Koninklijke ogenblikken in chronologische volgorde op postzegels - Postzegelblog

Koninklijke ogenblikken in chronologische volgorde op postzegels

1

Op bijna alle afbeeldingen van prinses/koningin Beatrix op onderstaande postzegels zijn haar ogen te herkenen. Symbolisch en actief beklede werkzaamheden en functies staan naast afbeeldingen uit het privé leven van het staatshoofd door de jaren heen centraal op deze postzegels. Met behulp van deze ‘koninklijke’ momenten of ogenblikken krijgt dit thematische beeldverhaal van Beatrix voor iedereen een transparante uitstraling.

1938 prinses Beatrix als baby (nvph 2233): Beatrix is 0 jaar

De trotse ouders prinses Juliana (met opgestoken haar) en prins Bernhard op een gedateerde zwart-wit foto.

1943 prinsessen Beatrix en Irene op de schommel (nvph 2234): Beatrix is 5 jaar

Op een ongedwongen foto staan Beatrix met haar zus tijdens het spel op schommels in Canada (algemeen menselijke activiteit).

1946 prinses Beatrix (nvph 458/59): Beatrix is 8 jaar

De levendig kijkende prinses met springend haar is frontaal op de postzegel geplaatst. Er ontstaat daardoor meteen een aansprekend persoonlijk kontact met haar. Zie voor meer informatie mijn bijdrage van 23 mei 2010.

1951 prinses Beatrix met paard (nvph 2235): Beatrix is 13 jaar

Prinses Beatrix in de hobby-rol als paardenliefhebster (ook een algemeen menselijke activiteit).

1964 prinses Beatrix in de bibliotheek (nvph 2236): Beatrix is 26 jaar

Op een eigentijdse kleurenfoto (waarmee de toekomstige taakvoorbereiding wordt verbeeld) staat de prinses al bladerend in een boek in een bibliotheek.

1965 de verloving van prinses Beatrix en prins Claus (nvph 2237): Beatrix is 27 jaar

Op deze verlovingsfoto staat het intermenselijke kontact centraal door het ooglijk contact tussen beide geliefden aan weerskanten  van een tafel. “De zwart-wit foto accentueert (zonder van de hoofdzaak afleidende kleuren) de aandacht voor elkaar”, aldus ontwerper Wouter van Eyck.

1966 25-jarige huwelijksfeest (nvph 1466) Beatrix is 28 jaar

Prinses Beatrix en prins Claus op het balkon van het Paleis op de Dam als specifiek startmoment van het 25-jarige huwelijksleven van het koninklijke paar.

1967 prinses Beatrix en prins Claus met de pas geboren Willem-Alexander (nvph 2238): Beatrix is 29 jaar

Pril geluk van het prinselijke paar bij de eerste gezinsuitbreiding. Niet alleen staat het intermenselijke kontact op deze foto centraal, maar ook een grote hobby van de prins, namelijk fotograferen.

1975 het complete gezin van Beatrix en Claus (nvph 2239): Beatrix is 37 jaar

Het jonge gezinsleven van het prinselijk paar (aan de waterkant in een weiland) vraagt op deze foto de aandacht.

1980 Inhuldigingspostzegel (nvph 1200): Beatrix is 42 jaar

Een ongedwongen, informeel en persoonlijk portret van prinses Beatrix, gefotografeerd door prins Claus in de tuin van kasteel Drakesteyn op haar 41e verjaardag op 31 januari 1979. Op de achtergrond de Nieuwe kerk in Amsterdam. Sinds 1814 hebben alle inhuldigingsplechtigheden van Nederlandse vorsten daar plaatsgevonden.

1980 inhuldigingsplechtigheid van koningin Beatrix (nvph 2342a): Beatrix is 42 jaar

De koningin zweert bij haar inhuldiging als koningin in de Nieuwe Kerk in Amsterdam trouw aan de wet als staatsrechtelijk hoogtepunt. Het is een onderdanig fotoportret van de koningin.

1980 inhuldiging van koningin Beatrix (nvph 1537): Beatrix is 42 jaar

De start van de regeringsperiode valt treffend en raak te karakteriseren met een afbeelding van de inhuldiging van Beatrix tot koningin in Amsterdam. Deze afbeelding is in grijzige tinten uitgevoerd. Hiermee wil ontwerpster Joke Ziegelaar aangeven dat het koningschap nog niet is ‘ingekleurd’.

1990 Honderd jaar Oranje-vrouwen op de troon (nvph 1455): Beatrix is 52 jaar

De vier koninginnen zijn ook in vierkantjes terechtgekomen, die alle ombiest zijn door een rood-wit-blauw kader. Op de foto’s staan de koninginnen “charmant, vrouwelijk en niet statig”, aldus ontwerpster Jolijn van de Wouw. “De drie niet meer regerende vorstinnen heb ik uit het beeld laten kijken in tegenstelling tot koningin Beatrix, die frontaal is afgebeeld. Het oranje kroontje met jaartallen geeft de regeerperiodes aan, terwijl de gouden handtekeningen het zeggingschap van de koninginnen uitdrukken. ”

1991 uitspreken van de troonrede (nvph 2342b): Beatrix is 53 jaar

De koningin introduceert tijdens de troonrede de regeringsplannen voor 1991 in de Ridderzaal in Den Haag. Het is een ernstig fotoportret van de koningin.

1991 25-jarig huwelijksfeest (nvph 1467): Beatrix is 53 jaar

De foto van het paardrijdend koninklijke paar op het landgoed het Oude Loo is een verbeelding van een meer gewoon, alledaags moment (genieten van een hobby in de privésfeer) in hun 25-jarig huwelijksleven.

1992 12½-regeringsjubileum van koningin Beatrix (nvph 1537): Beatrix is 54 jaar

Een hoogtepunt uit het openbare leven van de koningin is zonder meer een foto van de viering van Koninginnedag. Deze actuele foto met allerlei kleuren, tinten en nuances is tijdens de viering van Koninginnedag in Rotterdam in 1992 genomen. De kleurige afbeelding verbeeldt niet alleen de rijk geschakeerde invulling van het koningschap door Beatrix in de afgelopen jaren, maar geeft door de zelfverzekerde tred van de koningin ook invulling en richting aan het koningschap in de toekomst.

1998 koningin Beatrix en prins Claus op de dansvloer (nvph 2240): Beatrix is 60 jaar

Temidden van anderen dansen prins en prinses. Links op de achtergrond zijn prinses Margriet, prinses Juliana en prins Maurits (zoon van Margriet) te herkennen. “Een unieke afbeelding van drie generaties van de koninklijke familie op een postzegel”, volgens ontwerper Van Eyck.

1999 koningin als gastvrouw (nvph 2342c): Beatrix is 61 jaar

Een persoonlijk onder onsje met Nelson Madela tijdens het staatsbezoek. Een innemend en opgewekt fotoportret van de koningin.

1999 koningin tijdens een staatsbezoek aan Antillen en Aruba (nvph 2342d): Beatrix is 61 jaar

Een aandachtig, bezorgd en betrokken fotoportret van de koningin na de verwoestingen van de orkaan Lennie op de eilanden.

1999 koningin Beatrix en prins Claus met hun volwassen zonen (nvph 2241): Beatrix is 61 jaar

Koningin Beatrix en prins Claus met  drie zonen : prins Willem-Alexander (27 april 1967), prins Johan Friso (25 september 19680) en ps Constantijn (11 oktober 1969). “Het koninklijk paar met volwassen zonen loopt niet alleen de fotograaf, maar ook de toekomst tegemoet.”

2000 koningin Beatrix in het Stedelijk Museum (nvph 2242): Beatrix is 62 jaar

De koningin als kunstkenner en gastconservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam vraagt zich af bij de inrichting van háár tentoonstelling ‘De Voorstelling’ (een breed overzicht van de naoorlogse Nederlandse  schilder- en beeldhouwkunst uit het bezit van het Stedelijk): “Waar zal ik het driedimensionale werk van Suzan Drummen (zonder titel [1990], 200 x 150 cm, zwarte balletjes van verschillend formaat) een plaatsje geven?”

De kunstwerken, die alle door de koningin zijn geselecteerd voor deze expositie, staan nog op de vloer, waar deze postzegelafbeelding een deel van is. Op deze grote foto staat museumdirecteur Rudi Fuchs de koningin bij bij de inrichting van deze tentoonstelling.

2004 toespraak in het Europees Parlement (nvph 2342e): Beatrix is 66 jaar

Een open en vriendelijk portret van de koningin tijdens de speech.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • A.C.Brandsma op 13 maart 2011 om 17:44

    De Koningin droeg echt geen mantel tijdens haar speech in het Europees Parlement. Zo zie hoe vergissingen ontstaan. 225. Anneke

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)