Ga jij maar eens buiten spelen! - Postzegelblog

Ga jij maar eens buiten spelen!

6

Het was natuurlijk niet de bedoeling om van mij af te zijn, maar mijn moeder was altijd resoluut en oprecht als ze zei: “Ga jij maar eens buiten spelen!” Dat was vooral kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, kinderen kregen weer een kans om van de buitenlucht te genieten en de broodnodige UV-stralen voor de groei en ontwikkeling op te doen.


Voor mij was dat  “buiten” geen probleem. Ik woonde in een Brabants dorp en de straten bestonden voor een groot gedeelte nog uit zand. Rennen, verstoppertje spelen en een lekker partijtje voetballen met de buurtjongens waren dan de geliefde bezigheden.


Erg in trek was ook knikkeren. Uit sentimentele overwegingen heb ik nog een pot met knikkers op de logeerkamer staan, je weet nog wel, van die grote met die “kattenogen”.

Een volgens mij totaal vergeten activiteit was het hoepelen, waarvoor we oude wielen van fietsen gebruikten. Daarvoor hadden we zelfs een parkoers uitgezet op een zandvlakte met geulen en hobbels.  Wie zijn hoepel het langst kon laten lopen was de winnaar.

De meisjes hadden andere bezigheden. Touwtjespringen was het meest geliefd. “In spin de boog gaat in, uit spuit de boog gaat uit”. De jongens mochten af en toe ook mee doen, maar dan voornamelijk omdat ze beter konden draaien met het touw.

Op iets latere leeftijd werden de spelen stoerder. Rolschaatsen, wielerwedstrijden.


En natuurlijk voetballen. Heerlijk ravotten in het rulle zand. Vallen deed geen pijn.

En in de herfst was het vliegeren. Toen moesten we onze vlieger nog zelf maken! Je kocht alle onderdelen, houtjes, touw en speciaal vliegerpapier in een bazaar. Met allerlei gekleurd papier kon je prachtige ontwerpen maken, vooral gezichten op de vlieger, een clown, een Dracula, een spin……… We lieten de vliegers gaan op een pas afgemaaid graanveld. Daar kon je lekker lang rennen.

Het geheim van het stabiliseren van de vlieger bleek in de staart te zitten. Een lange staart met een bosje gras aan het uiteinde bleek wonderen te doen. Stond de vlieger mooi stil op de wind,  dan het touw verlengen tot soms wel 50 meter lang. Torenhoog!

Als opgroeiende puber hoeft je moeder je niet meer aan te sporen. Tenminste niet in mijn geval, want ik ging bij de “verkenners”. Tegenwoordig heet dat “scouting”. Ik denk met veel vreugde terug aan die periode. Toen kon je nog vrijelijk kamperen in de natuur (met toestemming van de boer natuurlijk).


Zelf eten koken op een houtvuurtje en heerlijk (zwartgeblakerd) brood bakken boven de as van een kampvuur.
En vooral de trektochten door de Brabantse bossen, de Belgische Kempen en het Duitse Eiffelgebergte staan nog steeds in mijn geheugen gegrift.

Tijden veranderen en buiten spelen wordt een probleem voor de opgroeiende jeugd. Ruimte is schaars. Het “Nationaal Jeugd Fonds Jantje Beton” zet zich in voor kinderen zodat zij vrij buiten kunnen spelen. Alle activiteiten die dit fonds initieert, zelf uitvoert of ondersteunt hebben tot doel het vrije buitenspelen te promoten. En hierbij moet men vooral denken aan het creëren van goede speelruimtes voor kinderen in de volgebouwde betonnen omgeving van de grote steden.

En in de winterperiode? Helaas, veel binnen blijven.  En dan natuurlijk POSTZEGELEN!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 29 juli 2010 om 22:11

  Wat een feest van herkenning! Behalve de wielerwedstrijden heb ik alles wel gedaan! Scouting was hiervan toch wel mijn mooiste tijd. Fantastisch om het zo in postzegels terug te zien!

 • toon op 30 juli 2010 om 11:54

  dit jaar wordt ook herdacht dat 100 jaar geleden Scouting Nederland van start ging.
  http://jubjam100.scouting.nl/index.php/nl/livehome
  Er is een Nationale Jamborie in Roermond van 24 juli t/m 4 augustus 2010.
  Lees meer over Scouting op
  http://people.zeelandnet.nl/acoomens/scouting.htm

 • Albert Haan op 1 augustus 2010 om 19:18

  Ja vooral het vliegeren.
  Mijn vader was een kei hierin, het bouwen van de gekste modellen.
  En wat ik me hieraan nog kan herinneren, het papier werd met een gekookte aardappel om het touw gekleefd.
  Nu hoef je maar naar de winkel te gaan en je koopt kant en klare eenheidsvliegers.
  Nee, zelf bouwen was leuker.

 • cor meijer op 2 augustus 2010 om 22:53

  Bezoek dit jaar de Postex in apeldoorn,daar zal een prachtige tentoonsteling zijn over 100 jaar scouting, tevens zal daar ook de opening in teken staan van Scouting Nederland.

 • Jan van Tellingen op 10 augustus 2010 om 19:28

  Weer een bevestiging dat de jeugd al op vroege leeftijd wordt geconfronterd met het fietswiel of de fiets, om te spelen en de competitie aan te gaan. Ook vandaag de dag een aktueel thema. De fietslatelist.

 • Theo op 20 december 2010 om 12:26

  @Toon, ik zou dit stuk zelf geschreven hebben ware het niet dat ik niet in het Brabandse land woonachtig was maar in het Groningse. Ik herken vrijwel ieder woord wat er geschreven werd. Leuk!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)