Metallic inkt voor nieuwe Beatrixpostzegels - Postzegelblog

Metallic inkt voor nieuwe Beatrixpostzegels

18

Vandaag, 1 juli 2010, brengt TNT Post twee nieuwe postzegels in de bekende Beatrixserie uit. Bijzonder voor deze nieuwe serie is dat gebruik wordt gemaakt van metallic inkt. Het zijn de eerste postzegels met de nieuwe waardeaanduiding. Voortaan staat er geen euroaanduiding meer op de postzegels maar een cijfer.

Langlopende serie

De nieuwe postzegels maken deel uit van de langlopende serie Beatrixpostzegels van Peter Struycken. De kleuren van de Beatrixpostzegel met een 1 zijn: blauw voor de beeltenis en lila voor de belettering. Voor de Beatrixpostzegel met een 2 zijn de tinten: goud voor de beeltenis en groen voor de belettering.

Geen frankeerhaken

Bijzonder aan deze postzegels zijn ook dat ze, in tegenstelling tot de andere cijferpostzegels, geen frankeerhaak bevatten. Op de vraag waarom niet antwoord TNT Post dat dit het ontwerp dusdanig aantast, dat er besloten is deze haak niet op de Beatrixpostzegels te plaatsen.

Bijzondere ontwerptraditie

TNT Post heeft een bijzondere ontwerptraditie op het gebied van postzegels. De nieuwe waardeaanduiding heeft geen gevolgen voor het uitbrengen van postzegels met nieuwe ontwerpen. We zetten onze ontwerptraditie voort. Voor meer informatie over onze postzegels kunt u terecht op www.tntpost.nl/collectclub. Een verzameling postzegels behoudt haar waarde en nieuwe postzegels kunnen zich nog steeds tot waardevolle exemplaren ontwikkelen.

‘Puntjesontwerp’

Het vermaarde ‘puntjesontwerp’ van Peter Struycken vormt de basis van de langst lopende postzegelserie met een portret van een staatshoofd in Nederland. Voor deze serie stelde Struycken een palet van twintig kleuren samen. De Beatrixserie, waarvan de eerste postzegel in 1981 verscheen, is in te delen in vier perioden. In de eerste daarvan is het portret van koningin Beatrix in zwarte puntjes tegen een gekleurde achtergrond geplaatst.

Varianten

Struycken heeft in 1991 een variant ontworpen. Daarbij is het portret in kleurige puntjes tegen een witte achtergrond geplaatst. Met de invoering van de euro kwam er opnieuw een aanpassing. Ook hier werd het palet van twintig kleuren gehandhaafd. Wel is er een duidelijk verschil tussen de kleur van de beeltenis en die van de belettering. De twee nieuwe Beatrixpostzegels zijn de eerste van de vierde periode in de serie. Het puntjesontwerp is gebaseerd op een foto van Vincent Mentzel. De typografie is van Gerard Unger.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • aadb op 1 juli 2010 om 23:44

  Als informatie aan de lezers van dit blog zullen de firma Zaanstad(molenreeks) en een firma in Emmen een eerstedag envelop op de markt brengen dit doet men al een aantal jaren .Met name de Zaanstad enveloppen zullen een lust voor het oog zijn .

 • reintjedevos op 2 juli 2010 om 00:24

  Het aantal varianten van Beatrix klopt niet. Er is een zwarte punten versie, de zogenoemde inverse met geetste cylinders; de zogenoemde inverse met gegraveerde cylinders – alles JESSP (Johez); idem met duaal waarde-aanduiding en druk WSP (Walsall); euro-waarde en en druk WSP echter met 2 missende punten; idem met de punten erbij; de verkeerde uitgelijnde waarde; en dan nu als laataste 2 zegels in deze lange reeks: de “2” die nog het oude portret heeft van de 44c EN de “1” die een geheel nieuwe portret-cylinder heeft waarbij de portret-punten niet meer los van elkaar staan maar in elkaar overlopen op veel plekken.

  Dat laatste was de ontwerper [Peter Struycken] niet expliciet verteld echter dankzij de metallic was hij toch zeer tevreden over het resultaat!

 • Peterdeb2 op 2 juli 2010 om 22:27

  Is het mogelijk mij duidelijk te maken wat een “frankeerhaak”is?
  Kan je dat zien, voelen, eten, misschien?
  Nu, na even snel een helder moment bij 35 graden gekregen te hebben, vermoedt ik dat je het “muntsoort teken” bedoeld. In ons geval dus het Euroteken.

 • linda op 2 juli 2010 om 22:54

  nee dat is dat gekke zwarte haakje links onder in de zegel.
  kijk eens bij het stuk
  (TNT Post: Onze postzegels krijgen een cijfer) op deze blog
  daar staat het beschreven.

 • Peterdeb2 op 3 juli 2010 om 02:22

  Bedankt Linda,
  Zo gaat dat met beginnelingen in de philatolische sector.
  De hitte van vandaag, de oranje banieren die steeds en ook terecht bleven wapperen hadden mijn opmerkzame koers in de zin van vergelijking met materieen wat vertroebeld.
  Tuurlijk vond ik gisteren dat onnatuurlijke kinderlijk gevonden hoekpaletje gelijk een doorn in het oog.
  Kijk maar (als ik blind ben) voelt dit als de linkeronderhoek. Als ik ziende ben weet ik ook dat “1” vaak kortere benen heeft als “2”.
  Het hele controlesysteem, zoals begrepen zou bestaan uit de hoogte en lengte van boven en onderbeen.
  Ik val haast over mijn eigen gedachtenspinsels, maar uit ze niet.
  Op dit uur van de nacht en met 32 graden op het noorden sta ik niet meer helemaal voor mijzelf in.
  Weet nu even niet “hoe verder te gaan met mijn filatelie”!
  Worden we echt serieus genomen?

  Spaar pas 56 jaar (=niet mijn leeftijd) met regelmatige periodes serieus, en hoop straks direkt na mijn penionering gewoon door te gaan.

  Bedankt overigens voor je snelle antwoord en hierbij laat ik weten dat ik al jaren zeer veel geniet van dit hele blog-team en alle moeite die men zich getroost om oms op zeer vele manieren en op zeer veel gebieden info te verschaffen.

 • Arjan op 3 juli 2010 om 14:36

  Reintje, heeft die hele nieuwe portretcylinder ook een daadwerkelijk nieuw nummer gekregen, of beginnen we wederom met W1?
  En is bekend in welke vorm de Beatrix zegels verschijnen/verschenen zijn? Ik neem aan de 1 in boekje/velletje (of hoe dat ook heet) van 10 en de 2 in boekje/velletje van 5?
  Ben wel benieuwd naar de uitvoering in metallic inkt!

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 juli 2010 om 15:21

  @Reintjedevos, je hebt gelijk. Er schijnt zelfs nog dat er ook een variant is die op normaal postzegelpapier is gedrukt en niet op fosforescerend papier

 • Arjan op 3 juli 2010 om 17:01

  Maar jij hebt ook gelijk hoor, Lia! In grote lijnen (als je niet al te diepgravend spaart) heb je inderdaad de originele versie, de inversieversie, de overgang-naar-de-euroversie, de euroversie en nu de zonder-waarde-versie. Overige varianten zijn meer varianten op een groter thema.

 • reintjedevos op 3 juli 2010 om 17:55

  Arjan & Lia,

  de inversie heeft niets met het Beatrix portret te maken! Het was een inversie van de tekst! Dus het ontwerp van Gerard Unger werd onderuitgehaald! Zoals al eerder de cijfers van Wim Crouwel om zeep waren geholpen!

  De diepgang – missende punten – is juist essentieel omdat hierbij de filosofie van Struycken was aangetast!

 • Wouter op 3 juli 2010 om 17:58

  Weet iemand waarom de 2 geen veiligheids perforatie heeft en de 1 wel?

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 juli 2010 om 18:01

  @Wouter, TNT Post vertelde dat de Beatrix 1 veruit het meest gebruikt wordt en daarmee de grootste kans tot vervalsing heeft. Om deze reden is gekozen om deze met veiligheidsperforatie uit te geven

 • reintjedevos op 3 juli 2010 om 18:04

  Omdat de 88c dat ook niet had! En ze toch al een slit-plaatje hebben gebruikt dat enkele jaren jaren geleden in de prullebak had dienen te komen. Kortom, zuuunigheid!

 • Arjan op 3 juli 2010 om 20:25

  Ja, dat is ook zo, Reintje, maar gewoon eerst even een grove indeling maken, kan volgens mij toch echt wel volgens de door Lia en mij genoemde groepen. De door jou genoemde punten (pun intended) zijn daar dan weer een verdergaand en zeer interessant borduren op. Maar als je dat niet zo interessant vindt, kun je toch je serietje Beatrixen leuk onderverdelen op je albumbladen.

 • reintjedevos op 4 juli 2010 om 00:08

  Arjan,

  zullen we bij Willemien de Kroningsgulden maar als onbenullig aardigheidje beschouwen :)

 • Arjan op 4 juli 2010 om 09:42

  :-)
  Nee, Reintje, die valt bij mij onder de categorie “hoge waarden”. en zeker niet onbenullig, maar wel aardig!
  I’m on your side, mate! Ik vind het heerlijk, al die verschillende varianten van Beatrix, maar zat alleen maar even aan de wat minder vergaande luitjes te denken, die wellicht wat een eenvoudigere indeling van de serie willen hebben, en absoluut geen verschil weten tussen gegraveerde en geëtste cylinders, enzo.

 • reintjedevos op 4 juli 2010 om 12:37

  “absoluut geen verschil weten tussen gegraveerde en geëtste cylinders, enzo.”

  en voor wie de kroningsgulden net zo goed een brug te ver is…

 • JHA op 5 september 2011 om 14:56

  Je kon er op wachten:
  De Beatrix 1 postzegel is verschenen in een blokje van vijf zegels met Post NL embleem.
  De zegels zijn in ieder geval verkrijgbaar via de Collect Club. Of ze al op de postkantoren verkrijgbaar zijn, is mij, nog, onbekend.

 • JHA op 5 september 2011 om 14:59

  Het zijn natuurlijk blokjes vaqn tien zegels!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)