WK-voetbal, oranjegekte in Nederland, bijzondere oranje postzegels - Postzegelblog

WK-voetbal, oranjegekte in Nederland, bijzondere oranje postzegels

6

Niemand kan er meer omheen. Er heerst een ware oranjekoorts in Nederland. En hoe verder ‘onze jongens’ komen, hoe hoger de koorts stijgt. Het is een soort ritueel. Om de 2 jaar loopt Nederland over van saamhorigheid. We dragen oranje shirts, proppen oranje vlaggetjes tussen onze autoruiten, hele straten zijn oranje gekleurd en we gebruiken zelfs oranje wc-papier. Tijdens een EK- of WK-voetbal zijn we plotseling allemaal super oranjegezind en vaderlandslievend. En tja, ook ik ben aangestoken. Ik vroeg me opeens af of er eigenlijk bijzondere oranje postzegels zijn.

Oranje kinderpostzegel

Deze kinderpostzegel uit 1963 is natuurlijk alom bekend. Op de zegel Den Haag, een graaf, zijn zoon Jantje en de eerste regel van het kinderliedje:

In Den Haag daar woont een graaf
en zijn zoon heet Jantje.
Als je vraagt: “Waar woont je pa?”
Dan wijst hij met zijn handje
Met zijn vingertjes en zijn duim
Op zijn hoed draagt hij een pluim
Aan zijn arm een mandje
Dag mijn lieve Jantje

Nederlandse zeeheld, Michiel de Ruyter

De serie zeehelden uit 1943-1944 heb ik altijd al heel mooi gevonden. Michiel de Ruyter is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn bijnaam was Bestevâer (grootvader). Hij werd in 1607 in Vlissingen geboren als Michiel Adriaenszoon. Al op elfjarige leeftijd ging hij voor het eerst naar zee. In 1622 kwam hij onder de hoede van een oom die ruiter was in het leger. Om deze oom te eren nam Michiel de naam “De Ruyter” aan.

Michiel de Ruyter speelde in de eerste drie Engels-Nederlandse zeeoorlogen een belangrijke rol. Ook nam hij deel aan oorlogen in de Baltische Zee en (tegen piraterij) in de Middellandse Zee. Hij werkte afwisselend voor de staat en voor reders, en was zelfs een tijdlang zelfstandig ondernemer in de walvisvaart. In 1676 werd hij tijdens de Slag bij Agosta getroffen door een kanonskogel. Zijn been werd geamputeerd en hij leek te herstellen maar overleed een week later aan de gevolgen van wondkoorts. Op 18 maart 1677 werd zijn lichaam bijgezet in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Columbus ontdekt Amerika, de aanzet op een postzegel

Mijn zoektocht naar oranje postzegels leverde deze bijzondere postzegel van de Verenigde Staten op. De zegel maakt onderdeel uit van een erg mooie serie uit 1893 over Columbus en beeldt een mooi tafereel uit.

Koningin Isabella van Spanje verpandt haar juwelen. Zij deed dit om de plannen van Columbus te steunen.  Columbus wilde als alternatief voor de lange handelsroute over land naar Zuidoost Azië, via het Westen naar het Oosten varen. Zijn idee klonk weliswaar aantrekkelijk maar toch moest hij jarenlang onderhandelen om financiële en politieke steun voor zijn plannen te krijgen. Omdat hij die plannen in Portugal niet kon realiseren, week hij uit naar Spanje. Maar ook Koning Ferdinand van Spanje was niet direct enthousiast. Pas toen de aartsbisschop zijn zegen gaf en Koningin Isabella haar juwelen als garantie ter beschikking stelde, kregen zijn plannen serieuze aandacht. Na flink onderhandelen kon Columbus eindelijk zijn plannen ten uitvoer brengen. In 1492 ontdekte hij Amerika.

De eerste fietspostzegel?

Onze fietslatelist Jan schreef op 10 maart van dit jaar dat er in 1899 in Cuba al een postzegel met een fietser werd uitgebracht om aandacht te geven aan de postbezorging op de fiets. Die zegel is echter weer heel anders dan de zegel die ik vond uit Cuba. De ‘mijne’ zou de eerste fietspostzegel uit 1899 zijn. Een expressezegel met een foutje in de tekst. In plaats van immediata is er inmediata gedrukt. Deze fout zou in 1902 hersteld zijn. Ik vond dezelfde zegel, waarvan men aangaf dat hij uit 1902 kwam, maar ook hier staat weer inmediata. De aangepaste versie heb ik niet kunnen vinden. En ook niet het antwoord op de vraag welke fietszegel nu eerder werd uitgegeven. Misschien een leuke uitdaging?

Op 25 oktober liet fietslatelist Jan weten dat hij een catalogus heeft (terug)gevonden uit 1995; “Illustrated Bikes on Stamps Checklist” van Steve Malone. Jan vertelt hierover: ‘De gemaakte foto geeft een duidelijk beeld van de geschiedenis van deze fietspostzegels. Op 23 februari 1899 is de oranje fietspostzegel uitgegeven met de foutieve tekst : iMmediata. Op 21 november 1902 (heeft dus wel even geduurd!!) is een gecorrigeerde fietspostzegel uitgegeven met de tekst: iNmediata. Als je de fietspostzegel met de tekst iMmediata hebt, dan heb je inderdaad iets heel unieks. Ik ben hem nog nooit tegen gekomen. Ik denk dat ze ergens in een dikke kluis liggen!!!!’.

The three penny beaver

Canada’s allereerste postzegel heeft de bijnaam “beaver” en werd ontworpen door ingenieur en uitvinder Sandford Fleming. De zegel uit 1851 is niet alleen de eerste postzegel van Canada, maar ook de eerste officiële dierenpostzegel ter wereld.

Het was in die tijd erg ongebruikelijk om voor een andere afbeelding dan die van een monarch te kiezen. Sinds 1975 is de bever het nationale symbool van Canada. Fleming is overigens niet alleen bekend vanwege het ontwerpen van de eerste Canadese postzegel, hij introduceerde de Coordinated Universal Time (de gecoördineerde wereldtijd).

Opgejut door de oranjegekte begon ik een speurtocht naar bijzondere, oranjegekleurde postzegels. Ik vond veel, héél veel oranje zegels. Maar dat ik een aantal echt interessante exemplaren zou tegenkomen, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Missie geslaagd dus wat mij betreft.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Nederland Verenigde staten Fietsen en wielrennen Kinderpostzegels VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)