“KW D3” kon niet opschieten met de vader van zijn vrouw “KIM” ! - Postzegelblog

“KW D3” kon niet opschieten met de vader van zijn vrouw “KIM” !

0

Dat er tussen afbeeldingen van gelegenheidskeramiek (op de expositie ‘Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek’ in het Leeuwarder Princessehof – keramiek met een kroontje- ) en die van gelegenheidspostzegels parallellen bestaan, was me bekend. Daarbij zijn keramiek-afbeeldingen niet altijd origineel. Er is sprake van navolging bij de herdenkingsborden van Juliana en Beatrix.

Toch hangt er naast de typografische wandbordontwerpen van koning Willem III en koningin Wilhelmina (waarin de letter ‘W’ een hoofdrol speelt) één bijzonder opvallende picturale ontwerp, waarbij in het geheel geen sprake is van navolging en/of kopiëring.

De cryptische omschrijving van beide hoofdrolspelers in de aanhef van deze bijdrage zal velen zonder nadere uitleg ongetwijfeld ontgaan. Wel met “KW D3” wordt Koning Willem de Derde (1650 – 1702) bedoeld, die getrouwd was met “KIM”, de Engelse prinses Koningin Mary. In 1689 werd onze Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje Nassau  met zijn vrouw Mary II Stuart door het Engelse parlement tot koning (king Billy) en koningin van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland en Ierland) uitgeroepen!

Bijgaand wandbord met onderschrift memoreert op een originele manier het uitroepen van het koningschap door het Engelse parlement van Willem en Mary in 1689.

Waarom werd Willem III koning van Engeland?

Stadhouder Willem III is getrouwd met de protestantse Mary, dochter van koning James II (Jacobus II).

Op 11 november 1688 vertrok Willem III uit Hellevoetsluis (thuishaven van de Nederlandse oorlogsvloot; Willem vertrok uit het Prinsenhuis [zie stempelafdruk]) met maar liefst 500 schepen met daarop 40.000 soldaten en 5.000 paarden naar Engeland. Totale kosten zeven miljoen gulden!

De oude koning James II (die hertrouwde en vurig katholiek werd) kreeg op hoge leeftijd nog een zoon, die ongetwijfeld katholiek zou worden opgevoed. Opvolging door zijn protestantse dochter Maria zou daardoor hoogstwaarschijnlijk niet door kunnen gaan. Het geduld van het protestantse deel van Engeland was uitgeput. Op verzoek van vooraanstaande Engelsen stak Willem III in 1688 over naar Engeland en verdreef vrijwel zonder strijd zijn schoonvader (hoge protestantse officieren liepen over naar het leger van Willem III), die daarop naar Frankrijk vluchtte. In 1689 komt de ex-koning met Franse hulptroepen in het noorden van Ierland *) terug, waar hij een leger samenstelde van het katholieke volk.

Na een beleg(ering) van de omwalde, ommuurde en ‘omgrachte’ plaats Limerick en naderhand de strijd bij de rivier de Boyne bij de stad Drogheda nabij Dublin (aan weerskanten van rivier bevochten de legers elkaar) wordt de James II na een chaotische strijd op 12 juli 1690 in het noorden van het katholieke Ierland verslagen.

Deze voor protestanten belangrijke overwinning wordt ieder jaar nog steeds in Noord-Ierland (Ulster) herdacht door Oranjemarsen van de ‘Orangisten’ [protestantse broederschap] (tot voor enkele jaren vanwege het provocerende karakter met de nodige opstootjes en aanslagen in katholiekgezinde wijken van Belfast). Linksboven op beide postzegelafbeeldingen zijn James II en William III door twee gekruiste zwaarden met een gestrikt lint ‘verbonden’.

De verdrijving van de koning, afschaffing van het katholicisme in Groot-Brittannië én handhaving van de hervormde godsdienst staan in de Engelse geschiedenis bekend als de ‘Glorious Revolution’.

In 1702 overleed Willem III tengevolge van een val van het paard (dat in een molshoop wegzakte) tijdens een jachtpartij kinderloos. Willem III ligt in de Westminster Abby in Londen begraven. Hij is één van de weinige Oranjes die niet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is bijgezet.

Onder het bestuur van Anna (zuster van Mary) werd Engeland een toonaangevende natie in de 18e eeuw (Engelse Gouden Eeuw). Het tijdperk van onze Gouden Eeuw (17e eeuw) was voor Nederland voorbij (de Eeuw van Verval begon).

*) In het noorden van Ierland was het meest verzet tegen de Engelse overheersing. Teneinde deze tegenstand te breken vestigden zich in de 16e eeuw er veel Engelse en vooral Schotse boeren. De landerijen van de Ieren werden daarbij in beslag genomen.

Ontwerper Frans Mourik heeft voor Willem III en Mary geprobeerd zo persoonlijk mogelijke portretten te vinden: “Daarvoor heb ik diverse paleizen, musea en koninklijke instellingen bezocht. Mary werd vaak verschillend afgebeeld. Het uiteindelijk gebruikte portret (afkomstig uit Koninklijk Huisarchief) is waarschijnlijk het meest lijkende, dat vanwege de modieuze hoed met broches uitstekend past bij dat van Willem III. De oversteek naar Engeland is aangegeven met een golvende kustlijn en een tekening van een schip uit die tijd.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)