zegel die de 100e sterfdag van medeoprichter van het Rode Kruis, Henry Dunant, 1828-1910, herdenkt), Oostenrijk (€ 1,30, 26 augustus), Verenigde Staten (44c, 5 september).

Skopje, de Macedoniërs zijn trots op het feit dat zij in hun hoofdstad is geboren. Om deze reden hebben ze een mooi standbeeld van Moeder Teresa, vlak bij haar geboortewoning gezet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nobelprijswinnaars VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 13 augustus 2010 om 20:53

  Vorig jaar was ik in Skopje, de geboortestad van Moeder Teresa. De Macedoniërs zijn trots op het feit dat zij in hun hoofdstad is geboren, en hebben een mooi standbeeld, vlak bij haar geboortewoning gezet. Ik heb daar nog een leuke foto’s van.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 13 augustus 2010 om 21:36

  @Willem, als je die foto naar mij toe stuurt plaats ik hem erbij.

 • Mart Kruft op 16 augustus 2010 om 18:49

  Wanneer krijgen wij een postzegel van
  Moeder Teresa, enig idee wanneer er evt een uitgifte zal komen
  In afwachting hiervan.\
  Met Vriendelijke groet.
  Mart Kruft

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)