Britse zegel Willem III past in themacollectie link-met-Nederland - Postzegelblog

Britse zegel Willem III past in themacollectie link-met-Nederland

8

Sinds ongeveer twintig jaar heeft het thematische verzamelen de landenverzamelingen voor een groot deel verdrongen. Oorzaak: velen zeggen dat de weg naar een landenverzameling geplaveid is, maar die naar een thema/motiefcollectie daarentegen ongeplaveid. Bij een landenverzameling is men namelijk doorgaans zover gevorderd dat nog enkel de oude en dure zegels nog ontbreken, en dat het dan verder een kwestie is van bijhouden.

Bij een thema/motiefverzameling moet men altijd op het vinkentouw zitten om te kijken of er ergens in de wereld zegels verschijnen, of zullen verschijnen, die thuishoren bij het thema, of aansluit bij het motief.

Thema’s/motieven zijn er te over. Welgeteld rond de 150, van Antarctica, via bruggen, Europa/CEPT, klederdrachten, padvinders, schilderijen, UNESCO naar zeppelins. Dat is inclusief persoonlijkheden en dieren, die ook elk nog eens weer kunnen worden onderverdeeld, elk ongeveer in veertig thema’s/motieven. Persoonlijkheden bij voorbeeld in componisten, dichters, koningen, Nobelprijswinnaars, sporters en zeevaarders; dieren onder andere in insecten, prehistorische dieren, roofvogels, vissen, WWF-zegels en zoogdieren.

Maar tussen al die thema’s/motieven is echter één verzameling van zegels niet te vinden en wel die een link heeft met Nederland. Ze zijn schaars, maar toch duiken ze van tijd tot tijd op, ergens in de wereld, bij voorbeeld zegels met portretten van leden van het koninklijk huis, van sporters, in het bijzonder voetballers, maar ook Fanny Blankers-Koen en schilderijen van Nederlandse schilders (o.a. tijdens het Rembrandtjaar).

Dat is 15 juni ook weer het geval als Groot-Brittannië de vierde serie Monarchen presenteert: The Age of the Stewarts, Seven Kings and Queens of the House of Stuart. Daartussen zit namelijk stadhouder Willem III (1650-1702), stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel, en door zijn huwelijk met Mary II, van 1689 tot zijn dood in 1702, koning van Engeland, Schotland en Ierland.

Op de zegels van de vierde serie in de Monarchenreeks de portretten van James I, 1603-1625 (1st), Charles I, 1625-1649 (1st), Charles II, 1660-1685 (60p), James II, 1685-1688 (60p), William III, 1689-1702 (67p), Mary II, 1689-1694, Mary was de oudste dochter van James II (67p) en Anne, 1702-1714 (88p).

Ook nu een velletje (The Age of the Stuarts) met daarop de tijdsbalk van de Stuartperiode en vier zegels: het portret van William Harvey, 1628 Blood Circulation (1st), Civil War, 1645 Batlle of Naseby (60p), een portret van John Milton, 1667 Paradise Lost (88p) en John Vanbrugh, 1712 Castle Howard (97p).

Voor volgend jaar september staat de vijfde serie Monarchen op het programma: House of Hanover, het huis dat de Stuarts opvolgde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel