Mooi Nederland Leeuwarden - aanvullende informatie - Postzegelblog

Mooi Nederland Leeuwarden – aanvullende informatie

1

Ik had het er al eerder over in ‘Mooi NL– Leeuwarden/Ljouwert’ van 6 juni 2010 en in ‘Europa 2009: Nederlandse sterrenkunde toen en nu’ van 1 februari 2010. Nieuwe informatie van een expert, door het selectief bekijken van een op een postzegel afgebeeld gebouw en door het lezen van kranten heb ik interessante toevoegingen op mijn eerdere artikelen.

Toren van de Oldehove

Een postzegelafbeelding of een deelfacet daarvan kan door een maximumkaart visueel een verduidelijking krijgen. De afbeelding of het detail neemt op een dergelijke kaart een grotere plaats/ruimte in en kan daardoor inzichtelijk beter bekeken, begrepen en ‘bestudeerd’ worden. De Oldehove in Leeuwarden, van onderen af gefotografeerd op de postzegelafbeelding, komt op de kaart beter uit de verf.

(Zie ook punt 3 van het eerder geplaatste artikel).

Fries museum

Bijgaande maximumkaart van de Kanselarij (nu een deel van het Fries Museum) geeft een duidelijker en omvangrijker beeld van het deelfacet in het midden van de postzegel met daarop maar één raampartij van dit historische gebouw.

De bok (in de vorm van een duo-afbeelding boven het raam van de postzegel weergegeven) op de dakrand van het entreegedeelte van het museum staat op een gouden ei. Het dier beschermt op een symbolische wijze de kunst van het museum. De raven (zittend op de gevelrand van het ondergronds verbonden museumgedeelte aan de overkant van de straat) proberen de beschermfunctie van de bok te ondermijnen.

(Zie ook punten 6 en g van het eerder geplaatste artikel).

Sint Bonifatiuskerk

In mijn bijdrage Mooi NL – Leeuwarden/Ljouwert van 6 juni 2010 heb ik u bij punt 9 onjuist geïnformeerd. Er is geen toren van het Blokhuispoortgebouw opgevoerd, maar een neventoren van de Bonifatiustoren met daarin een trappenopgang. Met een vergrootglas is dit detail van de kerk aan de onderkant van de Bonifatiustoren pas te ontdekken!

De rijk gedecoreerde neo-gotische kerkgebouwen van architect Pierre Cuypers vragen veel en geregeld onderhoud. Achterstallig onderhoud heeft veroorzaakt dat er al een groot aantal Cuyperskerken zijn afgebroken.

Bijgaande neventoren komt bijzonder duidelijk in beeld aan de linkerkant van het blauwe silhouet van de Bonifatiustoren op de postzegelrand.

(Zie ook punt 9 van het eerder geplaatste artikel).

“Mooi Friesland”

Vorige week is Friesland topt de mooiste provincie van Nederland uitgeroepen door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap: “Geen enkel ander gebied komt qua schoonheid ook maar enigszins in de buurt!”

Het velletje Mooi NL – Leeuwarden/Ljouwert stemt hiermee geheel overeen. Genodigden van de Mooi NL-postzegelpresentatie waren na een uur durende grachtenrondvaart enthousiast over de Friese hoofdstad. Een Haagse TNT Post-communicatie-medewerkster: “Ik kom sowieso terug om nader kennis met Leeuwarden te maken!”

De grootste telescoop ter wereld

Het middelpunt van het stel concentrische cirkels (een grafische verbeelding van de reikwijdte van de reuzentelescoop Astron Lofar) bevindt zich in het zuidoosten van Drenthe. Deze centrumplaats ligt tussen Exloo en Buinen. De grootste middellijnafstand bedraagt 1000 kilometer. Maar liefst 25.000 antennes (verdeeld over een aantal Europese landen) zijn met glasvezelkabels en computers aan elkaar verbonden.  Alle apparaten vangen samen signalen uit de ruimte op en weten daarmee oneindig diep in de ruimte door te dringen tot dichtbij de oerknal. Deze moeten informatie over het allereerste begin van het heelal, namelijk het moment van de oerknal en de tijd er vlak na opleveren.

Bijgaande krantenfoto van enkele weken geleden geeft een bijzonder goed gedetailleerd en inzichtelijk beeld van de centrumplaats van deze supertelescoop, die op 13 juni 2010 door koningin Beatrix officieel in gebruik is genomen.

Zie artikel ‘Europazegels 2009’ van 1 februari 2009

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Bate Hylkema op 12 augustus 2010 om 14:34

  Na beëindiging van de serie Mooi NL 2010 heb ik kort geleden een bezoek gebracht aan Bureau Ontwerpwerk en gesproken met een van de ontwerpsters, namelijk Sun Jung Hwang.
  Tijdens het gesprek heb ik veel voorontwerpen gezien met de nodige achtergrondinformatie. Naderhand heb ik met toestemming van TNT Post tekst en beeldmateriaal ontvangen, waarmee postzegelblog het alleenrecht heeft gekregen deze informatie te publiceren.

  Bij een voorontwerp van Mooi NL-Haarlem wordt o.a. de decoratieve jugendstilversiering gebruikt, die zich aan weerskanten van de hoofdingang van het treintation Haarlem bevindt. Helaas kan ik daarvan geen afbeelding op Google vinden.

  Vandaar mijn vraag: “Wie kan/wil een frontale foto van het station Haarlem maken, waarop deze versiering duidelijk herkenbaar aanwezig is? U helpt daarmee niet alleen mij, maar ook alle bloglezers.
  Op redelijk kort termijn zal het artikel ‘Achtergrondgedachten bij Mooi NL 2010 van het ontwerperstrio’ op postzegelblog terechtkomen. Mijn e-mailadres luidt batehijlkema@hetnet.nl. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw daadwerkelijke medewerking.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)