Lang leve het bos! - Postzegelblog

Lang leve het bos!

10

In 2010 bestaat de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging 100 jaar.  TNT Post zet de jubilerende KNBV op 17 augustus 2010 extra in het zonnetje met een eigen postzegel: ‘Lang leve het bos!’ Bart de Haas, ontwerper van ‘Lang leve het bos’ legt uit dat er een lagenstructuur is te onderkennen in het bos. Met onder de grond de wortelstructuur en daarboven achtereenvolgens de kruid-, struik- en boomlaag. “Die gestapelde structuur past goed bij de gelaagdheid van het postzegelvel. Op het vel heb ik de boomlaag nog onderverdeeld in de stammenlaag en de bladerlaag. Zo kwam ik uit op vijf lagen, wat mooi aansluit op de indeling van twee kolommen van vijf postzegels op het postzegelvel.

Het ontwerp ‘Lang leve het bos!’

“Hoewel al het Nederlandse bos is aangelegd, betekent dat zeker geen eenvormigheid”, aldus Bart de Haas, ontwerper van het postzegelvel ‘Lang leve het bos!’ “Er zijn vele boomsoorten te zien met een grote variatie aan bladeren, bloesem en vorm en afmetingen van de stammen. Bovendien groeit en leeft er van alles onder en bij de bomen, zoals vele soorten struiken, varens en paddenstoelen, maar ook insecten, vogels en zoogdieren.”

Voor de onderste laag postzegels bleek de wortelstructuur van de Noorse esdoorn het mooiste grafische effect op te leveren.” De grillige structuur loopt speels door over de velrand. Op de postzegel links is bloeiend mos over de wortelstructuur afgebeeld. Op de rechter postzegel gaat de wortelstructuur over in diapositief. Enkele paddenstoelen, mycena’s, completeren het beeld.

In de tweede laag postzegels groeit de adelaarsvaren met zijn kenmerkende bladveren. De Haas wilde niet alleen de biologische aspecten van het bos tonen. Want het bos kan ook een areaal zijn waar hout wordt geproduceerd. Om ook dit te benadrukken heeft De Haas in de tweede laag een stapel stammen van de grove den afgebeeld, wachtend op transport. De keuze van de veelvoorkomende grove den contrasteert met de Noorse esdoorn, die veel minder in Nederland te zien is. In de tweede laag zijn ook de prachtige vuurrode rozenbottels van de ruwe viltroos afgebeeld, een struik waarvan in de derde laag het loof is te zien. Op deze twee postzegels lopen op de achtergrond de stammen van de grove den omhoog naar de vierde laag, waar op de linker postzegel een Vlaamse gaai voorbijvliegt als vertegenwoordiger van de Nederlandse bosfauna.

Voor de bovenste laag postzegels koos De Haas de bladeren van de gewone esdoorn. “Niet alleen vanwege de rol van deze relatief zeldzame boom als pleitbezorger van biodiversiteit, maar ook om zijn prachtige, scherpe bladvorm. Die vorm komt des te beter uit doordat ik bladnerven en onregelmatigheden in de afbeelding heb onderdrukt. Uit dezelfde illustratief-esthetische overwegingen heb ik dit ook toegepast bij het overige fotografisch materiaal waarop de afbeeldingen zijn gebaseerd. Het samenspel van vorm en kleur levert een organisch geheel op dat bij nadere beschouwing geconstrueerd blijkt te zijn, zoals ook het Nederlandse bos zelf.”

De afgebeelde diversiteit van het bos rechtvaardigt volkomen de uitbundige slagzin ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging. Met grote letters is die afgebeeld boven in het postzegelvel: ‘Lang leven het bos!’

In 2010 bestaat de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging 100 jaar. Een terechte aanleiding voor de vereniging om onder de noemer ‘Lang leve het bos!’ breed uit te pakken, met onder meer: de Nationale Bosbouw Quiz, een serie boeiende zomerwandelingen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Provinciale Landschappen en particuliere eigenaren, een bosplantdag op 30 oktober op de voormalige vliegbasis Soesterberg en van 1 oktober tot en met 31 december een bostentoonstelling in de Forumbibliotheek van Wageningen University. Meer informatie over het jubileum is te vinden op www.langlevehetbos.nl.

Voor veel mensen is het bos de natuur bij uitstek. Ideaal om in te wandelen, ver weg van de moderne beschaving. Maar in het bos is de beschaving dichterbij dan verwacht. Bijna al het bos in Nederland wordt namelijk beheerd. Om bos gezond, mooi en productief te houden, is zorg en vakkennis nodig. Op dat gebied is de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV) een belangrijke speler. De vereniging heeft als doel de bosbouw, het natuurbehoud en het landschapsbeheer te bevorderen. Die taak vat de KNBV breed op. Want het bos vervult vele functies: van recreatie en houtproductie tot landschappelijk decor en leefmilieu voor vele dieren. De vereniging wil daarom een bijdrage leveren aan de sociaal-maatschappelijke, ecologische en economische duurzaamheid van bos en bosbeheer in Nederland. Vanuit deze missie organiseert de KNBV onder meer studiedagen en excursies in binnen- en buitenland. De leden van de vereniging hebben veelal een opleiding of functie die een raakvlak heeft met bos en bosbouw, of zijn eigenaar van bossen en natuurterreinen.

De ontwerper: Bart de Haas

Na zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werkte Bart de Haas voor Studio Tint (Den Haag), BRS Premsela Vonk (Amsterdam) en Proforma (Rotterdam). Aansluitend vestigde hij zich als zelfstandig grafisch en typografisch ontwerper met een breed werkveld: van affiches, brochures, magazins en visuele identiteiten tot boektypografie en een enkel letterfont.

In 1999, 2001 en 2004 werd Bart de Haas genomineerd voor de award Best Verzorgde Boeken.

De postzegel is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheid van de postzegel voor de frankering is onbepaald.

Naast het postzegelvel met tien unieke postzegels brengt TNT Post een postzegelmapje en een eerstedagenvelop uit.

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat een 1 en ze zijn bedoeld voor bestemmingen binnen Nederland.

Technische gegevens:

Zegelformaat : 36 x 25 mm
Velformaat : 108 x 150 mm
Tanding : 14 ½ : 14 ½
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart
Oplaag : 350.000 velletjes
Artikelnummer : 301262
Soort zegels : velletje met tien verschillende bijzondere postzegels

Copyrightvermeldingen :
Esdoornbladeren: © Milieu educatief Centrum. Leiderdorp
Vlaamse gaai: © Mervyn Roos
Dennenbomen: © Bas Dekker
Rozenbottels: © Bert Maes
Varen: © Ans Nelisse
Bomen: © Bas Dekker
Wortelkroon esdoorn: © Wurtzelatlas, Stocker-Verlag, Oostenrijk
Mos: © Bas Dekker
Paddenstoel: © Bas Dekker

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Padden en KikkersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • toon op 6 juli 2010 om 08:07

  Dit is volgens mij de eerste TOTALE doorloper in Nederland. het hele velletje is een doorloper, van zegel naar zegel en van zegel naar velrand. echt een TOP ontwerp!

 • Hugo op 6 juli 2010 om 08:49

  Prachtig ontwerp! Ik ben zelf een natuurliefhebber dus dit velletje zal ik zeker kopen.

 • Ton op 6 juli 2010 om 08:53

  WOW

 • Ton op 6 juli 2010 om 09:04

  even naar de site van TNT

  https://collectclub.tntpost.nl/content/productimages/big/301261.A_B.jpg

 • reintjedevos op 6 juli 2010 om 09:52

  Leuk als blokje maar als losse zegels ook nog te pruimen???

  En staat er ergens in de tekst wanneer dit zegel uitkomt?????

  Wel op de velrand zeker…. maar waarom niet in de tekst???

  Of heb ik mijn loupe vergeten??

 • Rob op 6 juli 2010 om 09:56

  Het staat inderdaad op de velrand: 17 augustus 2010…

 • Theo op 7 juli 2010 om 14:59

  Schitterend ontwerp en erg nauurlijk uitgevoerd. Ik neem aan dat dat velletje nu al op het postkantoor of TNTcollect verkrijgbaar zal zijn??

 • Gerko op 7 juli 2010 om 15:08

  @Theo: Het is vanaf 17 augustus verkrijgbaar ! (Staat ook op de velrand)

 • ans nelisse op 17 augustus 2010 om 15:17

  Heel erg mooi! Ik ben er erg trots op dat er een foto van mij voor is uitgekozen!

 • aadb op 18 augustus 2010 om 01:00

  Leuk velletje jammer dat tnt blijft volhouden dat ze een eerstedagenvelop uitgeven maar dat recht is echt voor behouden aan de NVPH .Aleen de collectclub is een verkooppunt alle andere verkooppunten van tnt kunnen de fdc niet leveren .Het wordt tijd dat de prachtige eerstedagenveloppen op alle verkooppunten van tnt te koop worden aangeboden zo dat ook de waan van de dag kopers aan hun trekken komen .Hoe leuk had het niet geweest als er aan de loketten tour de france en wk enveloppen te koop waren geweest. Met een spotje op tv kan het verzamelen van dit filatelistisch maak werk weer nieuw leven in geblazen worden .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)