Tien gouden tips voor kinderen om postzegels verzamelen leuker te maken - Postzegelblog

Tien gouden tips voor kinderen om postzegels verzamelen leuker te maken

4

Wat heb je nodig om postzegels te gaan verzamelen? Hoe maak je verzamelen interessanter dan alle andere hobby’s? En hoe kan je verzamelen betaalbaar houden? Allemaal vragen die belangrijk zijn, maar misschien nog belangrijker als je jong bent. JeugdFilatelie Nederland helpt kinderen om het verzamelen leuk en betaalbaar te houden. Lees onze 10 gouden tips!

1. Gebruik internet om meer te weten te komen over de thema’s die je spaart

Welke namen hebben Vlinders? Of welke landen zijn er? Maak hier een overzicht van in Word. Kijk eens op Wikipedia, Freestamp Catalogue, Jeugd Filatelie, Stampkids, Raster it of zoek in Google op afbeeldingen van postzegels.

2. Zoek MSN-vriendjes die dezelfde interesse hebben

De wereld wordt een stuk groter met MSN. Ook het vinden van vriendjes die interesse hebben in postzegels is met MSN dus een stuk gemakkelijker geworden.

3. Gebruik ‘Word’ voor het op een rijtje zetten van je verzameling

Zo kan je altijd snel en eenvoudig de door jou verzamelde informatie vinden en aanvullen.

4. Gebruik je scanner als vergrootglas

Bij het scannen kan je de scanner op een hoge resolutie zetten (bijv. 600 dpi). Je kan dan meer zien, zoals met een vergrootglas!

5. Maak je eigen verzamelbladen

Met Word, PowerPoint of andere tekenprogramma’s kan je heel makkelijk je eigen verzamelbladen maken. Dit maakt het persoonlijker en veel goedkoper.

6. Maak je eigen presentatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt

Bij JFN staan enkele spreekbeurten in PowerPoint waaronder één met een extra Word-document voor een toelichting per dia. Kant en klaar te downloaden (een 10 zonder je best te doen, waardoor er meer tijd overblijft voor het postzegelen).

7. Mancolijstje – wat mis je nog

Alles wat je mist in één lijstje. Altijd makkelijk aan te passen, en je hoeft geen uitroeptekens in de catalogus te zetten.

8. Aankoop en verkoop via eBay/Marktplaats

Dit is voor de iets oudere jeugd! Een tip hierbij is wel dat je ook kan bieden via de Belgische of Duitse buren. Sommige Nederlandse postzegels zijn daar een stuk goedkoper. Maak hiervoor een vergelijkingslijst tussen NVPH-nummers en die van de catalogi Michel, Yvert en Stanley Gibbons.

9. Speel spelletjes met postzegels als thema

Er is nog veel te ontdekken en te doen met postzegels zo ook diverse spelletjes. En natuurlijk veel plezier met het spelen!

10. Jouw tip? Wat doe jij nog meer met je computer?

Heb jij nog ideeën? Vertel ze dan hier op Postzegelblog, zo help je anderen om het verzamelen van postzegels te ontdekken en leuker te maken!

Met dank aan Marth van Herk van JFN voor deze tips.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • aadb op 3 juni 2010 om 23:31

  Tip 11 Er zijn verenigingen met een jeugdafdeling bijvoorbeeld de zhpv in den haag of de leidse filatelisten vereniging waar onze vriend Willem Hoogendoorn de postzegel cepter zwaait .Hij Willem dus geeft zo af en toe een lezing met alle in en outs over postzegel verzamelen .Ook staat hij regelmatig op het blog met zijn geweldige bijdrage over o.a de Pelgrimfathers.Om de jeugd nu al naar marktplaats of ebay te sturen is overdreven ,zeker omdat de opmerking dat de zegels goedkoper zouden zijn onzin is met name nederlandse zegels worden al bijna voor niets weggegeven in postzegelwinkels wel of niet op ebay/marktplaats Het verenigings leven is belangrijk en zijn de zegels die aanwezig zijn tastbaar .De opmerking om vergelijking in catalogi te doen slaat ook de plank mis .Probeer eerst maar eens de junior catalogus van de nvph te leren kennen .Andere catalogi zijn peperduur om aan te schaffen . De opmerking van zelf bladen maken is goedkoper is met het afgedrukte voorbeeld in veel kleurendruk natuurlijk ook niet juist het maakt alles wel , persoonlijker dat is zeker .Het verzamelen van postzegels door de jeugd kan aleen nog door een grote campagne op te zetten ala de voetbal plaatjes van AH vervang morgen de voetbalplaatjes door voetbal postzegels en je hebt er een 500.000 verzamelaars bij met als voordeel dat je de zegels later gewoon (als de lol er af zou zijn ) kan gebruiken .De oplossing is simpel de uitvoering eveneens maar wie stapt er in . De Hertogpost is voorbij een entree van 7,50 +7 euro parkeren maakt 14,50 .Waarom voor die 7,50 geen geweldige serie kado doen het eerste WK voetbalzegeltje met vervolg .nee een 2d zegel waar de jeugd niets aan heeft en waar een aantal genodigden interessant mooi weer mee speeld .Waarom 21 persoonlijke velletjes uitgeven waar de jeugd niets mee heeft je promoot z.g de persoonlijke zegels en je doet voor de jeugd helemaal niets zelfs tnt met al zijn marketing laat het afweten .Heeft jeugd filatelie nederland al een eigen persoonlijke zegel voor de jeugd wat een start van een verzameling kan zijn ?En dan heb ik het nog niet eens gehad over de postzegelwinkels waarbij de zaak van postbeeld(haarlem) een geweldig voorbeeld is hoe een en ander is aan te pakken De jeugd op het postzegelspoor brengen kost ander inspanningen waar van ik er een aantal noemde .

 • Reintejdevos op 4 juni 2010 om 00:21

  @AAd,

  de 21 blokken van 3 zegels zijn prachtige achterdeurzegels waar je best ook kunt volstaan met een selectie…

  Maar welke jeugd heeft iets met Jeroen Bos??? Of nog net met Jerommeke???

  Sorry, dat was de wat oudere jeugd :)

 • aadb op 4 juni 2010 om 01:29

  Rein ,inderdaad wat heeft de jeugd met … natuurlijk zijn het prachtige zegels jammer dat men zo moeilijk deed om ze toegankelijk te maken in de 3 dagen durende show Wat heeft de jeugd aan een uitgifte van 21 velletjes ,ja je kan een keuze maken ,een keuze in wat bijbelse voorstellingen ,een plaatje van de dieze ,ik wil als jeugd meer .Ik wil autoracen ,voetballen ,mario,filmsterren horror ,bewegende plaatjes in 3d ik wil bezig zijn met ruilen ,iets hebben wat een ander niet heeft .Ik wil een spel met mijn zegels a la magic spelen geef mij de kans en ik volg u . Waar waren de schoolklassen die op uitnodiging van de organisatie gratis naar binnen zouden moeten komen . Mogelijkheden zat ,komt zo,n jeugdfilatelie met 10 punten waaronder hoe kan je goedkoop postzegelen ,geen oproep om je aan te sluiten bij een vereniging ,een bezoek te brengen aan een postzegelwinkel ,nee hoe kan je op de duitse ebay goedkoop nederlandse zegels kopen hoe maak je goedkoop je eigen bladen .Hoe kreeg smiths de jeugd en anderen aan de flippo,s vervang de flippo,s door postzegels en je hebt er 500.000 verzamelaars bij.De oproep om de jeugd aan de postzegel te krijgen is niet hoe maar wanneer ,wie durft het aan !!

 • aadb op 4 juni 2010 om 09:55

  Waar en hoe !!

  Ik probeer kontakt te krijgen met Lia over het nieuwe forum ,de plaatjes die ik normaal gebruik zijn in eens te groot ,het aantal handelingen(mimimaal 5/6 met de erg kleine symbolen zal nog wel moeten wennen .Ik ben inmiddels een poosje verder maar schiet niet op er staat nog niets op het forum .Graag een reaktie !!vr gr aad

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)