Tweede Poolse perronpost kaart ontdekt - Postzegelblog

Tweede Poolse perronpost kaart ontdekt

0

Afgelopen zondag schreven we hier over de ontdekking van twee Poolse postkaarten, vandaag doen we verslag van een andere vondst op Hertogpost. Bij het doorzoeken van enkele bakken stuitte de heer A. Welvaart, secretaris van de Vereniging Filatelistische Contactgroep Oost-Europa, op een ander uniek exemplaar.


Hij vond ergens in de stapels kaarten een Poolse briefkaart geschreven op 27 oktober en gestempeld 29 oktober 1937, verstuurd per perronpost van Torun naar Bydgoszcz.

We gaan even terug in de tijd en duiken in de geschiedenis van de Poolse perronpost. Deze service werd op 15 juni 1934 voor een proefperiode van zes maanden op 24 spoorwegknooppunten ingericht. De perronpost werd zo’n succes dat zij niet alleen de proefperiode overleefde, maar daarna ook aanzienlijk werd uitgebreid. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verdween de perronpost. Kort na de oorlog werd de perronpost echter weer opgepakt en werd er ook een aantal nieuwe perronposten ingericht. Ergens in de 50-er jaren werd de perronpost beëindigd.

Een Poolse perronpostbeambte liep rond met een kastje van triplex, dat hij aan riemen over zijn schouders kon dragen. Een exemplaar bevindt zich in het Muzeum Poczty i Telekomunikacji (Museum voor Post en Telecommunicatie) in Wroclaw. Een perronbeambte verkocht postzegels, briefkaarten, postpapier en enveloppen. Hij had ook pennen en inkt bij zich, zodat kaarten eventueel meteen geschreven konden worden. Het kistje diende dan gemakshalve als lessenaar. Kaarten waren vaak van tevoren voorzien van het stempel ‘Poczta peronova’.

Het gebruik was meestal dat de perronpostbeambte een klaptafeltje op het perron zette en dan daarachter plaatsnam. Alleen als er twee treinen tegelijk op het station stonden – en het dus moeilijk was om van het ene perron naar het andere te komen – liep de postbeambte met zijn kistje langs de hele trein om de passagiers zijn postale diensten aan te bieden.

De ontdekking van deze kaart betekent dat de heer Welvaart nu een tweede zeldzaam exemplaar in zijn bezit heeft. Zijn eerste kaart was eveneens een vooroorlogs exemplaar en werd op 26 november 1935 verstuurd van Bialystok naar Zaandam. Deze kaart is afgebeeld in de bundel artikelen ‘Op het spoor van Oost-Europa’ die in 1992 verscheen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Vereniging Filatelistische Contactgroep Oost-Europa (zie artikel ‘Poolse postgeschiedenis vanaf 1900’ van A. Welvaart). Die uitgave hebben we trouwens ook als bron gebruikt voor dit artikel.

Wil je meer lezen over Hertogpost, kijk dan hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch PolenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)