Schilder Mucha (Jugendstil) herdacht met twee postzegelboekjes - Postzegelblog

Schilder Mucha (Jugendstil) herdacht met twee postzegelboekjes

4

Honderdvijftig jaar geleden, op 24 juli 1860, werd in Ivancice in Moravië, het huidige Tsjechië, de kunstenaar Alfons Maria Mucha geboren. Mucha was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Jugendstil, populair aan het begin van de vorige eeuw. Nadat hij niet was toegelaten tot de universiteit van Praag vertrok hij in 1879 naar Wenen om zich verder als schilder te ontwikkelen.

Via München (1885) kwam hij twee jaar later in Parijs terecht en daar kreeg zijn carrière een keerpunt toen hij in 1897 de opdracht kreeg een affiche te maken voor het toneelstuk Gismonda, met de Franse actrice Sarah Bernardt in de hoofdrol. Na deze doorbraak maakte hij nog tal van affiches voor het Renaissance Theater in Parijs, affiches die al snel een verzamelobject werden.

In 1910 keerde hij terug naar Tsjechië waar hij zich ging wijden aan het monumentale werk over de historie van het Slavische volk, in het bijzonder de Tsjechen. Hij werkte achttien jaar aan de schilderijen. In 1919 werden de eerste elf werken tentoongesteld, maar de ontvangst was matig. In 1928 doneerde Mucha het hele epos aan de stad Praag. In 1935 werden de doeken opgerold en tijdens de Tweede Wereldoorlog en het communistische regime werden ze vergeten. Pas in 1963 werden de doeken weer tentoon gesteld in het kasteel Moravsky Krumlov, enkele uren rijden van Praag, waar ze van april tot en met oktober – wegens gebrek aan verwarming – nog steeds zijn te bezichtigen.

Mucha, die ook de eerste postzegels en bankbiljetten voor de onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek ontwierp, overleed op 14 juli 1939 aan longontsteking nadat hij door de Gestapo was ondervraagd (vanwege zijn communistische sympathiën). Tsjechië heeft Mucha 26 mei herdacht met de uitgifte van twee boekjes met zelfklevende permanente zegels en een briefkaart. Het ene boekje bevat zes zegels in E-waarden (17 czk) met Mucha’s affiche: Sarah Bernhardt-Gismonde; het andere bevat zes zegels in Z-waarden (18 czk) met zijn werk Zodiac. Een deel van zijn affiche Salons Cent: 20th Exhibitian prijkt op de briefkaart.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
TsjechiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel