Waar munt en postzegel elkaar tegenkomen - Postzegelblog

Waar munt en postzegel elkaar tegenkomen

5

Zoals er liefhebbers zijn van postzegels, zo zijn er ook fanatieke munt en verzamelaars. Meestal gaat het niet samen, maar wat gebeurt er als je een postzegel en een munt bij elkaar voegt? Soms verrijkt het een collectie met onverwachte meerwaarde. Vandaag een verhaal uit een oude Collect (nummer 43, lente 2005).

Op de website van de Zeeuwse postzegelvereniging geeft verzamelaar Toon Oomens een prachtig voorbeeld van een geslaagde combinatie van munten en postzegels. Hij zocht bij de beeltenissen op de verschillende Europese euromunten bijpassende postzegels. Zo bestaan er van de harp op de Ierse euro’s ook postzegels. Op de Franse euromuntjes van 1, 2 en 5 cent staat de typisch Franse afbeelding van Marianne, de vrouw met wapperende haren die symbool staat voor de Franse Republiek. Uiteraard geeft de Franse post ook postzegels uit met deze afbeelding.

Oomens: “Filatelie en numismatiek (munten verzamelen) zijn twee volstrekt gescheiden circuits, maar kunnen soms samenkomen. De euroverzameling is daar een leuk voorbeeld van.”

Leuke aanvulling

Hoewel postzegels en munten veelal apart verzameld worden, geeft TPG Post wel geregeld sets uit van postzegels in combinatie met munten. Een voorbeeld is de zogenaamde numisbrief, die een postzegel met eerstedagstempel en een bijpassende munt bevat rondom hetzelfde thema.

Toen de euro nog niet bestond, gaf  TPG Post brieven uit met een speciaal geslagen ecu (voorloper van de euro). Zo kwamen er bij de postzegels van Jan, Jans en de Kinderen en de Olympische Spelen In Atlanta in 1996, speciale ecubrieven uit.

De heer Wesseling heeft de hele collectie met alle S6 brieven die ooit zijn uitgekomen compleet. Hij is al jarenlang een verwoed verzamelaar van Nederlandse postzegels en zag de ecubrieven toentertijd als mooie aanvulling. “Ik heb ze destijds aangeschaft met de gedachte dat ze nog eens veel waard zouden worden. En ik wil ze op den duur overdoen aan mijn zoon. Die heeft een grote collectie munten. Sommige numisbrieven zijn helaas in een te grote oplage uitgegeven om echt een hoge waarde te krijgen, weet directeur Jeroen Sertons van Muntpost. Dit bedrijf levert per postorder
diverse munten, muntsets en ook numisbrieven. “Nu zoekt een verzamelaar de waarde vaak ook niet in het geld Een numisbrief is vooral interessant voor wie bijvoorbeeld een themaverzameling heeft. Als er dan een munt uitkomt, wil je die erbij hebben, legt Sertons uit.

Ook Sertons erkent dat er tussen filatelisten en numismaten een groot verschil is. “Een postzegelverzameling is iets laagdrempeliger en kan zo breed gemaakt worden als de verzamelaar zelf wil. Met munten zijn die mogelijkheden wat beperkter. Bovendien is het wat kostbaarder. Met de numisbrieven sloeg TPG Post een brug tussen deze twee werelden.

Munt, goud en zilver

Met name voor verzamelaars van postzegels van het Koninklijk Huis zijn er mooie sets verschenen waarin bij het postzegelvelletje een speciale munt is gevoegd. Voor het huwelijk van willem-AJexander en Mäxima liet Muntpost een speciale penning slaan, evenals bij de geboorte van Prinses Amalia. Dit Jaar is het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix onderwerp van een postzegeluitgifte én van een speciale munt. Er zal voor deze gelegenheid een unieke euro uitkomen in goud en zilver. Omdat het een officiële munt betreft, zal de Koninklijke Nederlandse Munt deze slaan.

Ballonpost

Munten gaven een nieuwe impuls aan de themacollectie van Erwin Pellegrom. Hij is zelf ballonpiloot en gaat jaarlijks zo’n 25 keer zetfstandig de lucht in met een ballon. Sinds jaar en dag verzamelt hij alles wat met ballonvaren te maken heeft, een passie die hij deelt met zijn vrouw Wilma. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op het nationaal bekende Ballonfiësta in  Barneveld. Al snel stortten ze zich samen op een andere hobby: postzegels verzamelen van ballonnen. De verzameling is inmiddels behoorlijk uitgebreid. Pellegrom: Compleet ben je natuurlijk nooit. Maar wat er mist zijn stukken als een postzegel uit de Verenigde Staten van zesduizend dollar. Tsja, dat is natuurlijk onhaalbaar.”

Op een verzamelaarsbeurs spraken Erwin en Wilma Pellegrom enkele jaren geleden met een muntenhandelaar. Die wist alleen te vertellen dat er een Franse munt van tien francs was met een ballon erop. Na even verder vragen, bleek er echter veel meer te zijn. Nu hebben de twee een aantal zeer bijzondere munten in hun collectie. Bijvoorbeeld een uit het jaar 1784, één jaar na de eerste ballonvaart.

Ook bijzonder is de Zwitserse munt met op de voorkant een ballon en op de achterkant de beleende driekantige beeltenis van het Toblerone-chocolaatje. Dat is eigenlijk een collectors item. De chocoladefabrikant vond het namelijk niet goed. waardoor er maar duizend van zijn gemaakt, weet Pellegrom.

Behalve munten verzamelt het echtpaar ook allerlei andere ballonvoorwerpen, zoals kaarten, flippo’s en suikerzakjes. De grootste passie blijft echter de sport zelf: “Als je zo boven in de lucht hangt en dan de stilte ervaart, dat is prachtig”, verzucht Pellegrom.

————————————————————————————————————————————–

Elke week duiken we in ons archief en zal er een oude Collect de revue passeren. Het verhaal van vandaag komt uit Collect 43 (pdf, 3 MB). Kijk hier voor een overzicht van alle (beschikbare) nummers. Collect wordt uitgegeven door TNT Post en een abonnement is kosteloos. Wil je het ook ontvangen, vraag het gratis abonnement op Collect dan hier aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)