Het einde van de Nederlandse Antillen? - Postzegelblog

Het einde van de Nederlandse Antillen?

4

Het gaat gebeuren, maar wat eigenlijk? De Nederlandse Antillen gaan verdwijnen, en worden vervangen door een paar zelfstandige eilanden en een paar bijzondere gemeenten van Nederland. Dit alles per 10 oktober aanstaande. Maar alle officiële kanalen hullen zich in stilte als het gaat om de postale gevolgen!

Ik heb geprobeerd uit te vinden wat voor gevolgen dit voor ons postzegelverzamelaars zal hebben, maar krijg overal nul op het rekest. En dat terwijl de overgang toch al over zo’n twee maanden plaatsvindt! Maar de internationale leverancier van de huidige zegels van de Nederlandse Antillen weet nog van niks, de post op de Nederlandse Antillen weet ook nog van niks en de Nederlandse vertegenwoordiging op de Antillen vindt het niet eens nodig te reageren.

Maar we kunnen wel een beetje gissen natuurlijk. Het zal erg waarschijnlijk zijn dat zegels met de vermelding Nederlandse Antillen zullen verdwijnen en dat de zelfstandige eilanden zelf zegels uit zullen gaan geven. Maar wat er met die bijzondere gemeenten gaat gebeuren, zal nog wel even een raadsel blijven. Lezers van dit blog hebben al prachtige varianten op de Nederlandse Beatrix-zegels ontworpen.

Afb afkomstig van Lars

Het verdwijnen van de Nederlandse Antillen zal inhouden dat verzamelaars van de zogenaamde “dode landen” er weer een land bij krijgen om te verzamelen. En het is maar de vraag of ze daar zo blij mee zullen zijn. De Nederlandse Antillen is naar mijn idee niet het meest populaire land geweest om te verzamelen. Het is voornamelijk een erg moderne verzameling omdat het land pas in 1949 in het leven geroepen werd.

De eerste uitgegeven postzegels dateren van 26 juli 1949: een serietje van drie zegels met Ojeda als onderwerp die 450 jaar daarvoor Curaçao had ontdekt.


Het begin van de Antilliaanse catalogus is nog enigszins koloniaal met Hartz’s “Juliana en face” ontwerp voor de permanente zegels. Een rechtstreekse kopie van de Nederlandse serie. Deze serie bevat ook meteen de duurste zegel in de catalogus: de 10g bruinviolet. De serie is wel interessant omdat deze in de jaren 70 weer van stal gehaald werd en gebruikt werd voor zegels in postzegelboekjes. In die boekjes vinden we de zegels waarop het kroontje van Juliana (dat destijds verwijderd werd voor het originele ontwerp) weer terug te vinden is.


Een tweede permanente serie, de Disberg-zegels die in 1958 werden geïntroduceerd, is ook populair onder verzamelaars, vanwege de vele herdrukken op diverse soorten papier en de vele kleurvariëteiten die er te verzamelen zijn. Ook deze zegels kregen in een iets andere vorm nieuw leven ingeblazen in de jaren zeventig met het verschijnen van postzegelboekjes.


Zoals zovele landen raakten ook de Antillen daarna in de ban van lekker veel zegels uitgeven, waarbij elk onderwerp dat maar enigszins goed zou liggen bij thematische verzamelaars uitgebuit werd.


Maar, die dode landen verzamelaars mogen dan misschien niet zo blij zijn met deze aanwinst, ze kunnen in elk geval, als het meezit, een ander land weer van hun lijstje schrappen, de verzameling verkopen en zo aan de Antillen gaan beginnen. Want Curaçao is een van die eilanden die zelfstandig worden, dus het zit er dik in dat er weer zegels worden uitgegeven door Curaçao, waardoor dat eiland niet langer de status van dood land zal hebben. Curaçao als postzegeleenheid hielt op te bestaan door het vormen van de Nederlandse Antillen in 1949. De laatste postzegels die er werden uitgegeven waren de Kinderzegels van 3 november 1948.


In die tijd waren postzegels nog nostalgisch getint. Wat zal de toekomst bieden voor dit en de andere eilanden? Wij houden en masse ons hart vast!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederlandse Antillen Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)