Collect 64: Postzegels zijn een feest voor het oog! - Postzegelblog

Collect 64: Postzegels zijn een feest voor het oog!

8

Collect 64 valt vanaf vandaag in de brievenbus. Er zijn weer vele leuke artikelen te lezen. Mijn oog viel op het interview met Elco Brinkman. Apetrots is Elco Brinkman op het postzegelvel Bloemenpracht dat zijn vrouw Janneke in 2008 maakte. Maar minstens zozeer koestert hij de postzegelcollectie die hij van zijn grootvader kreeg en zelf uitbreidde. De liefde voor postzegels ontwikkelde hij al op jonge leeftijd.

“Rond mijn elfde kreeg ik de collectie van mijn opa. Hij had een internationale kaashandel, met handelscorrespondentie over de hele wereld. Natuurlijk ging ik ook zelf actief sparen. Eindeloos heb ik met een schoolvriendje postzegels af staan stomen van kaarten en enveloppen. Ik hoor mijn moeder nog zeggen dat we moesten uitkijken onze vingers niet te branden. Zomaar wat kopen was er niet bij. Regelmatig stonden we ons voor de winkelruit te vergapen aan de mooiste postzegels, zonder een cent op zak. Om bij te verdienen gingen we in de tuin groente verbouwen. Dat mislukte natuurlijk hopeloos, met allemaal doorgeschoten sla! Ondertussen vermaakte ik me uren met mijn postzegelverzameling. Ik maakte een reis om de wereld door onbekende landen op te zoeken in de Grote Bosatlas.”

Als voorzitter van Bouwend Nederland heeft Brinkman het te druk om actief te verzamelen. Maar zijn interesse is gebleven. “Voor onze drie kinderen schaf ik altijd de jaarcollecties aan. En als ik post krijg met boeiende postzegels, dan scheur ik die er weleens vanaf en stop ze in een speciaal doosje. Dat is trouwens ook zo leuk aan postzegels: ze halen de standaard van een envelop weg. Ze leiden het oog direct naar rechts, als eyecatcher bij uitstek.”

Rembrandttulpen

Favoriet zijn de postzegels die zijn vrouw tekende. Zij maakte een 24-delige serie Bloemenpracht, met onder meer afbeeldingen van Rembrandt tulpen. “Ik heb mijn vrouw ermee bezig gezien en dat
was bepaald geen sinecure. Je hebt te maken met vlakverdeling en moet zorgen dat er geen puree van kleuren ontstaat. Het eindresultaat is prachtig. Natuurlijk hebben we thuis een voorraadje liggen. Om te verplakken, maar ook om te bewaren voor de kinderen en kleinkinderen.”

Zelf houdt de voormalige politicus enorm van kleur. “Neem die serie van Mooi Nederland; die ontwerpen spatten van het papier. Verder herinner ik me uit mijn jonge jaren de ‘oude’, gedekte kleuren, zoals sepia en vermiljoen. Softtones, met prachtige kleurschakeringen. Ze geven als het ware een ‘gezeefde’ look, wat een bepaalde rust uitstraalt. De postzegels uit mijn collectie die dat hebben, vind ik het allermooist.”

Als ‘bouwer in hart en nieren’ zou hij graag nog eens postzegels zien met hedendaagse gebouwen in hun omgeving. “Ik bedoel dan straatbeelden die over 100 jaar even veel beleving oproepen als het Paleis op de Dam nu. Dat kan een vergraste tramrail onder een historische bomenrij zijn, of een ondergronds gebouw met lichtkoepels. Als het maar een mix is van modern en nostalgisch.”

Wat staat er verder in Collect 64?

 • Zomerpostzegels 2010
 • Nieuwe uitgiften
  • Mooi Nederland 2010: Maastricht, Arnhem, Leeuwarden en het verzamelvel
  • Da’s toch een kaart waard!
  • Vuurtorens 2010
  • Persoonlijke postzegels
 • Uitgifteprogramma 2e helft 2010
 • Stelling: Postzegels met een illustratie zijn het mooist
 • Mijn postzegel en ik: Elco Brinkman
 • Varia: 75 jaar postzegels

De digitale versie van het nummer is ook te downloaden (pdf, 10 MB). Op de pagina Archief Collect zijn nog veel meer downloads van Collect te vinden.

Wil je ook het gratis blad Collect 4x per jaar thuis ontvangen? Meld je dan hier aan.


Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Willem op 5 juni 2010 om 11:22

  Het archief Collect is nog zeer beperkt, wanneer kunnen we de ontbrekende nummers verwachten?

 • arpiefinch op 7 juni 2010 om 21:40

  Ik was er snel mee klaar. Over de nieuwe uitgiftes word je sneller en beter via dit Postzegelblog geïnformeerd. Ik begrijp werkelijk niet waarom Collect/TNT Post de verzamelaars telkens ‘oude kost’voorschotelt. Waarom staat er niets over de Tour de France-zegels in, of over de Grenzeloos Nederland-uitgifte? Nee, daarover lezen we pas in Collect van september.
  De Duitse, Belgische, Zwitserse en Franse Post – waarvan ik ook de tijdschriften krijg – informeren hun verzamelaars altijd ‘vooruit’, zoals het hoort. Maar goed, van een postfilatelistische dienst als die van TNT, die pas in juni bekendmaakt welke zegels er in de tweede helft van het jaar verschijnen, mag je ook niet niet veel meer verwachten.

 • Ed op 8 juni 2010 om 07:50

  Helemaal mee eens. Het is allemaal heel oppervlakkig en met vooral veel oud nieuws. Ga eens kijken wat de collega’s in het buitenland er van maken.

 • Gerko op 8 juni 2010 om 09:57

  Dat “oude nieuws” in Collect zit mij ook al een tijdje dwars. Ik heb ook het idee, dat de Collectclub van TNT de enige in Europa is, die de verzamelaars achteraf pas over haar uitgiftes informeert. En dan staat er ook nog met grote letters “nieuwe uitgiftes” boven….
  Het geld voor die cadeaus, die ze weggeven bij een bestelling kunnen ze ook beter anders besteden. Ik ontving enige tijd geleden een niet werkende brievenweger en nu krijg je weer een leeslamp of een barbecue bij je bestelling. Geef dan een filatelistisch cadeau weg…..

 • aadb op 8 juni 2010 om 10:30

  Ja iets weggeven waar je iets aan hebt bijvoorbeeld een soort zegel die je kan sparen voor kado,s of kortingen bij aanschaf van andere artikelen .En die je ook nog kan gebruiken misschien wel de spaarpostzegel !!

 • zneel van Po&Po op 12 juni 2010 om 18:25

  Collect kan linea recta bij het oud papier ……

 • Reintejdevos op 13 juni 2010 om 16:29

  Inderdaad Jan – de zwabber of was het zwadder er in! :)

 • Klemt*Günter op 17 juli 2010 om 19:54

  Kundennummer: 1570080
  Warum schicken Sie mir die Zeitschrift
  Collect in Ihrer Muttersprache zu? Ich
  kann kein niederländisch.
  Mit freundlichen Grüßen

  Günter Klemt

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)