Haringstad Siglufjörður op een IJslandse postzegel - Postzegelblog

Haringstad Siglufjörður op een IJslandse postzegel

1

Eergisteren ging het eerste vaatje nog naar de Stichting Kinderzegels Nederland. Niet voor niets…. We doen het graag in Nederland, ‘een harinkje happen’, maar waar komen die haringen eigenlijk vandaan? Uit eigen wateren? Of misschien wel uit IJsland? Daar ontstond de eerste  haringverwerkingsindustrie in Siglufjörður.

Van 1900 tot 1970 was dit vissersstadje dé ‘haringhoofdstad’ van het Noord Atlantische gebied. IJsland zette haringstad Siglufjörður op een paar mooie postzegels.

Een nieuwe serie Scandinavische postzegels heeft als thema ‘The North by the Sea’. De Scandinavische landen worden gescheiden of juist verenigd door het water om hen heen. De kusten bieden een grote variatie, langgerekte zandstranden of gladde rotsen. De mensen die langs de kusten wonen hebben zich altijd aangepast aan de nabijheid van de zee. Er ontstonden bijvoorbeeld nieuwe ondernemingen naast de traditionele scheepvaart en visserij. Energieproductie, het kweken van vis en het toerisme zijn enkele van de groeiende bedrijfstakken in de kustgebieden.

Weinig landen zijn zo afhankelijk van de zee en kusten als IJsland. Door strenge maatregelen is IJsland erin geslaagd om een einde te maken aan de overbevissing, en de vervuiling van de zee te verminderen. Belangrijke visstanden, zoals haring werden verbeterd. De eerste haringverwerkingsindustrie ontstond in Siglufjörður,  Noord IJsland. De haringindustrie versterkte de economie van IJsland. De harde natuurlijke omstandigheden zorgen voor de noodzaak van het duurzaam benutten van de mariene bronnen.

Sildarbaerrinn Siglufjörður – haringstad Siglufjörður

Postzegelkenmerken

Uitgiftedatum: 18 maart 2010
Postzegelwaarde: ISK 150
Formaat: 25,50 mm x 40,00 mm
Ontwerp: Elsa Nielsen, EnnEmm
Druktechniek: offset litho (CMYK)
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)