Spoorwegjubilea op postzegels in België en Zwitserland - Postzegelblog

Spoorwegjubilea op postzegels in België en Zwitserland

1

Dit jaar is het 175 jaar geleden dat de eerste treinen op het Europese vasteland reden. Op 5 mei 1835 de eerste in België: de Olifant overbrugde in vijftig minuten het traject Mechelen-Brussel. Dit feit is 10 mei door de Belgische De Post herdacht met de uitgifte van een zegel in het binnenland 2-tarief (€ 1,18) waarover De Olifant rijdt met daaronder de Thalys. Vijf van deze zegels zitten ook in een geïllustreerd velletje.

Zwitserland heeft 6 mei twee treinjubilea gevierd. Op een 85 rp-zegel klimt het tandwieltreintje van de Niesenbahn naar de Berg Niesen aan de Thurnersee (Berner Oberland). Dit ongeveer 3,5 kilometer lange traject – er moet een hoogteverschil van ongeveer 1600 meter worden overwonnen – werd op 15 juli 1910 in gebruik genomen en bracht toen de eerste passagiers naar de top van de Pyramide.

Met de andere spoorwegjubileumzegel (100 rp.) wordt het 100-jarig bestaan van de Berninalinie herdacht, ein Bahn der Superlative, zoals de Zwitsers zelf zeggen. Meer dan een miljoen mensen maken jaarlijks de spectaculaire reis van de Bernina Expresse mee: in ongeveer vier uur brengt hij de gasten van Chur over St. Moritz naar Tirano in Italië. Een adembenemende en werkelijk onvergetelijke reis over 196 bruggen en viaducten, door 55 tunnels en galerijen. Van beide zegels is ook een Kleinbogen met tien zegels uitgebracht, alsmede twee bijzonder mooie maximumkaarten.

Kroatië gaf 29 maart twee zegels uit met locomotieven: een stoomlocomotief in de serie SüdB 18 en een stoomlocomotief in de serie MÄV 326/JZ 125. Beide zegels zijn uitgegeven in de waarde van 7,10 hrk.

Nog een treinzegel: Oostenrijk heeft 8 mei in een oplage van 250.000 stuks een 65 c-zegel gewijd aan de Mendelbahn, de eerste elektrisch aangedreven kabelbaan van Oostenrijk, de steilste van het Europese vasteland en de langste ’Seilbahn’ van de wereld. De trein vervoert toeristen in twaalf minuten over een afstand van 2370 meter van St. Anton (Kaltern, Zuid-Tirol) omhoog naar de gelijknamige Mendelpass.

NB. Groot-Brittannië heeft voor 19 augustus een serie aangekondigd met als titel Great British Railways.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel