Opbrengst postzegelverzameling bij verkoop is wisselend - Postzegelblog

Opbrengst postzegelverzameling bij verkoop is wisselend

80

Postzegels kunnen bij verkoop aardig wat opbrengen, maar het kan ook tegenvallen. Hoe kunt u de opbrengst realistisch inschatten? En hoe zorgt u ervoor dat u bij taxatie en verkoop zaken doet met een betrouwbare partij? Vandaag een verhaal uit een oude Collect (nummer 42, winter 2004).

Postzegels zijn geld waard en dus bestaat er ook een levendige handel in. Zeldzame en gewilde postzegels die in een goede staat zijn, kunnen aanzienlijke bedragen opbrengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor postfrisse postzegels uit begin 1900. Maar ook latere postzegels die in kleine oplages zijn verschenen, zijn soms veel waard. Een voorbeeld daarvan zijn de ‘Meeuwtjes’, twee Nederlandse luchtpostzegels uit 1951, die postfris zo honderden euro’s opbrengen.

Ook van foutdrukken kan de verkoopwaarde fors oplopen. Van de postzegel van 9 cent van Koningin Wilhelmîna uit eind jaren twintig van de vorige eeuw is per ongeluk een vel van twintig stuks uitgebracht zonder waardeaanduiding. Deze postzegels brengen nu bij verkoop tienduizenden euro’s op.

Vraag en aanbod

De cataloguswaarde van een zegel wordt door de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH) bepaald op basis van de recente verkoopprijzen. Dat deze cataloguswaarde niet altijd gelijk is aan de daadwerkelijke opbrengst. Dit heeft te maken met het verschil tussen inkoop-en verkoopprijzen. De handel wil er namelijk ook graag aan verdienen.

De mate van zeldzaamheid, kwaliteit en populariteit maakt een postzegel wel of niet waardevol. “Soms worden bepaalde gebieden ineens populair”, zegt Bas Bultennan. directeur van de bij de NVPH aangesloten Nederlandse Postzegelen Muntenveiling. “Momenteel zijn Aziatische postzegels veelgevraagd. Stel dat je in de jaren
zestig voor zo’n honderd euro een verzameling van Chinese postzegels had aangelegd, dan kun je daar nu drie tot vierduizend euro voor krijgen.”

De waarde kan ook per periode sterk verschillen, weet Jan Greven, die voor de afdeling Alkmaar van de Nederlandse Vereniging van PostzegelVerzamelaars (NVPV) regelmatig taxaties doet. “Eind jaren zeventig gingen veel mensen Nederlandse postzegels kopen, in de hoop dat ze later veel waard zouden worden. Doordat er toen veel postzegels werden ingeslagen. is het aanbod nu groot. De prijzen van de postzegels uit die jaren zijn sindsdien nauwelijks gestegen. Naar verhouding is er meer vraag naar Nederlandse postzegels uit de laatste jaren vlak voor de invoering van de euro.”

Dat een postzegel oud is, betekent niet bij voorbaat dat hij veel waard is. Menigeen verkijkt zich daarop, is de ervaring van Bulterman. “Mensen kunnen bij ons binnenlopen en dan taxeren wij kosteloos en vrijblijvend de collectie. Daarbij krijgen we ook weleens niet-kenners over de vloer, die bijvoorbeeld de postzegelverzameling van hun opa hebben geërfd Die denken al gauw dat een postzegel van een halve cent een vermogen waard is.
Maar als er van die zegel nog veel in omloop zijn, levert hij bar weinig op. Een postzegelverzameling verkopen kan op verschillende manieren. Men kan de collectie rechtstreeks aanbieden bij un postzege1handelaar, maar het is ook mogelijk de verzameling te laten veilen. Daarbij wordt met de veilmeester een minimumbedrag afgesproken. Het risico is beperkt. Als veilingmeester ga Je niet onder het minimumbedrag”, zegt Bulterman. “Wordt het niet gekocht, dan komt het gewoon weer bij de eigenaar terug.” Gaat de verkoop wel door, dan is een vooraf overeengekomen percentage voor de veiling.

De collectie kan ook worden aangeboden bij een postzegelvereniging. Als je geen haast hebt
met de verkoop, dan zou ik dat zeker doen, zegt Jan Greven. “Je kunt de collectie dan laten opnemen in de rondzendingen van een vereniging. Dat heb ik zelf gedaan toen Ik mijn verzameling Nederland en Overzee heb opgedoekt.”

Niet rijk rekenen

“Ik heb weleens meegemaakt dat Iemand z’n complete verzameling postzegels in goed vertrouwen meegaf aan een zogenaamde handelaar, die de collectie zou taxeren”, vertelt taxateur Jan Greven. Die verzamelaar heeft zijn collectie nooit meer teruggezien.”Het toont volgens Greven aan hoe belangrijk het is om met een betrouwbare partij in zee te gaan. Ook Jan Willem Dito van de NVPH raadt mensen aan om zorgvuldig te werk te gaan. “Mijn advies is om een door de NVPH erkende handelaar te raadplegen”, zegt hij. Of liever nog twee, want dan krijg je een redelijk objectieve indruk van de waarde van je collectie. En als je de verzameling dan verkoopt en er gaat toch iets mis, dan hebben wij een klachtenregeling.” Je moet je niet rijk rekenen”, vindt Bas Bulterman. “Postzegels verzamelen is in de eerste plaats een hobby, en geen belegging.”

Maar het feit dat postzegels geld waard zijn, heeft natuurlijk z’n aantrekkelijke kanten. “Als je je verzameling zorgvuldig hebt opgebouwd en over wat zeldzame stukken beschikt, dan kan dat bij verkoop een leuk bedrag opleveren”, aldus Jan Willem Dito van de NVPH. “En dat is nooit weg.”

Tips in het kort

 • Postzegels zijn geen ‘safe’ belegging. Net als bij aandelen kunnen de prijzen jarenlang gelijk blijven of zelfs dalen.
 • Let bij de waardebepaling niet alleen op de cataloguswaarde; dat zijn vaak verkoop- en geen inkoopprijzen.
 • Laat uw verzameling door minstens twee handelaren beoordelen, dan krijgt u een beter beeld van de mogelijke opbrengst.

————————————————————————————————————————————–

Elke week duiken we in ons archief en zal er een oude Collect de revue passeren. Het verhaal van vandaag komt uit Collect 42 (pdf, 3 MB). Kijk hier voor een overzicht van alle (beschikbare) nummers. Collect wordt uitgegeven door TNT Post en een abonnement is kosteloos. Wil je het ook ontvangen, vraag het gratis abonnement op Collect dan hier aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (80) Schrijf een reactie

 • toon op 7 augustus 2010 om 09:46

  Ja, ik heb ook wel wat ervaringen met het te gelde maken van prive collecties.
  via onze postzegelvereniging adviseren wij regelmatig mensen die hun verzameling willen opruimen. en in 9 van de tien gevallen zal de opbrengst zeer tegen vallen. vooral het “moderne” materiaal van na 1970 is niet aan de straatstenen kwijt te geraken, Nederlandse FDC’s kun je net zogoed weggeven aan een jeugdclub (behalve de eerste uitgegeven 20 natuurlijk.
  Een keer hebben we een grandioze opbrengst bewerkstelligd, dat betrof een collectie België met alle blokken vanaf no1, inclusief de ORVALS. die goedverzorgde verzameling bracht duizenden euro’s op. de aanbrenger was erg gelukkig met onze raad, want het betrof hier een erfenis.
  Een ander geval was een aanbieding van 20 stockboeken, allerlei van de gehele wereld. de erfgenamen dachten nu toch wel rijk te worden. jammer dan, totale opbrengst op een veiling ongeveer 500 euro.
  conclusie: laat je vooraf goed informeren door meerdere specialisten voordat je tot verkoop overgaat. soms is het beter een verzameling uit sentimentele overwegingen maar in de kast te laten staan.

 • johan op 7 augustus 2010 om 12:40

  Mensen kijken teveel naar de financiële kant van een verzameling. Bij verkoop pakken ze (oa erfgenamen) het vaak verkeerd aan en valt het allemaal tegen.Ik adviseer voortaan om wel te gaan postzegelen. Temeer omdat het ontzettend leerzaam is. (oa talen, reizen, culturen, geschiedenis, maatschappijkennis)Verder ontmoet je allerlei mensen via deze hobby. Het is ook een rustgevende hobby. Daarnaast kan je er behoorlijk mee verdienen. Maar dat kennis vergaren vergt veel energie en daar is men vaak te lui voor. Waarom denk je dat er zoveel postzegelhandelaren en veilinghuizen er internationaal zijn? Juist omdat er veel te verdienen valt. Je kunt als verzamelaar beter zelf je verzameling bij leven te gelde maken ipv het over te laten aan een erfgenaam. Want zelf bezit je die kennis van de zegeltjes. Als je een verzameling erft ga dan zelf aan de slag met de zegeltjes bij voorkeur via een vereniging. En geloof niet alles wat de massa en de media roepen.

  gr Johan
  postzegelforum.nl

 • willem hogendoorn op 7 augustus 2010 om 19:15

  Postzegels verzamelen is een hobby, geen belegging. Als geld je motief is, dan moet je het anders aanpakken. (bv vrijgezel blijven :))

 • Henny van Filatica Rotterdam op 9 augustus 2010 om 13:23

  Helemaal eens dat je je verzameling beter bij leven en welzijn kunt verkopen. De nabestaanden zijn meestal niet op de hoogte van de waarde en onkundig. En waarom zou je je (levenswerk) niet ten gelde maken indien mogelijk. Pa of opa zijn levenlang verzameld en in het slechtste geval gaat een verre neef er mee vandoor, nee geniet er zelf maar van.

 • Maarten op 12 augustus 2010 om 15:37

  Tot 1995 toen ik 15 was heb ik veel van mijn tijd in mijn postzegels gestoken. Recentelijk ben ik, geinspireerd door een grote postzegelerfenis, weer begonnen met verzamelen.Het valt mij op dat er in die 15 jaar enorm veel is veranderd. Het valt mij op dat de descrepntie tussen de ctalogus waarde en handelswaarde enorm is toegenomen. Betaalde in in 1975 bij een handelaar nog 75% en op de club 50%, nu betaal ik op het internet tussen de 10% en 20%. Bij een handelaar betaal je nu zo tussen de 25% en 50%. Hele vooral buitenlandse collecties gaan op het internet weg voor 5% michel. Frankeergeldige zegels kun je kopen voor 55% en verkopen voor 45% van de frankeerwaarde? De illusie dat zegels nooit minder waard zoudenm worden dan hun frankeerwaarde is doorbroken.

  Volgens mij is de tijd dat postzegelverzamelen een toegevoegde waarde bezat door de mogelijkheid op waardevermeerdering definitief voorbij. Toch vind ik op het internet weinig va deze teloorgang terug. Als ik bovenstaand stuk moet geloven dan is de cataloguswaarde gekoppeld aan recente verkoopprijzen, had ik moeten investeren in Aziatische zegels en is er zoiets als vraag en aanbod. Volgens mij is de situatie nu dat de catalogus de relatieve zeldzaamheid van de zegel weergeeft, dat voor 99% van de naoorlogse zegels het de investering niet waard was en dat de markt van vraag en aanbod een markt is van een ongelovelijk groot anbod en een hele kline vraag.

  Begrijp mij overigens niet verkeerd. Ik ben erg blij dat ik mijn oude hobby weer op heb gepakt en profiteer ik als verzamelaar erg van de huidige markt. Toch denk ik met weemoed terug met wat ik allemaal wel niet voor mijn zegels had kunnen krijgen als ik ze 15 eerder had georven en kunnen verkopen(de dubbele dan want mijn verzameling zelf zou ik nooit van de hand doen!).

 • Henny op 12 augustus 2010 om 16:36

  Dat internet heeft natuurlijk een enorme impact gehad en nog op de hele postzegelhandel (niet alleen postzegels). Jan en alleman die zijn zegels om wat voor reden ook kwijt wil(de) vroeg of vraagt desnoods 2 %. En toch geloof ik misschien tegen beter in dat ook hier een zelfreiniging of correctie zal plaats vinden. Op den duur zal alles uitgefilterd zijn het puin zal zijn weg gevonden hebben, en zal voor kwaliteit en goede zegels ook een redelijke in en verkoop prijs gevraagd worden. Dood is het zeker niet als 1.2 miljard Chinezen en 1 miljard Indiers niet allemaal natuurlijk het geld wat er aan komt besteed aan verzamelen waar ze al druk mee bezig zijn trekt dat de hele handel mee hoop ik, en dan zou het wel eens leuk kunnen worden, kop op.

 • aadb op 12 augustus 2010 om 21:51

  Ja en wat doen we met de gene die hun centjes in de persoonlijke postzegels stoppen .Daar is geen catalogus van dus nakijken is een lastige zaak .Gelukkig komen er steeds meer side.s waar persoonlijkezegels opstaan ,bijvoorbeeld http://www.postman600.eu daar kan een mens een stuk wijzer van worden met name de verschillen die er zijn .Aan de prijzen kan je zien of een en ander schaars is maar de garantie is er niet omdat oplage van de zegels ontbreken zo dat er altijd weer iets op de markt kan verschijnen .Een kwestie van vertrouwen ,maar het lijkt logisch dat in de begin jaren de oplage,s niet groot waren alles was nieuw en het waren vnl particulieren die een paar velletjes lieten maken later door reclame akties van tnt gingen ook bedrijfjes wat maken .Het meeste werd toch wel gebruikt en er zal weinig postfris van zijn .Een nadeel blijft natuurlijk dat niemand weet wat er is gemaakt (alleen tnt
  is op de hoogte maar zal uit oog punt van privacy dit niet openbaar maken.Als belegging ja zolang er vraag is en er euro.s in omloop zijn zullen er zaken gedaan worden het voordeel van de persoonlijkezegel is dat er zo veel verschijnt dat je makkelijk thema,s kan maken de oudere zegels hebben de top nog niet bereikt er worden bijzonder hoge prijzen betaald voor met name de eerste jaren . .Maar dit is een normaal verschijnsel in postzegelland, de prijzen zullen op een bepaald moment stabiliseren en het wordt lastige om duurdere zegels te verkopen de kleine groep kapitaalkrachtigen is voorzien en de anderen haken af door de hoge prijzen .zij gaan verder met aankopen die ze wel kunnen betalen Als belegging zou ik zeggen is het gratis dan kan je er niet genoeg van hebben want alles meer dan gratis is winst ,ik denk daar bij aan de z.g spaarpostzegel die bij sommige handelaren gratis wordt verstrekt zelf bij aankopen van normale tnt postzegels .

 • Maarten op 13 augustus 2010 om 22:52

  @Henny Ik hoop dat je gelijk hebt, toch vrees ik dat het aanbod lang hoog zal blijven en het aantal verzamelaars nooit meer zal worden wat het geweest is.

  Vroeger was de markt meer als een pyramide. Je had een enorme groep met een relatief kleine verzameling waardoor de vraag naar standaard materiaal groot bleef. Nu is alleen de top van de pyramide nog over die alleen geïnteresseerd is in kwalitatief goede en zeldzame zegels.

 • Henny op 14 augustus 2010 om 02:13

  Maarten,
  Ik verzamel uiteraard N.O.G, en elke zegel die op mijn pad komt. Duitsland is mij een beetje aan komen waaien en van lieverlee is dat al aardig wat geworden inc staten. Ik had nog een oude catalogus van 1989 en heb of moest eigenlijk weleens een nieuwe hebben. Dus Duitsland 1872-1945 gekocht 76 euro.
  Daar heb ik het meeste van, ik kocht hem op tijd hij is volledig herzien dit jaar je wil niet weten wat de prijzen nu zijn vergeleken met 20 jaar terug, ongelooflijk gestegen ook krijg ik regelmatig veiling-catalogussen met top-prijzen en het zijn heus niet alleen de toppers die stijgen. Goed het is maar een v/b. Maar onze hobby is al 160 jaar oud, en de zegels tot 1940 worden niet meer bijgedrukt en van erna ook niet.
  Wie vroeger USSR spaarde spoorde niet plakplaatjes weet je wel net als China India Brazilie, had ik ze maar gespaard.
  Nee Maarten ik zie het niet zo somber in, maar geduld is wel een vereiste en als je het leuk vind is dat geen punt.

 • aadb op 14 augustus 2010 om 08:11

  Henny@.Een pakje klemstroken had een prijs van Fl 3,75 het zelfde pakje kost nu € 7,60=Fl 16,72 dit heet inflatie. De zegels van ussr en andere voorbeeldingen zijn nog net zo slecht als voor voorheen .De uitzonderingen zitten dan ook in de postfris uitgiftes ,het merendeel van de verzamelaars kochten /kregen (vooraf)gestempelde in handen .Komplete jarengangen mn ussr/ddr Deze zegels halen nog steeds niet de prijs die er toen voor betaald is een jaarset gestempeld had een verkoopprijs van Fl 60,00 nu een €25,00 en is nog steeds zo goed als onverkoopbaar, als je uit gaat van de opbrensten bij diverse veilingen .Onze hobby kan alleen blijven bestaan als zich een ommekeer voordoet in verzamelland ,komt er zoals een paar jaar geleden een speculatie golf dan is dat ook alleen maar tijdelijk want uiteindelijk moet er omwille van de winst verkocht worden en blijft er van de opgeklopte prijzen weinig over .Met andere woorden lekker postzegelen en de opbrengsten en spijt van niet aanschaffen laten zijn wat het is .Mijn ervaring is dat er momenteel al kinderen zijn die geen benul hebben wat een postzegel is evenals de 20/30 generatie die je aankijken of ze water zien branden want op welk kantoor kom je nog echte postzegels tegen.In Denhaag zijn nog 4 postzegelwinkels er waren op zijn top 24 zaken je kan met rede zeggen dat je met geduld de mensen niet aan het verzamelen krijgt ! .Veel postzegelplezier nu kan nog

 • Henny op 14 augustus 2010 om 11:33

  Ja ik weet wel een hoop wat jullie zeggen is waar, hier in Rotterdam zijn meen ik nog maar 3 of 4 echte Postzegelhandelaren. Ook de P-Markt is niet meer zo groot als vroeger. Het meeste gaat helaas over internet.
  En toch weiger ik op de 1 of andere manier te geloven dat het afloopt.
  Kijk eens naar bedrijven zoals MICHEL SCOT YVERT de veilinghuizen dat zijn miljoenen bedrijven wereldwijd praat je over miljarden, dat zie ik zomaar niet verdwijnen, misschien tegen beter weten in, ik hou moed zoniet heb ik toch een leuke hobby (gehad).

 • Martijn op 14 augustus 2010 om 14:55

  leuk te zien die reacties en het geloof dat verzamelen een aflopende zaak is. Niet waar m.i., er vindt alleen een verschuiving plaats van traditionele kanalen (beurs, winkel etc) naar moderne kanalen (internet, veiling). De prijzen voor goed materiaal zijn erg goed (lees hoog!) en de rest raak je niet kwijt. Maar was dit vroeger ook al niet? In principe heeft 80% van de uitgebrachte zegels geen verzamelwaarde en zal dus ook nooit wat waard worden. Maar dat is in elk verzamelgebied zo, niet alleen zegels.

 • Henny op 14 augustus 2010 om 17:49

  Martijn,

  Ik geloof dat je het wel goed samenvat. Alleen de wereld is wat groter geworden met internet voor verzamelaars. Vroeger had je je handels-mannetje en een veiling dat was het, en de club eventueel. Het is gewoon een nieuwe manier van verzamelen maar pas op met het internet!! Ben blij dat jij het ook niet somber in ziet Martijn dat is de spirit!! In 2000 stopte een hoop mensen en met de euro ook, maar een hoop zijn toch weer begonnen, ook de jeugd wordt tegenwoordig niet vergeten wat ik zo opvang.

 • Maarten op 14 augustus 2010 om 19:56

  Leuk om voorbeelden te horen van verzamelingen die nog wel in waarde stijgen. Toch moet ik ook zeggen dat ik denk dat de stijging van cataloguswaarde niets zegt omdat de meeste verzamelingen gewoon niet kwijt te raken zijn. Kijk maar is wat er op het internet geboden wordt op hele verzamelingen Bund of DDR.

  Buiten het internet om weet ik weinig van de handel in postzegels. Ik heb ook geen idee wat postzegels op veilingen doen. Dit zijn twee voorbeelden waar ik zelf mee bezig was afgelopen maanden.

  Ik heb een tijdje terug voor 17 euro inclusief verzendkosten en nieuw Davo Standaard Zwitserland album tot en emt 1999 gekocht. Ik had bergen onafgeweekt materiaal van de laatste 90! jaar. Dit alles heb ik afgeweekt en heb ik in mijn boek verwerkt. De kosten voor klemstroken waren ongeveer 30 euro. Ook heb ik nog een aantal partijtjes op het internet gekocht voor totaal van 25 euro. Hiervoor heb ik tussen de 5 a 10 % cataloguswaarde betaald. Al met al heb ik dus maar 47 euro geinvesteerd en heb ik een prachtig Davo album met een cataloguswaarde van zo’n 1600 euro. Ik heb verschillende verkopen van soortgelijke kavels gevolgd op het internet maar het is of onverkoopbaar of het gaat voor minder dan 5% cataloguswaarde. Das dus zo’n 80 euro! Hiervoor ben ik wel avonden en avonden bezig geweest. De enige manier om er nog iets van terug te zien bij verkoop is alles uit het boek halen en in delen verkopen….maar dan ben ik weer avonden bezig.

  Een andere verzameling waar ik recent veel tijd in heb gestoken is mijn israelische. Mijn Opa heeft vanaf 1965 tot 1965 een abonnement bij de Israelische Philatelistische dienst gehad. Hij ontving alle fdc’s, blokken, twee keer alles met tab en van alles een hoekdeel met vier stuks. Alle facturen zaten er nog bij en ik heb wat sommetjes gemaakt en prijzen gecorrigeerd met de inflatie maar dit is een bijzonder slechte investering geweest. Hier geld ook dat de enige manier om er geld mee te verdienen is om het in vele kavels los te verkopen. Ik wil graag een deel verkopen zodat ik mijn collectie Israel kan completeren tot nu maar ik heb de tijd niet om alles los te verkopen en stop dat liever in het verzamelen, want dat is mijn ontspanning.

  Ik vraag me ook af wat jullie bedoelen met kwaliteit verkoopt wel goed. Mijn collectie Israel is van topkwaliteit maar verkoopt niet. Is het niet dat er gewoon nog een markt is voor hele zeldzame zegels omdat de overgeleven verzamelaars nog wel kapitaalkrachtig genoeg zijn om daarin te investeren. Ik denk dat een kleine laag van de verzamelaars over materiaal bezit dat echt iets zal opbrengen bij verkoop.

  Al met al ben ik heel blij dat ik als vevrzamelaar goekoop aan mijn materiaal kan komen maar de illusie dat mijn postzegels meer waard worden heb ik niet meer.

 • Maarten op 14 augustus 2010 om 19:58

  Sorry, Abonnement liep tot 1995…niet 1965

 • Rob op 15 augustus 2010 om 09:35

  Wat een somberheid…
  Ik vind postzegels verzamelen gewoon leuk: mag dat ook? Zo kwam ik onlangs nog IJslandse zegels tegen uit 1953 voor de hulp aan Nederland wegens de watersnood! Ik vond er ook een uit Denemarken. Weet iemand of er nog meer zijn?

 • Henny op 17 augustus 2010 om 12:11

  Nou Rob,
  Ik doe toch echt mijn best om het leuk te houden en blijf zo optimistisch mogelijk en probeer iedereen een hart onder zijn riem te steken. Tuurlijk mag gewoon verzamelen ook, dat lijkt mij een eerste vereiste zonder passie is er geen bal aan. Wat je watersnood-zegels betreft weet ik dat Suriname en of de Antillen er ook 1 heb uitgegeven maar dat wist je ik denk wel.

 • staelens op 19 augustus 2010 om 11:37

  hallo, wat zou ruw geschat een postzegel waard zijn die afgestempeld werd op 19 september 1720 te oostende ? wordt niet te koop aangeboden, danke, mvg

 • aadb op 19 augustus 2010 om 12:12

  Staelens Ik denk een aantal miljoenen dit zegel moet wel zeer zeer schaars zijn ,het is belangrijk om te weten of de datum 1 april 1720 is .Verder verwijs ik naar wikipedia waar genoeg over de eerste postzegels die gemaakt zijn te vinden is .FF googlen doet ook een boek open over de allereerste postzegel .Zelf zoek ik nog een eerstedagenvelop van de zegel die je noemt uit 1720 met stempel 1 april en liefs met een aantekenstrookje zodat ik zeker weet dat hij echt gelopen(postkoets) heeft

 • Henny op 19 augustus 2010 om 12:31

  Huh, postzegel van 1720!

  En ik maar denken dat de Engelsen in 1840 de eerste waren.
  Stempels zijn bekend maar postzegels?
  Heb ik wat gemist?
  Hier wil wel meer van weten als het mogelijk is.

 • staelens op 19 augustus 2010 om 23:14

  beste aadb en henny, ik probeerde hier enkel een jongen van 12 jaar te helpen die zomaar eventjes 6 boeken vol postzegels heeft gekregen van zijn grootvader, als leek ken ik er niets van maar dacht via deze forum wat meer inlichtingen te krijgen, ik zie dat een leek hier deftig uitgelachen word ipv geholpen, ik hoop jullie eens tegen te komen op een serieuze forum met iets waarvan ik dan wel op de hoogte ben, dan zal ik eens goed lachen, u moet hier niet meer op te reageren want ik kom nooit meer op deze forum, en ik die dacht dat filatelisten ddodserieuze mensen waren

 • aadb op 20 augustus 2010 om 00:38

  Staelens “en natuurlijk ben je benieuwd of er een reaktie komt op je stukje en ga je het lezen,zeker nu blijkt dat er onder de filatelisten ook grappenmakers zitten .Het merendeel is zeer hulpvaardig ,en zover ik weet ik ook .Misschien kan je een scan sturen dan kunnen de experts daar een mening over geven !

 • Henny op 20 augustus 2010 om 01:35

  Beste Staelens,
  Ik hoor of zie hier niemand lachen.
  Niet zo gauw boos worden, iedere fitalist is altijd bereid te helpen.
  En geen vraag is te gek, ik dacht hoe onmogelijk het ook klinkt dat je werkelijk een zegel uit 1720 had heb.
  Zou uniek zijn, en natuurlijk willen wij daar naar kijken zonder dat je uitgelachen wordt. Maar humor is ons ook niet vreemd kom op. We zijn nog gezond.

 • Rob op 20 augustus 2010 om 17:16

  Men gaat hier heel keurig met elkaar om: zeker als je dat vergelijkt met andere plekken op internet…

 • Martijn op 8 september 2010 om 22:20

  hahaha, de nvph (www.nvph.nl) heeft mijn mening overgenomen in haar commentaar over de prijsontwikkeling van zegels bij uitkomen catalogus 2011.
  start quote;
  …Uiteraard is er veel aandacht besteed aan de prijsbepalingen. In algemene zin kan gezegd worden dat de markt voor topmateriaal, bijzonderheden en oudmateriaal van bovengemiddelde kwaliteit sterk is. Regelmatig brengen stukken uit deze categorie op veilingen prijzen op welke duidelijk boven de cataloguswaarde liggen. Daarentegen kan de markt voor algemener materiaal, met name van na-oorlogs materiaal als minder sterk omschreven worden en worden zegels soms beduidend onder de cataloguswaarde verkocht. …end quote.

  dat zeg ik. :)Zie reactie van mij 14-8.

 • aadb op 8 september 2010 om 22:27

  Martijn @dat zeggen we al jaren niks nieuws onder de zon .Alleen de afname van beter materiaal zal verder door vergrijsing afnemen ,het ene na het andere veiling huis sluit zijn zaak of wordt overgenomen .Het grote geld zal andere wegen zoeken in de moderne wereld ,dat doet pijn maar het is niet anders !

 • reintjedevos op 9 september 2010 om 00:12

  Leuk de 15 en 25 gulden luchtpost weer als voorbeeld voor het “betere Nederland” te zien langskomen….

  Ha!, ha!, het was – net als die andere guldenswaarden van vlak na de Tweede Wereldoorlog – een kwestie van geleide deviezen invoer door uitvoer van “postzegels” die niet te koop waren op het postkantoor (tenzij je er direct een luchtpostbrief mee frankeerde en weer afgaf aan de lokettiste). Voor de verzamelaars hier te lande waren ze niet bedoeld. Wel voor rijke Amerikaanse handelaars die ze tegen harde valuta mochten kopen….

  Later heeft men de kreet Sperrwerte bedacht voor die Oostduitse zegels uit een serie die je nooit compleet kon kopen, maar het idee was wel al zo Hollands!

 • Brian op 15 augustus 2011 om 14:28

  Hallo,

  Ik heb een zeer uitgebreid en grote verzameling postzegels waar ik eigenlijk niks meer mee doe.
  Ik weet dat deze verzameling van grote waarde is en vroeg me af of iemand tips heeft over de beste manier van verkopen?
  Zijn er ook adressen bekend voor het taxeren van de postzegels?
  De verzameling zit al erg lang in de familie en bevat zeer oude, niet gestempelde postzegels!

  Mvg,
  Brian

 • Maarten op 17 augustus 2011 om 09:40

  Beste Brian,

  Ik zou om te beginnen eens een catalogus kopen zodat je zelf een beetje weet wat iig de catalogus waarde is. Gaat het echt om een grote en waardevolle collectie kun je voor onafhankelijk advies misschien een langsgaan bij de plaatselijke postzegelvereniging. Zoniet zou ik het naar een handelaar brengen of zelf via marktplaats verkopen.

  Succes!

 • Meike op 25 september 2011 om 19:07

  Mijn schoonmoeder heeft een postzegelverzameling (ongesorteerd) uit Zwitserland. Zijn hier speciale sites voor en/of een catalogus?

 • paulv op 25 september 2011 om 21:17

  In de bibliotheek staat vaak wel een postzegelcatalogus. Kijk eens in rubriek 623, of elders op de plank(-en) met ‘Naslagwerken (wordt niet uitgeleend)’. Voor Zwitserland kun je in Michel, Zumstein en Yvert kijken.

 • Maarten op 25 september 2011 om 21:23

  Kijk eens op freestamcatalogue.com dan krijg je een globaal idee van wat de zegels waard zijn. Weet wel dat dit de verkoop waarde van een handelaar is.

  Verder heb je zeer veel verschillende catalogi voor zwitserland. Je kunt vrij goedkoop oudere catalogi op marktplaats vinden. Kijk eens naar Michel, Philex Zumstein of Swiezer Briefmarken Katalog.
  De laatste twee zijn in zwitersere franken.

 • Henny op 25 september 2011 om 22:20

  http://www.catawiki.nl/search?type=233&q=zwitserland&commit=Zoeken.

  Probeer deze site eens Meike,

  Mvg,

  Henny

 • Desiree op 20 november 2011 om 17:04

  Ik heb heel veel verschillende postzegels in bezit,wil er graag vanaf.
  Heeft iemand een tip om ze te verkopen?
  Heb er zelf geen verstand van en ze liggen al jaren op zolder,zonde toch.

 • JHA op 20 november 2011 om 17:13

  @Desiree.
  Gewoon wegplakken op bijvoorbeeld de Decemberpost

 • Amor op 27 november 2011 om 22:27

  Wat met postzegels van de 2 de wereldoorlog die nog op brieven zijn geplakt ? – losweken of zo houden?
  (Brief is volgeplakt met zegels van miljoenen Duitse marken)?

 • aadb op 27 november 2011 om 22:37

  Latuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh zitten svp .

 • Henny op 28 november 2011 om 09:44

  Amor,

  Precies wat AADB zegt nooit niet afweken, zelgel(s) op poststuk is bijna altijd zoniet altijd meer waard. De afstempeling kan ook een grote rol spelen, of het feit dat sommige zegels op poststuk gewoon zeldzaam zijn. Ja Amor fascinerend wereldje he die postzegels, je mag best een scan sturen kijk ik het wel na voor je hoewel Duitsland best een moeilijk land is met zijn watermerken en kleurverschillen moet je echt in handen hebben en dan nog blijft het moeilijk.

 • LUCK DEKKER op 9 januari 2012 om 11:27

  AANGEBODEN EEN POSTZEGEL VAN MICHIEL DE RUYTER. EEN MISDRUK UIT 1957. LINKS EEN VERSPRINGENDE KARTELRAND. DE ONDERKANT IS DAARDOOR BREDER DAN HET ORIGINEEL.

 • JHA op 9 januari 2012 om 11:42

  @LUCK DEKKER
  Is ie vals of is ie echt?
  Als ie echt is, dan hoort ie op E-Bay thuis

 • LUCK DEKKER op 9 januari 2012 om 11:58

  HET ORIGINEEL LIGT ERNAAST. DE ZEGEL ZIT AL 30 JAAR IN MIJN ALBUM DIE IK NET VAN ZOLDER HEB GEHAALD. HET IS MIJ NET OPGEVALLEN. VAN E-BAY HEB IK GEEN VERSTAND. HOE WERKT DAT?

 • Judith op 22 januari 2012 om 13:28

  Heb een verzameling postzegels die ik wil verkopen, wat kan ik nu het beste doen?
  Mvrgr. Judith

 • Esther op 3 april 2012 om 20:19

  Hallo ik heb een hele verzameling postzegels en wil heel graag weten of iemand interesse heeft in de collectie. Het is van mijn oma geweest dus er zitten uiteraard ook zeldzame zegels tussen… mail mij Gr Esther

 • Andre op 20 november 2012 om 17:44

  In postzegels moet je handelen, niet verzamelen.

 • Marc37 op 20 november 2012 om 18:29

  Juist niet, André. Je verzamelt postzegels
  voor je hobby en niet om te verhandelen.
  Postzegels verzamelen is een mooi tijd verdrijf. En je kunt je hobby zo duur maken als jezelf wilt. Laat de handelen
  maar aan handelaren over. Maar die kunnen zelfs ook postzegels
  verzamelen zonder ze te verkopen.
  Ze kunnen zelfs met elkaar onderling
  ruilen. Naar beurzen gaan, etc,etc.

 • Henny op 20 november 2012 om 18:51

  @Andre,

  Om te kunnen handelen heb je volgens mij verzamelaars nodig, of wil je onderling handelen dat zou knap zijn.
  Maar het kan ook allebei verzamelen en af en toe wat verkopen.

 • Andre op 22 november 2012 om 10:35

  Mijn opmerking over postzegels verzamelen is, dat het een geldverslindende bezigheid is.
  Wat door handelaren in stand wordt gehouden, zij kunnen ook gewoon gaan werken voor hun brood?

 • armaniahn op 28 januari 2013 om 05:36

  Beetje jammer,allemaal gepraat,maar nu zit ik nog met aantal catologussen,halfvol,van zowel voor als na 1940,gestempeld,ongestempeld,en nog niet eens een kleine indicatie hoeveel zoiets kan opbrengen,het is ook zonde om de 1e beste bieder mee te geven,maar is een stuk of 2000 postzegels,veel?? Wie bied als 1e,dan weet ik wat ik vragen moet bij de handelaar :p of moet ik ze weg doen voor 0,50 cnt per stuk,is in deze crisis tijd wel weer leuk geld,imand tips??

 • Henny op 28 januari 2013 om 11:57

  @armaniahn
  Ik neem aan dat je de zegels in een stock-album of voordruk-album heb gestopt. Catalogussen zijn naslagwerken waar de postzegels in beschreven staan inc cat-waarde. Dat is een richtprijs die zelden of nooit betaald wordt. Je noemt ook geen landen, bepaal eeerst maar de waarde aan de hand van een catalogus. Goede zegels zal hooguit tussen de 10 en 20 % van de cat-waarde opbrengen, echte grote jongens misschien iets meer. Maar houd er rekening mee dat het waarschijnlijk veel minder is. Het maakt ook wel wat uit of het een (complete) collectie is of een deel verzameling met veel dubbelen. En de conditie en de vraag, er zijn meer factoren maar dat wordt te veel om dat beschrijven. Dus breng het in kaart en probeer Marktplaats beschrijf het zo goed mogelijk.

 • Cordula Remmelts op 21 februari 2013 om 20:04

  ik heb, zoals meer mensen een postzegelcollectie geërfd.
  de zegels moet ik nog bekijken, maar ik ben erg benieuwd om wat meer te weten over luchtpost brieven (met zegel)vanuit Ned. Indie naar Holland met speciale vlichten, de Kerst en nieuwjaarsvluchten 1933 en 1934 en vluchten met de Uiver, de Pelikaan en de Zilvermeeuw. ook 3 enveloppen van de London Melbourne Race, 1934.
  kan iemand mij daar meer over vertellen??

 • Toon op 21 februari 2013 om 21:59

  Beste Cordula R, er is voldoende literatuur over die bijzondere vluchten, zie bijvoorbeeld:
  “Luchtpost en luchtpost encyclopedie” van JLCM TSchroots ea.
  en
  “Postvluchten” van J.Boesman

 • c.p.m.spiering op 9 december 2013 om 12:42

  ik heb verschillende soorten
  munten echt nog uit allelei verschillende landen 1975 1965 1945
  zijn twee busjes vol met ouden munten
  mijn vraag op dat nog wat op breng

  mijn vriendelijke dank voor u begrip

 • henny op 7 mei 2014 om 23:25

  Ik ben in het bezit van een verzameling postzegels 1970 tot 2010 nl postfris en die wil ik graag verkopen.Wat zou het opbrengen? graag antwoord hier op.

 • corrie spiering op 8 mei 2014 om 19:57

  postzegels verzamel was
  in de goede ouwe tijd goede beleging hoor
  is jammer dat door de komst van de euro,s het naar de knoppen is gegaan
  maar probeer op een veiling voor postzelg verzamelingen of je er nog iets voor terug krijg
  dat is mijn atfies

 • Henny op 8 mei 2014 om 20:22

  Henny aan Henny,

  Altijd makkelijk een naamgenoot die wat vraagt. Wel Henny je vraag is eenvoudig en moeilijk te gelijk. Is het compleet en welk land? Nederland kan jezelf wel ongeveer uitrekenen met een catalogus van Nederland, Met een beetje geluk 20% van de cataloguswaarde, de guldenwaarden zijn niet meer geldig en vrij veel van gemaakt/gedrukt de euro-zegels hebben altijd nog hun plakwaarde, zit het in een mooi Davo album komt er nog wat bij. Denk wel dat je dat er zeker voor moet kunnen krijgen voor minder zou ik het niet doen.

  Mvg,

  Henny

 • Jaap op 8 juni 2014 om 17:39

  juni 2014
  hier een paar voorbeelden van veilingen [recent]
  Weesp en Amstelveen

  mooie collectie,cat.waaerde 1.131.874 euro opbrengst 294.000 euro
  unieke envelope inzet 7.500 euro
  opbrengst 71.000 euro
  nr184 ned 16000.325 3.400 nr 536 1950
  nr 467 68.000 461 27.000

  enz enz
  vr gr
  Jaap

 • yorick op 24 augustus 2014 om 21:41

  Beste mensen,

  Ik heb verschillende postzegels geërfd.
  Praat over 200 tot meer postzgels van 150 jaar oud, postzegels van het hele land, wereldwijd. Van het kind postzegels, van olympische spelers etc.

  Ik ben benieuwd naar de waarde van
  De postzegels en zoek een taxeur in
  Omgeving van lelystad.

  Groeten Yorick.

 • Rob op 24 augustus 2014 om 22:01

  Op http://nvph.nl/leden
  kun je een overzicht van handelaren vinden.

 • ruud op 1 september 2014 om 02:08

  post-zegels zijn toch prachtig.

  postnl heeft niets moois meer, niets
  philatelistisch. niets nieuws.

  jammer.

 • Hennepnetel op 1 september 2014 om 19:09

  Niets moois meer???? Zo’n meisje in het Mauritshuis, de kippen van Barneveld…

  De zelfklevende Vos???

  De vuurtorens! Daar kunnen die Duitsers toch niet aan tippen!

 • Theo op 2 september 2014 om 13:09

  Yorick,
  In Lelystad is de penningmeester van de AV De Philatelist woonachtig.
  Het gaat om de heer Henk Muskee
  Jol 10-39, 8243EC Lelystad
  Zijn emailadres= henkmuskee@xs4all.nl
  Neem met hem contact op.

 • Esther Vaals op 9 december 2014 om 17:44

  Ik wilde dit even met jullie delen aangezien ik een tijdje terug ook hier in dit bericht zat te bladeren, op zoek naar wat ik moest doen met een geërfde postzegelverzameling Nederland ongestempeld, en ik zie dat veel van jullie hetzelfde schuitje zitten.

  Ik ben de afgelopen weken bij 4 handelaren (waaronder 1 veiler) langsgeweest, en allemaal boden of gokten ze rond de 150 a 200 euro voor een verzameling Nederlandse postzegels, praktisch helemaal compleet van 1946 t/m 2007 (plus wat ouder materiaal voor de oorlog).

  Ik had al het idee dat ik weinig geboden kreeg, dus ben toen eens gaan googlen en kwam erachter men voornamelijk betaalt voor frankeergeldige zegels. Die worden gewoon doorverkocht voor reguliere frankering door grote bedrijven en instellingen.

  Uiteindelijk heb ik toen zelf de frankeergeldige zegels geteld en die via http://www.zegelinkoop.nl verkocht voor in totaal iets meer dan EUR 300, bijna het dubbele van wat postzegelwinkels boden!
  Werkte best goed, de zegels kwamen een dag later aan en diezelfde dag had ik het geld staan op mn giro.

  Dus mijn tip: als je geen hele oude Nederlandse postzegels met enorme waarde hebt, houd ze dan zelf voor de emotionele waarde en verkoop het nieuwe deel tegen frankeerwaarde, dan houd je misschien nog wel meer over net als ik!

 • Frans op 9 december 2014 om 19:40

  Maak er de openhaard of de kachel mee aan,dan heb je er tenminste nog warmte van.In plaats van handelaren te spekken.

 • willem hogendoorn op 9 december 2014 om 20:29

  @Esther: Goed gedaan!

 • Mark op 10 december 2014 om 15:10

  @Esther: goede reclametekst moet ik zeggen ! Lekker slim om 0,25 te accepteren voor een zegel die 0,64 waard is … Je kan er makkelijk het dubbele voor vangen via marktplaats en Ebay.

 • Esther Vaals op 10 december 2014 om 23:50

  Mark, wat bedoel je precies? De zegels die ik heb verkocht waren 39 cent en soms 44 cent; zeker geen 64 cent.

 • Chantal keijzer op 9 juli 2015 om 19:20

  Goedemiddag,
  Ik heb duizenden postzegels in mijn bezit, gebruikt en ongebruikt. Ik wil ze graag verkopen maar ik heb er zelf geen verstand van. Daarom wil ik mijn postzegel graag verkopen, maar ik heb geen idee waar ik dit het beste kan doen. Ik woon zelf in Spijkenisse (vlakbij Rotterdam) en ik heb geen mogelijkheid om ver te reizen. Weet iemand misschien waar ik mijn postzegels kan laten taxeren en verkopen?
  Ik ben al een keer eerder bij een taxeer bureau geweest en zij hebben nog geen 30 seconden naar mijn postzegels gekeken, daarom heb ik hier niet zoveel vertrouwen meer in..
  Uitkijkend naar jullie reacties,
  Chantal keijzer

 • herbert op 10 juli 2015 om 17:25

  chantal, heb je al eens op internet gekeken? daar vind je best wat adressen die postzegels inkopen

 • saskia op 7 november 2015 om 08:55

  Graag zou ik weten waar ik postzegelverzameling kan laten taxeren.ik woon in amstelveen

 • Bert Panneman op 7 november 2015 om 22:04

  Saskia, tik wat juiste trefwoorden in op internet en je hebt diverse opties. Of neem contact op met de schrijver van deze blog, Rob Smit van pz.handel Postbeeld in Haarlem, ook zo op internet gevonden. Succes.

 • T. de Groot op 16 december 2016 om 15:31

  Ik heb de jaarcollecties Nederland vanaf 1987 t/m 2015 (ongebruikt in insteekakbums) en wil deze tegen een aannemelijk bod verkopen :
  Wacht graag de reacties af

 • Patrick Lava op 17 december 2016 om 00:05

  @ T. De Groot,
  Als je geen rompslomp wil, kun je volgens mij best een veilinghuis contacteren. Voor de uitgiften in guldens staat niemand te springen, maar de recentere jaarcollecties brengen wel wat op. Hoeveel ongeveer, dat kun je uitvinden door veilingresultaten te zoeken op internet. Desgewenst kun je zelf je loten aanbieden op het internet (eBay, Catawiki, Delcampe, Marktplaats, etc.), maar dan heb je er wat meer werk aan.

 • Ramon op 24 december 2016 om 09:05

  Nou daar gaan we dan, ik heb uit een overlijden een vrij grote collectie van: postzegels oude ja maar ook nieuwe in de verpakkingen zelfs nog, Disney, ferrarie, olympisch, koningshuis met mappen en certificaten, een 20 volle albums oud en internationaal. Eerste dag enveloppen ook erg veel met mappen en sommige nooit uitgepakt, munten geld oud en nieuw maar ook herdenkings collectie hele euro reeksen ponden noem maar op, nu wil ik hier graag van af en ben me erg aan het verdiepen, wie is een straight scooter en geïnteresseerd mail me rmnsterman@gmail.com ook in gedeeltes te koop op locatie in noord Holland

 • Lars op 24 december 2016 om 13:28

  @Ramon,
  Staat er op de verpakkingen, mappen en albums misschien de naam ‘Edel Collecties’?

 • Martinus Hoedemakers op 24 februari 2017 om 18:14

  Hallo ik Nederlandse postzegels in bezit van meer dan 100 jaar en ook diverse 2de wereld oorlog postzegels. Ik wil deze verkopen.
  Vriendelijke groet Martinus

 • Lenie op 11 oktober 2017 om 16:34

  Wie weet dus een safe persoon die naar de verzameling kan kijken. Men raad aan 2 okee dus 2 3 mag ook
  Het is in jaaaaaren met veel liefde opgebouwd.
  Maar er is geen opvolger met dezelfe passie.

  Vriendelijk dank voor een reaktie of goede raad

 • aadb op 11 oktober 2017 om 21:02

  PZH Edison in Denhaag gratis taxatie en adviezen omtrent verkoop Lid N.V.P.H
  aadbeglinger729@hotmail.com
  Handig is wat foto,s te sturen van de albums waar een en ander is onder gebracht met wat opengeslagen bladzijden van de begin jaren en wat van de laatste jaren .Ik zie een reactie graag komen en wie weet volgen daar goede zaken op
  vr gr aadb

 • Ant op 12 oktober 2017 om 13:24

  Mijn ervaring als ex postzegelverzamelaar ,verzamel niet om er geld mee te verdienen, bij verkoop haal je er bijlangen aan niet je kosten eruit, dit is alleen voor handelaren weggelegd.

 • aadb op 12 oktober 2017 om 16:03

  Tsja Ant zoals met aandelen op tijd kopen en verkopen heeft niets met verzamelen van doen maar met speculatie’
  Een verzamelaar verkoopt niet zo snel meestal zijn dat de nabestaanden die denken de zilvervloot binnen te halen .
  Deden ze dat in de goede tijd dan varen zowel de speculant als handelaar er wel bij .In slechte tijden is het niet anders, en zijn de opbrengsten laag dan is dat ook voor de handelaar met grote voorraden van toepassing zo de verzamelaar er van zijn zegels er 1 of meer in zijn stock had/heeft zo heeft de handelaar daar vaak een veelvoud van En dan hebben we het nog niet eens gehad over de groothandel die nog meer stockten voor de goede tijden die niet kwamen daar zijn echt grote bedragen verloren vergeleken bij de verzamelaar .Zo waren er in Den haag 24 winkels + nog enige huisverkopers nu is de situatie dat er nog 3 1/2 zaakje te vinden is zijn die andere allemaal uit luxe gestopt ?Postzegels verzamelen is nog steeds een geweldige hobby die niet duur hoeft te zijn voor weinig koop je al leuke uitzoek partijtjes en daar gaat het de meeste verzamelaars om .

 • pieter op 9 juli 2018 om 22:49

  Er komen nauwelijks nog nieuwe verzamelaars bij want jongeren hebben meer belangstelling voor Facebook etc etc dan voor het verzamelen van postzegels of van wat dan ook. Op veilingen en beurzen zie je hoofdzakelijk ouwe knarren.
  Met antiek is het van hetzelfde laken een pak. Een oude kast die in de jaren 80 nog 10.000 guldentjes moest kosten heb je nu voor 500 euro.
  Een verzamelaar met kennis van zaken kan nu dus zijn slag slaan dat is dus het positieve aan deze ontwikkeling.
  Waar dat allemaal zal eindigen?? Wie het weet mag het zeggen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)