Ik zou wel eens willen weten, waarom . . . - Postzegelblog

Ik zou wel eens willen weten, waarom . . .

4

Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de bergen zo hoog? Als verzamelaar van postzegels kun je gelijk het gedicht van Jules de Corte met prangende vragen zitten, waarop ook collega-verzamelaars geen antwoord weten. Door deze vragen in de groep te gooien, kunnen ingewijden van achter-de-schermen, alles wetende kennisvergaarders en/of creatieve analyseerders hierop mogelijk/hopelijk wel een passend[e] antwoord/verklaring op/voor kunnen geven.

Ik zou wel eens willen weten, waarom . . .

Ik zou wel eens willen weten, waarom zo weinig aandacht voor Antillen, Aruba en Suriname in de filatelistische pers? Misschien om de veelheid en kleurigheid van de postzegels? Of de omvang en de duurte van de emissies? Of misschien liggen de landen te ver van hier?

Daarom is er zo weinig aandacht en ruimte voor de AAS-landen!

Ik zou wel eens willen weten, waarom worden de postzegels van Suriname tot 1975 beschreven? Misschien is de NVPH-catalogus niet omvangrijk genoeg? Of de visie van de filatelistische pers is niet toereikend? Of misschien is de Surinaamse onafhankelijkheid *) de begrenzer​?

Daarom worden de Surinaamse postzegels tot en met 1975 beschreven!

Ik zou wel eens willen weten, waar gaat het emissiebeleid van de Bonaire, [Sint] Eustatius en Saba op toe? De BES-eilanden worden volgens het Bestuursakkoord bijzondere Nederlandse gemeenten! Voor frankeerwaarden worden voortaan dollars i.p.v. Antilliaanse guldens genoteerd!

Waar gaat het BES-eilanden **) emissiebeleid op toe?

*)De Status Aparte van Aruba is ook een vorm van onafhankelijkheid. Toch worden de emissies van Aruba wel in de NVPH-catalogus opnomen.

**)De Nederlandse Antillen bestonden destijds uit zes eilanden. Aruba verkreeg de Status Aparte. Op termijn zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland. Wat staat er met het postzegel-emissiebeleid van de twee resterende eilanden Curacao en Sint Maarten te gebeuren? Landsnaamvermelding? Frankeerwaarden in Antilliaanse guldens of dollars?

Kennisoverdracht?

Mijn onzinnige onderbouwing bij twee van de drie ‘vraagstukken’ komt bepaald niet overeen met de diepzinnige van De Corte. Toch hoop ik (overigens met meerdere verzamelaars) een inzichtgevend antwoord van u als lezer te ontvangen. Inderdaad de rollen zijn geheel omgedraaid tussen u en mij: het ‘geven en ontvangen’ wordt ‘het ontvangen en geven’ (de ‘kennis-incasserende functie’ staat nu tegenover de ‘kennis-verstrekkende functie’).

Lang leve een vruchtbare samenwerking. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd, inspanning én . . . medewerking.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • aadb op 20 mei 2010 om 13:56

  Zittend op de berg vraag ik mij af waarom zijn de dalen zo diep!!

 • Reintejdevos op 20 mei 2010 om 14:40

  Bate,

  de onafhankelijkheid was het excuus – ook om Ned. Indië als onafhankelijk gebied er uit te gooien.

  Waarom Suriname wel en de rest niet???

  Worden de zegels van de Antillen niet georganiseerd vanuit een Nederlands bedrijf op de Kanaal-eilanden net als die van Surinamne? Oeps, paradox!

  Misschien is die meneer – groothandelaar – geen NVPH lid???

 • aadb op 20 mei 2010 om 15:26

  Het agentschap op een kanaaleiland is van drs v Reijen en is lid van de nvph .Suriname staat als Republiek in de Z.bloem cat . evenals Indonesie .

 • toon op 20 mei 2010 om 17:28

  ideetje voor TNT: volgend seizoen een nieuwe serie “mooi nederland” gewijd aan Bonaire, Sint-Eustatius en Saba als Nederlandse gemeenten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)