Beatrix's levensloop start op een postzegel - Postzegelblog

Beatrix’s levensloop start op een postzegel

3

De abdicatie van koningin Beatrix zal binnen een kort aantal jaren sowieso plaatsvinden. Achter de schermen zal er in filatelistische kringen ongetwijfeld al eens over een overzicht nagedacht worden, waarin de prinses/koningin in chronologische volgorde is afgebeeld op Nederlandse postzegels. Deze tijdgebonden afbeeldingen/foto’s vormen een tegenstelling met die van haar op het tijdloos puntjesportret van de permanente frankeerpostzegels.

Hierbij alvast één voorproefje met enige achtergrondinformatie in woord en beeld. Naderhand komt een vervolgartikel met afbeeldingen en achtergrondinformatie.

Na de bevrijding in 1945 bezat de koninklijke familie een grote populariteit bij de bevolking. Het bleek in 1945 niet mogelijk te zijn meteen de drie prinsessen op kinderpostzegels af te beelden. De voorbereidingen van de kinderzegels 1945 met het kinderkopje van ontwerper Fernhout waren al (te) ver gevorderd. Vandaar dat PTT Post een extra kinderzegelserie toezegde voor 31 augustus1946 (Wilhelmina’s verjaardag/koninginnedag). De bijslaggelden van deze emissie waren voor de kinderbescherming én de tbc-bestrijding bestemd.

De 8-jarige, levendig kijkende Beatrix met springend haar kijkt je rechtstreeks aan, waardoor er meteen een persoonlijk kontact ontstaat. Levendigheid is ook door de speelse krullen in de naam van prinses aanwezig in tegenstelling tot de zakelijke notatie van de landsnaam. De prinses is in tegenstelling tot de zomerzegelportretten met ernstig kijkende wetenschappers en kunstenaars uit de periode 1935 – 1947 niet representatief en monumentaal opgevoerd.

Aan dit definitieve ontwerp is o.a. een raak en levendig getroffen potloodtekening naar het leven getekend in tere overgangstinten vooraf gegaan. Links en rechts zijn de storende donkere vlekken van het eindontwerp nog niet aanwezig.

Een andere voorontwerp komt door de strenge lijnvoering in het gezicht meer afstandelijk en zakelijk over. Het definitieve ontwerp is tegengesteld aan deze afbeelding. Minder ruimtelijke nuances in het gezicht en meer in het haar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)