De Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars - Postzegelblog

De Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars

3

Mag ik even uw aandacht! De Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars (LVvP) viert dit jaar haar 70e verjaardag. Als voorzitter wil ik hier toch even bij stil staan. De LVvP is opgericht in 1940, in een periode van oorlogsdreiging en economische crisis. Waarom deed men dat. Ik denk dat men behoefte had om in moeilijke tijden elkaar op te zoeken. En hoe is het deze vereniging verder gegaan?

In 1960 vierde de LVvP haar 20e verjaardag. Hiervoor gaf de PTT tijdens de Dag van de Postzegel een apart aantekenstrookje uit met de tekst: Leiden, 20 jaar LVvPV.


In het stempel zien we de bekende Burcht van Leiden, waar ik eerder een artikel over geschreven heb.

5 jaar later, in 1965 was het 25 jarig jubileum. Ook nu weer werd hier filatelistisch bij stil gestaan. Op bijgaande envelop is niet alleen het jubileum stempel te zien, maar ook weer een aantekenstrookje met de tekst Leiden, L.V.v.P.V. 1940 -1965.

Dan blijft het een tijdje stil in Leiden, maar in 1980 is er weer wat te vieren., namelijk de 40e verjaardag. In deze tijd kwamen de FDC’s in de belangstelling, dus werd er voor dit feest ook een FDC ontworpen met als onderwerp: “40 jaar”.

10 jaar later in 1990 is het volgende jubileum (50 jaar) aan de beurt. Ook nu weer wordt er een FDC ontworpen, met daarop de postzegel van de Leidse Hortus (link naar eerder artikel hierover). Ook nu weer is in de contouren van het stempel de Leidse Burcht zichtbaar.

De traditie om filatelistisch bij jubilea stil te staan, wordt in Leiden ook voortgezet in 2000. Dan bestaat de vereniging inmiddels 60 jaar. Deze keer geen FDC, maar een herdenkingsstempel dat op speciaal verzoek door de PTT wordt ontworpen. We zien op het stempel een sleutel (Leiden – Sleutelstad), 60, (leeftijd) en op de baard van de sleutel zien de o.a de Pietserskerk. Als u in Leiden bent is dit een aanrader om deze te bezichtigen.

In 2005 bereikt de LVvPV de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. De vereniging is echter nog springlevend en speelt slim in op de nieuwe ontwikkeling van de persoonlijke postzegel. Op de tap van de postzegel zien we de 65 jarige herdenking.

Vanaf dat jaar wordt er in Leiden jaarlijks een Postzegeltotaaldag georganiseerd met een Leids thema. In 2006 wordt herdacht dat 400 jaar gelden (in 1606) de beroemste schilder van Nederland, Rembrandt van Rijn, in Leiden werd geboren.  Het standbeeld van Rembrandt in Leiden zien we hier, evenals een persoonlijke postzegel.

Een jaar later in 2007 werd herdacht dat in 1807 er een gigantische buskruitramp in Leiden plaats vond, met 160 doden, 2000 gewonden en een halve stad in puin. Een model van het ontplofte buskruitschip, een Zuidhollandse kraak, zien we hier op de postzegel.

In 2008 werd herdacht dat Frederik Kaiser in 1808 werd geboren in Leiden. Deze sterrenkundige was de eerste directeur van de Leidse Sterrenwacht.

Weer een jaar later, in 2009 stond de Postzegeltotaalkdag van de LVvPV in het teken van de Pilgrimfathers, die 400 jaar eerder in 1609 in Leiden aankwamen. Hieraan is op dit blog al enige aandacht besteed en van de door Frans Hemelop ontworpen persoonlijke postzegel zijn inmiddels bijna 1000 velletjes verkocht.

Tenslotte 2010, onze 70e verjaardag. Ook hierover heeft u op dit blog al kunnen lezen. Dit keer ging het over de beroemde rede van professor Cleveringa.

Mocht u hier meer over willen weten, bezoek dan de site van de jarige LVvP.

Ik hoor wel eens om mij heen dat postzegels verzamelen saai is. Als u dit zo allemaal leest, wat vindt u dan? Saai?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 17 mei 2010 om 11:30

  Beslist niet saai,
  Een pusch om een verhaal te maken over de 55 jaar EKPV.
  Mijn verhaal komt dan snel via dit Blog.
  Bedankt Willem.

 • Alice Besseling op 17 mei 2010 om 14:44

  Beste Willem,

  Een heel goed stuk op de postzegelblog over het 70-jarig bestaan van de LPV.
  Het is een leuk overzicht van de afgelopen jaren met belangrijke feiten.

  Heel veel succes verder met de vereniging.
  Groeten,
  Alice

 • Gerard Winkel Groenendyk op 24 augustus 2011 om 10:07

  Goedemorgen,

  Misschien vraag ik dit op de verkeerde plaats, maat waar kan ik kavels afleveren voor onze veiling?
  Graag een telefoonnummer of een adres.
  Alvast bedankt!
  Gerard WG 0651926022

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)