Postzegel uit vuilnisbak moet 6 miljoen opleveren - Postzegelblog

Postzegel uit vuilnisbak moet 6 miljoen opleveren

3

Niet van alle postzegels is het verhaal bekend. Maar van de ‘Tre skilling Banco geel’ wel. De verkoop van deze bijzondere postzegels zal plaats vinden op zaterdag 22 mei om 17 uur in een “Private Auction under Special Terms & Conditions”. Het veilinghuis heeft het zegel getaxeerd op 1,5 tot 2 miljoen euro. Schattingen zijn echter dat dit kan oplopen tot zo’n 6 miljoen.

De bijzondere postzegel werd ooit door een 14-jarige jongen in 1885 uit de vuilnisbak correspondentie van zijn grootmoeder gevist. Van de ‘Tre skilling banco geel’ is slechts één exemplaar bewaard. Hij verkocht hem aan een verzamelaar voor amper zeven Zweedse Kronen. De postzegel uit 1855 is geel en dat was eigenlijk een drukfout, want hij moest groen zijn. De fout werd over het hoofd gezien en het is niet bekend hoe deze kleurfout is ontstaan en hoeveel zegels er in de verkeerde kleur zijn gedrukt. Het meest waarschijnlijk is, dat in de drukplaat van 8 skilling zegels een cliché na beschadiging is vervangen en dat hierbij per ongeluk een cliché van de 3 skilling zegel is gebruikt.

Het exemplaar is al een paar keer van eigenaar veranderd en telkens leverde dat een recordbedrag op. In 1996 werd hij voor het laatst verkocht voor 1,9 miljoen euro.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Marc op 18 mei 2010 om 22:43

  Een leuk stukje maar inhoudelijk klopt het niet!
  Dat de opbrengst van het zegel nog niet bekend is dan kan kloppen. Waarom? Omdat de TreSkilling Yellow nog niet verkocht is. De verkoop zal plaats vinden op zaterdag 22 mei om 17:00uur in een “Private Auction under Special Terms & Conditions”. Het veilinghuis heeft het zegel getaxeerd op 1,5 tot 2 miljoen euro.
  De TreSkilling Yellow is ook niet gevonden in de vuilnisbak maar een kleinzoon vond het tussen de correspondentie van zijn grootmoeder.
  Jammer dat als iemand een (sensatie)verhaal de lucht in slingert we het blijkbaar allemaal geloven zonder het eerst te verifiëren.

  Op youtube staat een filmpje over de werkelijke historie van de TreSkilling Yellow.

  http://www.youtube.com/user/postzegeljournaal#p/u/6/dQy6mx5YjcU

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 18 mei 2010 om 22:54

  @Marc, dank voor je aanvulling. Ik heb de feiten aangepast.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 23 mei 2010 om 22:22

  Ik lees net dat ’s werelds duurste postzegel gisteren in de Zwitserse stad Genève is geveild. Het veilinghuis maakte niet bekend wat de postzegel heeft opgebracht, maar wel dat het de duurste ter wereld blijft. De vorige keer dat de postzegel verkocht werd (in 1996), bracht de postzegel 3,6 miljoen euro op.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)