De 2-euromunten - Postzegelblog

De 2-euromunten

15

Op ruilbeurzen kom je ze regelmatig tegen, de muntenhandelaren en de postzegelhandelaren. Strikt gescheiden, ieder zijn eigen winkeltje. Maar wij als verzamelaar kunnen de hobbies Numismatiek en Filatelie bij elkaar brengen. Het kan een spannende aangelegenheid zijn om bij de afbeeldingen op de Euromunten een passende postzegel te vinden. In een eerder artikel op dit weblog werden daarvan al een aantal voorbeelden gegeven. In deze bijdrage wil ik me beperken tot de 2-euromunten.


Vanaf 2004 mag elk Euroland één keer per jaar een speciale 2-euro-herdenkingsmunt uitgeven. Niet alle landen doen dat overigens. Daarnaast werd in 2007 en in 2009 een mogelijkheid geboden om een extra speciale 2-euromunt uit te geven, maar wel met een gezamenlijk thema.  Daarover verder wat meer.

De eerste speciale 2-euromunt werd in 2004 uitgegeven door Griekenland, dat meteen reclame maakte voor de 28e Olympische Zomerspelen die in 2004 in Griekenland zouden worden gehouden.

Het ontwerp van deze Griekse 2-euromunt is gebaseerd op het levensgrote bronzen beeld,  de Discuswerper van Myron van Eleutherae,  dat omstreeks 450 voor Christus werd gemaakt:

Van het oorspronkelijke beeld is alleen nog een Romeinse kopie in marmer bewaard gebleven.

Daarna volgt een hele reeks munten, die op zich al een interessant verzamelgebied  vormen. Ik geef enkele voorbeelden.
In 2005 komt  Spanje met een speciale munt met daarop de welbekende Don Quichotte afgebeeld.

Deze speciale 2-euromunt van Spanje is uitgegeven ter herinnering aan de 400ste verjaardag van de eerste uitgave van het boek “De scherpzinnige heer Don Quichotte van La Mancha” door de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes.

Op deze postzegel valt de Don één van de molens van La Mancha aan, terwijl zijn trouwe knecht Sancho Panza op de achtergrond een gebaar van hopeloosheis maakt. Don Quichotte noemt de molens “Los Gigantes” (de reuzen). Zijn lans blijft echter in de wieken steken en het resultaat laat zich raden……

In 2006 verschijnt in België een 2-euromunt met een afbeelding van het Atomium te Brussel.

Het beeldbepalende gebouw van de Heijzel is een restant van de Wereldtentoonstelling die in 1958 in Brussel werd gehouden.

Eigenlijk had het gevaarte moeten worden afgebroken, maar na enkele grondige restauraties en aanpassingen heeft men besloten het reuze ijzermolecule als toeristische attractie te behouden.

In 2007 krijgen alle Eurolanden de gelegenheid een herdenkingsmunt uit te geven met het gezamenlijk motief “Verdrag van Rome”. Het Verdrag van Rome werd in 1957 gesloten door 6 Europese landen (België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië) als oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG).  Dit verdrag breidde de economische samenwerking uit  die eerder was aangegaan in de EGKS (Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal) uit 1951.

De munt, hierboven de Nederlandse versie, toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. Dit patroon is ook dominant weergegeven op het Italiaanse postzegelblokje “Grande Evento Europa 2007”:

De opschriften “Verdrag van Rome 50 jaar”, “EUROPA” en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde. De volgende 13 landen deden mee met deze gecombineerde uitgifte: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Slovenië, Duitsland, Finland, Ierland en Oostenrijk. Oplage van deze munt in Nederland is 6.000.000 stuks

In 2009 krijgen de Eurolanden opnieuw een kans voor een gezamenlijke 2-euromunt. Het thema is dan toepasselijk  “10 jaar Euro”. Voor het ontwerp van deze speciale 2-euro munt, konden de de burgers en ingezetenen van de EU-lidstaten stemmen op de volgende vijf voorgeselecteerde ontwerpen:

Het winnende ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Centrale Griekse Bank:

Op deze munt, hierboven weer de Nederlandse versie, staan een eurosymbool en een afbeelding van een poppetje in de stijl van een grottekening.  Het ontwerp symboliseert de lange ontwikkeling van prehistorische ruilhandel tot de Europese eenheidsmunt.

In 2009 gaf Griekenland bovenstaande postzegel uit met het poppetje en het euroteken. Het poppetje is te strak uitgevoerd, zou de ontwerper van deze zegel het niet begrepen hebben?

De munt, die door alle 19 landen van het eurogebied is uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift ‘EMU 1999-2009’ in de desbetreffende taal of talen.
Deze munt is in Nederland uitgegeven met een oplage van 5.300.000 stuks.

Tot slot nog een opmerking over de Nederlandse Uitgaves van Euromunten. De hierboven beschreven 2-euromunten van 2007 en 2009 zijn eigenlijk de enige speciale munten. Er zijn wel tal van “gelegenheidsmunten” uitgegeven met een nominale waarde van 5 euro (in zilver), 10 euro (in goud en zilver), 20 euro (goud) en 50 euro (goud), maar die zult U in de praktijk alleen tegenkomen bij verzamelaars.  Voorbeelden van die speciale edities zijn  “Geboorte Prinses Amalia”, “400 jaar Michiel de Ruyter”, “25 jaar Beatrix”, “125 jaar Vincent van Gogh”, “400 jaar Rembrandt”, “200 jaar Belastingdienst” en zo meer. Deze laatst genoemde munten lenen zich ook uitstekend om te combineren met postzegels.

De numismaat en de filatelist zijn bevriend geraakt!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (15) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 9 augustus 2010 om 07:14

  Leuk thema Toon.

 • toon op 9 augustus 2010 om 10:26

  ter aanvulling: de Nederlandse munten van 5, 10, 20 en 50 euro schijnen te mogen worden gebruikt voor betaling, maar ALLEEN in NEDERLAND. dat zul je zelden of nooit zien, denk ik.

 • toon op 9 augustus 2010 om 13:53

  bovenstaand artikel is in uitgebreidere vorm met meer munten en postzegels ook te lezen op http://www.filavaria.nl/2euro.htm

 • Jan van Tellingen op 10 augustus 2010 om 19:02

  Dit is leuk om te lezen en te zien. De combinatie spreekt mij aan. Onlangs kreeg ik een Nederlandse FDC uit 1996 in handen over de start van de Tour in Nederland MET een ECU-munt erin. Leuke items voor de thematische verzamelaar vind ik.

 • willem hogendoorn op 10 augustus 2010 om 20:33

  Een aardige overeenkomst tussen filatelie en numismatiek is dat beide verzamelgebieden de FDC kent. Bij de filatelie betekent FDC: First Day Cover, in de numismatiek betekent FDC: Fleur Du Coin (kleur van de munt). Dat houdt in dat de munt niet door (mensen)handen mag zijn aangeraakt. Als je munten op postzegels verzamelt, zou je ditdenk ik Numisfila kunnen noemen.

 • Cees Prins op 11 augustus 2010 om 14:56

  @ Toon.
  Probeer maar eens te betalen met een herdenkingsmunt van € 5.= of € 10,= bij het Kruidvat. Je hebt kans dat de file bij de kassa behoorlijk lang wordt. Ook maak je geen vrienden bij de overige klanten.(Eigen ervaring)

 • Theo Broekema op 16 augustus 2010 om 17:36

  Zowel Toon alsmede Cees haalde het reeds aan, de belachelijke eis dat de grotere munten van bv 5, 10,20,50 Euro alleen in het land van uitgifte als betalingsmunt gebruikt mag worden. Mij is niet bekend wat hier de reden van mogen zijn. Zal wel weer in Brussel bekokstooft zijn.
  Maar de munten van Euro 5,00, uitgegevn door andere lidstaten kan men ook wel bij AH of C1000 kwijt. De dames cassiëres zien het verschil of niet of kennen de beperking niet.

 • aadb op 16 augustus 2010 om 19:31

  Ja aanschaffen om ze dan weer uittegeven schiet niet op .Vandaar de beperking van die landen .Uitgeven en hopen dat ze nooit meer in het geld verkeer komen . Een zilveren 5 euro maken en later over gaan op verzilverde exemplaren is ook leuke handel !Ach en de verzamelaar pikt het wel weer we doen er een papieren hoesje om met een z.g eerstedag van uitgifte en hup mag ik ff vangen 9,95 .En je moet er snel bij zijn want we maken er niet te veel en op=strop sorry op =op

 • aadb op 16 augustus 2010 om 19:34

  De gene die bij mij willen betalen met een 50 euro munt is van harte welkom,ook met die andere trouwens ,doe ik net als de cassieres gewoon aanpakken en doen of je van niets weet .

 • Theo Broekema op 17 augustus 2010 om 09:11

  Zeg Aad, waar kan ik de door jou genoemde eerste dag van uitgifte (in het hoesje) vinden voor de prijs van euro 9,95.
  Daar wil ik er dan wel 100 stuks van hebben voor die prijs.
  Deze behoorlijk onvindbare setjes (uitgifte aantal 2008, 2009, 2010 stuks) hebben op dit moment een prijs van ca. 25,00 tot 45,00 euro.

 • aadb op 17 augustus 2010 om 10:27

  Theo@ dat is het mooie van die handel een waardeloze(€5) munt die gebruikt is in een papieren hoesjes stoppen en er een circus omheen bouwen alleen verkrijgbaar op die en die dag en meer dan 100% winst pakken . Idiote praktijken van zo,n een KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT .Dat er mensen zijn die dat dan willen hebben omdat de oplage bewust beperk is gehouden zet je alleen maar aan het denken .Sinds de privatisering is daar het hek van de dam en verzinnen ze van alles wat de lading niet dekt .Men trapt er steeds op nieuw in schaars een goede belegging op=op wees er snel bij en ga zomaar door .wordt vervolgt?

 • Gerko op 17 augustus 2010 om 11:50

  Het begint hier intussen op een numismatisch forum te lijken ;-)! Maar nu we toch bezig zijn:
  Aad heeft gelijk wat de KNM betreft ! Wordt allemaal steeds commerciëler (en dus duurder). Voor bijv. een jaarset (met de “gewone” euromunten vragen ze al bijna € 25,-(nominale waarde is € 3,88…)
  De KNM begint steeds meer op “Het Nederlandsche Muntenhuis” te lijken….

 • Theo Broekema op 17 augustus 2010 om 12:28

  Even voor alle duidelijkheid, (en dan houd ik er mee op)de KNM verkoopt deze munten in een speciale verpakking voor Euro 9,95.
  Deze verkoop is slechts op een dag en alleen verkrijgbaar indien zelf afgehaald.Er staat dan een enorme rij te wachten en men kan slechts 1 munt pp kopen.
  Het is alleen erg vreemd dat er handelaren zijn die wel 100 exemplaren kopen om deze vervolgens op Ebay voor zo’n 30,00 tot 45,00 aan te bieden.
  Hoe zij aan deze hoeveelheden kunnen komen is mij onbekend.

 • johan op 17 augustus 2010 om 15:16

  Als ik een winkel zou hebben dan mag je alles kopen met die geldige -zeker niet waardeloze- 5 euromunten. Die kan je volgens mij als winkelier gewoon afstorten in een aparte sealbag in de sealbagkluis bij de bank. Ik zou ze verkopen in het buitenland. Daar geven ze er nogal eens meer voor. Of verkopen als sloopzilver maar dan zal het wel eens minder waard kunnen zijn.

 • aadb op 17 augustus 2010 om 20:05

  Theo hoe triest is het om de trein of auto te pakken en in de rij te willen staan voor een verzilverd 5 euro stuk in een papieren hoesje met vermelding eerste dag van uitgifte prijs van 9,95 +de kosten vervoer .De marketiers van de zich Koninklijk noemende munt doen het prima op internet en mooie huis aan huis folders .De jaarlijks terug kerende manifestatie in denhaag/scheveningen is ook op sterven na dood door deze idiote handelswijze niet meer dan …. en 1 per klant en meer van die ongijn .Ik als ondernemer wil zo veel mogelijk van een artikel verkopen maar bij de KNM schijnen ze een andere mening te hebben.De kluizen gingen open en u kunt zeer gelimiteerd nog wat kopen van opnieuw volgens oud recept geproduceerde munten/penningen ,maar wees er snel bij want op =op en wij pakken de vette winsten .Dat de handelaren veel van die setjes hebben heeft te maken met de vereninging van munthandelaren die een aantal toegewezen wordt .Ook hebben de handelaren handlangers die in de rij gaan staan en ff later weer . Omdat er geen waterdichte controle is .Ik ben zowiezo tegen al deze ongein iemand uit bijv finsterwolde of uit het uiterste zuiden komt nooit aan een leuk setje voor een leuke prijs .Maar ja het is het zelfde als met postzegels doen wat je niet laten kunt maar ik geef mee kleine oplage geen vraag waarde 0,0. Grote oplage veel vraag tijdelijk hoge prijzen daarna lagere prijzen door winstnemers en teleurgestelde afhakers .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)