Nieuwe waardeaanduiding voor postzegels: voortaan een cijfer - Postzegelblog

Nieuwe waardeaanduiding voor postzegels: voortaan een cijfer

41

We schreven het eerder vanmiddag al (Cijferpostzegels: Postzegels krijgen vanaf 1 juli een cijfer) en nu is er ook het officiële persbericht van TNT Post. TNT Post introduceert vanaf 1 juli postzegels met een nieuwe waardeaanduiding. Op postzegels voor brieven of kaarten tot en met 20 gram staat voortaan een 1. Afhankelijk van de bestemming staat op de postzegel de aanduiding Nederland, Europa of Wereld. Voor zendingen van 20 tot en met 50 gram binnen Nederland zijn er postzegels met een 2.

Frankeren met de nieuwe postzegels wordt zo nog makkelijker. De postzegels met nieuwe waardeaanduiding blijven geldig, waardoor bijplakken met bijplakpostzegels niet meer nodig is. Postzegels met de oude waardeaanduiding in euro’s en guldens blijven nog bruikbaar.

De hele wereld in cijfers

Voor post binnen Nederland zwaarder dan 20 gram kan een combinatie van zegels worden gebruikt. Voor zendingen naar het buitenland kunnen combinaties worden gemaakt van postzegels met de aanduiding Europa of Wereld, afhankelijk van de bestemming. De voordelige Decemberzegels krijgen voortaan de aanduiding ‘December’.

Vanaf 1 juli te koop

De nieuwe postzegels worden vanaf 1 juli geleidelijk ingevoerd. Ze zijn te koop bij één van de 2.250 postkantoren van TNT Post of één van de 7.000 postzegelverkooppunten of online via www.tntpost.nl

Lange ontwerptraditie

TNT Post kent een lange en bijzondere traditie als het gaat om postzegelontwerp. Naast de postzegels met de afbeelding van Koningin Beatrix, wordt ook een jaarcollectie postzegels uitgegeven. Deze postzegels kenmerken zich door een bijzonder thema of ontwerp. Ook deze postzegels zijn voortaan voorzien van een waardeaanduiding met een cijfer.

Meer informatie bij TNT Post op de site, zie Onze postzegels krijgen een cijfer. Zie ook het eerdere artikel hier op Postzegelblog Cijferpostzegels: Postzegels krijgen vanaf 1 juli een cijfer en natuurlijk de vele tips van onze lezers onder de eerdere artikelen Uitgifteprogramma 2010 – 2e helft en Prijsstijging FDC’s: het hoe en waarom.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (41) Schrijf een reactie

 • paul op 24 juni 2010 om 15:49

  Er staan verschillende afbeeldingen voor de zegel ‘Beatrix 2 binnenland’: op het oranje tnt-stuk staat de ‘2’ met veiligheidsellipstanding aan linker- en rechterzijde, maar de losse afbeelding in het gedeelte over de lange ontwerptraditie toont de ‘2’ met gewone rechte tanding.
  Eens kijken wat we in juli bij de verkooppunten aantreffen…

 • Cris op 24 juni 2010 om 15:52

  Ik heb het idee dat deze verandering alleen wordt doorgevoerd zodat we in de toekomst om de haverklap prijswijzigingen (lees: verhoging) kunnen verwachten.

  Wellicht dat de slimme consument gaat hamsteren?

 • Kees Verhulst op 24 juni 2010 om 16:24

  We hebben nu Nederland 1 en Nederland 2. Komt er ook nog een zegel met RTL 4 erop? :-)

  Oké, even serieus. Hamsteren zou voor TNT goed zijn. Welk bedrijf wil niet dat er alvast voor een dienst wordt betaald, die wellicht nooit wordt uitgevoerd? Een deel van gehamsterde zegels zal kwijtraken.

  Wat leuk kan zijn, is een poststuk dat gefrankeerd moet worden met meerdere zegels. Je kunt combineren met guldenpostzegels, europostzegels en Nederland 1. Handig voor de postbesteller die moet beoordelen of er voldoende werd betaald voor de zending.

  Wat gebeurt er met persoonlijke postzegels? De blauwe vierkante van 44 cent kan nog steeds niet besteld worden. Verandert dit ook in Nederland 1?

 • paul op 24 juni 2010 om 16:30

  Als WE Wereldkampioen voetbal worden: moet ik dan met ‘Nederland 1’ of ‘Wereld 1’ frankeren?

 • H.Brieffies op 24 juni 2010 om 17:13

  Ik vind het wel een goed idee van TNT post,tenminste als de bedragen niet veranderen in de komende jaren…
  Worden alle bestaande zegels die nog te koop zijn(zakenpostzegels etc.) nu ook omgezet in een cijfer?

 • Kees Verhulst op 24 juni 2010 om 18:08

  Goed idee!

  Dan komt er een nieuwe Boekenweekpostzegel met Nederland 5.

 • Andries op 24 juni 2010 om 18:20

  Blijven de postzegels in guldenwaarden
  eigenlijk nog wel geldig voor frankering? De leaflet van het postkantoor meldt hier niets over.

 • Willem op 24 juni 2010 om 18:30

  Ben wel benieuwd wat door nummer de decemberzegels krijgen en het velletje filmfestival die voor 2,20 genoteerd stond.

 • toon op 24 juni 2010 om 19:31

  en hiermee is dan toch definitief een einde gekomen aan het onderscheid van “standaard” en “priority” (= slinkse prijsverhoging!).

 • arpiefinch op 24 juni 2010 om 21:01

  Ik was er al bang voor dat de tarieven voor buitenlandpost aanmerkelijk worden verhoogd.
  En wat moet ik plakken als de brief meer dan 50 gram weegt?

 • Lars op 24 juni 2010 om 22:28

  Hier staan ze allemaal afgebeeld:
  http://www.tntpost.nl/voorthuis/postzegels/postzegels-met-een-cijfer/overzicht.aspx
  Mooier worden ze er niet van, ik zie liever een echte waardeaanduiding!

 • paul op 24 juni 2010 om 22:46

  Aanvullend op Lars: de Rouwzegel verschijnt ook met ‘1’.
  Er zijn ook nieuwe briefkaarten en adreswijzigingskaarten aangekondigd.

  Voor de FDC-verzamelaars: zoals ík de aankondiging lees en uitleg aan mijzelf, lijkt het mij dat 1 juli 2010 de officiële eerste dag van uitgifte is.

 • paul op 24 juni 2010 om 22:59

  Antwoord op diverse schrijvers:
  * Guldenswaarden blijven geldig.
  * Het onderscheid tussen Priority Europa en Standaard Europa was formeel per 1 maart 2010 al opgeheven. Ook hier was TNT uitermate laat met een officiële aankondiging.
  * Over bijplakzegels heb ik nog geen nieuws gelezen en gehoord. Er bestaat volgens mij wel degelijk behoefte aan dit soort zegels.
  * Er staat in het artikel van mw Vieveen toch duidelijk dat ‘December’ op de decemberzegels zal staan.

 • Jan1964 op 25 juni 2010 om 04:55

  @Appiefinch
  Je moet dan steeds een postzegel erbij plakken.
  @Paul
  TNT Post heeft na invoering van de euro ook niet voor bijplakzegels tussen tarief binnenland en Europa gezorgd (toen 15 cent). Pas na een jaar konden we toevallig gaan bijplakken omdat een tarief omhoog ging en er 5 cent postzegels op de markt kwamen. Tot die tijd hadden we alleen bijplakkers in “even-centen”. Ik ken geen land waar bijplakkers zo stiefmoederlijk behandeld worden als in Nederland. Kijk maar eens bv. wat je in Duitsland, Belgie, Zweden en Finland aan leuks kunt bijplakken.

  TNT kan nu de tarieven verhogen zonder nieuwe postzegels te hoeven uitgeven. Ik verwacht een verhoging naar 49 cent per 1-2-2011.

  Nog iets anders. Per 1 augustus wordt het tarief tot en met 50 gram in Finland verlaagd van 80 cet naar 75 cent. De Finse post moet dat onder druk van de toeziende autoriteit doen en ze doen dat met behoorlijke tegenzin. Alle 1ste klas zegels worden dus ineens 5 cent minder waard maar ook 2de klas en kerstpost worden goedkoper (wat ik begrepen heb).

 • paul op 25 juni 2010 om 13:50

  Buitenland en zwaarder dan 20 gram, gewoon meerdere zegels voor die tariefzone plakken.
  Op TNTpost.nl staan inmiddels tabellen met de nieuwe structuur.
  Als voorbeeld daaruit: op een brief tussen 500 gram en 2 kg plak je 21 zegels Wereld 1 (ja, er staat eenentwintig)

 • reintjedevos op 25 juni 2010 om 14:58

  Paul!

  19,95 = 21 x 0.95???

 • paul op 25 juni 2010 om 17:28

  Rein! Ik baseer me op de tabellen van TNT die hier in dit artikel over de nieuwe zegels staat: http://www.tntpost.nl/voorthuis/postzegels/postzegels-met-een-cijfer/index.aspx?tab=2
  En inderdaad op de gewone TNT-site staat dat het tarief Brievenbuspost Buiten Europa Priority E 19,95 is voor 500-2000 gr.
  Blijkbaar is er dus voor de tarieven brievenbuspost geen verhoging per 1 juli: ook andere gewichtsklassen die nu veelvouden van nieuwe zegels zijn, zijn omgerekend naar euro’s precies het tarief zoals per 1 januari 2010.

 • Nick Grashorn op 30 juni 2010 om 10:10

  Het is een ondoordachte actie die praktische problemen niet kan oplossen:
  Hoe gaat het met kinderzegels, zomerzegels en andere actie zegels?

  En bij rouwkaarten hoe gaan we daarmee om?
  Of heeft de meerderheid van de Nederlandse bevolking soms geen familie en bekenden in het buitenland die geïnformeerd willen worden over een overlijden?
  Het is eigenlijk een grote geldklopperij van de TNT-Post. Voor elk type poststuk met een nieuwe zegel worden gekocht. En inderdaad zo kan ook eenvoudig verhoging op verhoging worden doorgevoerd.
  Vandaag kan ik een brief naar Australië sturen met decemberzegels. Dat gaat dus niet meer met de nieuwe zegels.
  Ik moet dan een nieuwe zegel kopen. En dit gaat dan weer per 10 stuks, los kan dan weer niet…

 • Jan1964 op 30 juni 2010 om 10:18

  Ik zou best wel eens met de anti-bijplakpersoon bij TNT Post willen spreken. Ik heb een keer zo’n persoon aan de lijn gehad en ik had het gevoel met een onervaren type te spreken die helemaal niet verder doordacht. Ik wil gewoon met 34/44 cent en bijplakzegels alle tarieven tot en met 95 cent willen maken. Bij de postzegels van 77 cent zit te weinig interessants zeker nu de Europapostzegels dit jaar weer geschrapt zijn en 95 cent gebruik ik te zelden om weer een boekje van 4,75 euro te kopen.

 • Eddy op 24 juli 2010 om 17:58

  Postzegels met cijfers…. :-(

  Echt te belachelijk voor woorden.

  Heb gelijk mijn jaarcolectie opgezegd.

  En, ik was verzamelaar van het eerste uur.

  Ik zou zeggen, ,, schaf nu de postzegels ook maar af en vervang ze door stempels/voorgedrukte exemplaren of i.d.

 • toon op 25 juli 2010 om 10:29

  @eddy, hoe zie jij dat dan in de toekomst? geen postzegels……..wat moet de gebruiker van het postsysteem dan doen?

 • alfons op 25 juli 2010 om 10:36

  cijfers inderdaad belachelijk!Je weet geen prijs meer van de zegels en de post verhoogd de tarief zonder dat men get weet.men plakt men te weinig ofwel te veel.men wil de jeugd stimuleren om te verzamelen,maar in de post zijn geen filathelieloketen en men kan geen afzonderlijke zegels bekomen,men is verplicht om een gans vel te kopen.
  Van service gesproken?

 • r.f.s. de wijn op 17 augustus 2010 om 19:08

  iedereen GEEN zegels meer plakken. of schrijf zelf een bedrag of een cijfer op de hoekvan de enveloppe.

 • r.f.s. de wijn op 17 augustus 2010 om 19:11

  iedereen GEEN zegeltjes meer plakken en in plaats daarvan zelf een cijfertje in de rechter bovenhoek van de enveloppe schrijven.

 • Linda op 12 oktober 2010 om 08:40

  Ik heb een boek van iemand toegestuurd gekregen met een 5-postzegel erop. Erbij zat een kaartje dat ik strafport moet betalen. Ik kan nergens iets terugvinden over een zegel met 5 erop. Bestaat die wel? Is het genoeg voor een pakje van 300 gram? (Van wat ik kan vinden zouden er 5 zegels met 1 op moeten). Kan ik contact opnemen met tnt en zeggen dat ik de strafport niet wil betalen omdat er genoeg op zit. Iemand een idee?

 • Gerko op 12 oktober 2010 om 09:35

  @Linda: Voor zover ik weet is er maar één “5-postzegel” uitgegeven tot nu toe en dat is de “filmpostzegel” met Carice van Houten en een molen erop afgebeeld. Volgens mij is 5 maal 1 nog altijd 5. Kunnen ze bij TNT Post niet rekenen ? Ik zou contact opnemen met de klantenservice van TNT…

 • aadb op 12 oktober 2010 om 09:56

  Linda@ Gewoon niet op reageren je poststuk bewaren voor eventuele kansloze aktie van TNT .Het is weer een bewijs dat binnen het bedrijf ze van elkaar niet weten waar ze mee bezig zijn .Het vervangen door een 1 of twee of 5 is weinig nieuws in Belgie -USA- Canada en meerdere landen worden na cijfers ook letters gebruikt .Voorlopig beloven ze dat er minimaal 1 jaar bijplakkers te koop zijn .Voor de mensen die vallen over het aantal zegels dat je moet kopen zou ik zeggen vraag bij de bakker eens om 1 boterham of 1 plakje kaas en zie de reaktie van de verkoper !Soms staat de wereld op zijn kop zo had je in het verleden in je regio 1 vervoersbedrijf inmiddels rijden in sommige gebieden 3 maatschappijen hun rondje ,ooit was er 1 postbode die 3 of meer x aan de deur kwam tot op zondag toe .Nu loopt jan en alleman met de post rond met alle narigheid die erbij komt kijken .De post zie je op allerlei verschillende tijden voorbij komen in verschillende outfit en de vraag bij ons thuis (is de post al geweest ) wordt niet meer beantwoord met ja of nee maar met welke post en van wel bedrijf ..

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 09:59

  @AadB
  Dus word ik niet in je winkel geholpen wanneer ik een specifieke postzegel wil ?

 • aadb op 12 oktober 2010 om 10:03

  Gerko@ klanten service dan wel de gratis afdeling want ook hier kom je voor verrassingen te staan .Pas op na het horen van de top 40 mag je het geluk hebben om na 5 menu,s iemand die er alles van weet aan de lijn te krijgen .Het krijgen van het juiste antwoord is als het winnen van de lotto .

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 10:05

  Ik vind de reacties op de koppelverkoop een beetje dom. Ik ga bij de apotheek ook geen 5 tubes zalf halen wanneer ik er maar 1 nodig. Ik weet bv. niet wat ik allemaal met postzegels 1 WERELD moet doen wanneer ik er maar 1 per jaar nodig heb. Ik wil dan gewoon 2x 1 NEDERLAND met bijplakzegels kunnen plakken. Vergelijken met brood en kaas vind ik erg flauw. Zeker door dezelfde ******** verzonnen die vindt dat wanneer je een persoonlijke postzegel of kinderzegel naar het buitenland wil plakken je er maar twee op moet doen ? Wanneer iemand op vakantie een kaart naar zijn moeder wil sturen is het ook vreemd dat je dan vijf postzegels moet kopen in plaats van een.

 • aadb op 12 oktober 2010 om 10:11

  Jan@ Natuurlijk wel maar dat is het voordeel van een postzegelwinkel die hebben ook losse exemplaren .Maar ik zeg er ook bij dat 1 zegel uit een december velletje niet mogelijk is ,evenals een los zegeltje uit een vellletje wereld 1 en dan bedoel ik de zelfklevende en niet de uitgestanste Ook de uitgestanste zegels zoals de laatste beatrix kan ik alleen in serie 1,32 verkopen .

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 10:20

  Het feit dat je postzegels niet meer als eenheid (postfris) kunt kopen of verzamelen heeft het verzamelen onaantrekkelijker gemaakt. IJSland vind ik bv. een onaantrekkelijk gebied omdat je dan die complete zelfklevende boekjes moe(s)t kopen. De Belgische fietspostzegels – weer vijf series kopen in plaats van een serie enz. Ik was ook een keer op ene tentoonstelling en toen moest je perse een bepaalde zelfklevende postzegel in een complete rol kopen (100 stuks of zo) bij de FILATELISTISCHE dienst. Gisteren kreeg ik ook weer een compleet velletje van een postzegel van Åland terwijl ik maar een postzegel voor mijn verzameling nodig heb. Sommige postzegels zitten zelfklevend in elkaar gehaakt en kun je haast niet los verzamelen zonder de andere postzegels te beschadigen.
  Op een gegeven moment haak je dan af…

 • aadb op 12 oktober 2010 om 10:29

  Jan@ je kan gewoon naar een soort van postkantoor gaan waar je geen boekje ,velletje of wat dan ook hoeft te kopen .Er staan van die afdruk gevende machines die je kaartje frankeren .Helaas nog geen plaatjes maar dat zal wel weer komen uitgaande van wat je uit spanje en omgeving zoal binnen krijgt .En in de meeste toeristen centra koop je een kaart met postzegel erbij .Het wordt ook tijd om het probleem van Jan op te lossen de persoonlijkezegel met andere waarde ,s (maar dat schijnt wettelijk nog niet geregeld te zijn )

 • Gerko op 12 oktober 2010 om 10:31

  @Aad: Bedankt voor de waarschuwing. Heb hier (gelukkig) geen ervaring mee, vandaar dat ik in mijn “onschuld” het advies gaf te bellen. Maar ja, ik had het kunnen weten. Zo gaat het bij alle geprivatiseerde (staats)bedrijven…..

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 10:38

  Er worden hier nog tegen de voorschriften losse postzegels verkocht maar officieel moet je als buitenlander 5 postzegels van 95 cent kopen om een kaartje naar het thuisfront te sturen.
  Ik heb hier in Eindhoven sinds het afschaffen van de Klussendorfmachines geen automaten meer gezien. Wanneer ik 50 persoonlijke postzegels voor een speciale gebeurtenis van NEDERLAND1 wil maken en ik wil er toevallig ook nog 4 op post naar Belgie sturen (20 kilometer hiervandaan) moet ik van TNT Post er 2 opplakken in plaats van het meest logische (bijplakzegels gebruiken). Volgens mij is er geen land in Europa waar geen bijplakzegels meer verkocht (gaan) worden.

 • aadb op 12 oktober 2010 om 10:43

  Jan@ alles wat je schrijft is waar de nieuwe filatelie wordt om zeep geholpen
  De abonnementen op landen die zelfklevers ,boekjes,te grote vellen op de markt brengen zakt dramatisch .Maar binnen de filatelie zijn er zat alternatieven ik verwijs altijd naar de interessante artikelen van Willem Hoogendoorn e.a .Het is onmogelijk alles op te nemen in je verzameling of het nu de manier van produceren of de prijs is de keuze is aan de verzamelaar zelf .De vergelijking met kaas of brood is flauw maar je hebt nu eenmaal met verpakkings eenheden te maken. Het in de rij staan voor 1 losse postzegel is definitief voorbij of je wil of niet .

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 10:48

  Ik vind de verkoopmethode in Belgie dan eerlijker. Je kunt nog steeds losse postzegels kopen maar je betaalt er meer voor. De bakker verkoopt broden en geen boterhammen maar je kunt wel bij broodjeszaken tosti’s en losse broodjes kopen. Broodjes worden bij mijn bakker nog steeds los verkocht en ze hebben ze ook in zakken van 10.

 • aadb op 12 oktober 2010 om 10:58

  Jan@ Sorry hoor maar je kan 1 jaar bijplakkers kopen daarna mag ik aannemen is de particulier door zijn oude zegels heen en voor de nieuwe is dan de europa 1 of wereld 1 zonder bij plakkers maar (helaas) in een eenheid van 5 zegels het grote voordeel is dat de tarieven zeker zullen stijgen dus die investering in 5 zegels (waar hebben we het over ) is prima .En de verzamelaar die ook bezig is met de waarde van zijn postzegels wordt op zijn wenken bediend wat wil hij nog meer En Jan je besteld 50 persoonlijke zegels waar je al veel meer voor betaald dan de 0,44 en dan val je over 0,11 tsja het wordt tijd voor de persoonlijke wereld en europa zegel !

 • Jan Prygoda op 12 oktober 2010 om 11:10

  Ik heb nog wat 77 cent Europapostzegels van vorig jaar voor het filatelistisch frankeren dit jaar ingeslagen omdat er dit jaar nog geen enkele bijzondere postzegel is uitgegeven voor brieven in Europa. Ik vraag me ook af wanneer de volgende uitkomt. Nederland heeft weinig bos dus zal er in 2011 ook geen postzegel in die waarde uitkomen….
  Filatelistisch frankeren en uitwisselen met het buitebland is een belangrijk deel van mijn postzegelhobby. Dus maak de de postzegelhobby ook weer onaantrekkelijker. Filatelisch frankeren is ook met de juiste waarde frankeren. Ik heb vorige week nog een berg postzegels van 2 cent en 5 cent bij CollectClub besteld, 3 cent bij postzegels met korting en 10 cent hadden ze nog volop aan het loket. Postzegels van 75 guldencent waren niet bij postzegels met korting verkrijgbaar dus heb ik ook nog 50 guldencent voor het bijplakken gekocht.

 • Linda op 13 oktober 2010 om 20:09

  Heb inmiddels een mail gestuurd naar TNT. Ik had geen zin om in de wacht te staan aan de telefoon. Het pakket ligt nog gewoon dicht geplakt op tafel, ik heb het boek wat erin zit nog niet nodig en mocht de TNT het willen nakijken dan kan dat. Het is inderdaad de Carice van Houtenpostzegel die erop zit. Duurt ook even voor je daar dan achter bent zeg. Wel vreemd dat TNT de zegel zelf blijkbaar ook niet kent.
  Ligt het overigens aan mij of is er voor de gewone consument nog niet veel informatie gekomen over de nieuwe postzegels? Ik kocht toevallig laatst kinderpostzegels aan de deur en toen zag ik de 1’tjes erop staan en herinnerde ik me dat ik daar iets over had gehoord, maar het wordt niet echt onder de aandacht gebracht verder.

 • aadb op 13 oktober 2010 om 20:30

  Linda kom kom zeg op radio televisie kranten etc is er aandacht voor geweest .Er zijn folders verspreid en een speciale kaart op alle postbrunasigawinkels waar op staat hoe een en ander werkt ,met voorbeeld en al . Ik zou het pak wel openmaken want ze halen het echt niet terug en een strafpost is helemaal niet nodig, waarschijnlijk
  hoor je er niets meer van .Zo ja negeren en je postzegel netjes in je verzameling op nemen eventueel met de z.g strafpostkaart erbij .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)