Verzamelvel Mooi Nederland 2010 - Postzegelblog

Verzamelvel Mooi Nederland 2010

1

Op 22 juni 2010 brengt TNT Post een uniek verzamelvel uit waarin alle vijf steden van de serie Mooi Nederland 2010 samenkomen in een nieuwe opstelling. Naast het postzegelvel brengt TNT Post een eerstedagenvelop, postzegelmapje en Prestigeboekje uit. Het verzamelvel is algemeen verkrijgbaar en is als enige van de serie opgenomen in de jaarcollectie Nederlandse postzegels van 2010.

De overige postzegelvellen Mooi Nederland 2010 zijn alleen verkrijgbaar in de plaatsen waaraan ze zijn gewijd en via de Collect Club van TNT Post.

Zo’n 45 Nederlandse plaatsen zijn sinds 2005 in het zonnetje gezet in de serie Mooi Nederland, van Maastricht tot Den Helder en van Groningen tot Middelburg. Steden met inspirerende moderne architectuur, tot de verbeelding sprekende historische gebouwen, spraakmakende kunstenaars, uitbundige feesten en unieke sportevenementen. Het komt allemaal aan bod op de postzegelvellen in de serie Mooi Nederland.

In 2010 kregen nog eens vijf provinciehoofdsteden een eigen postzegelvel. Het gaat om achtereenvolgens: Haarlem, Middelburg, Arnhem, Maastricht en Leeuwarden.

“De Nederlandse provinciehoofdsteden op het verzamelvel zijn interessante plaatsen met een boeiend verleden, dat tot op de dag van vandaag zichtbaar is”, aldus Ed Annink, die als art-director bij bureau Ontwerpwerk de postzegelvellen in de serie Mooi Nederland 2010 heeft ontworpen, samen met de grafisch ontwerpers Joris Smidt en Sun Jung Hwang. Voor de afzonderlijke postzegelvellen van de vijf steden nam het team van Ontwerpwerk telkens een stadswandeling als uitgangspunt voor de sfeervolle beelden van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Het ontwerp

“Op iedere velrand beeldden we een plattegrond af van de stad, waarin een wandelroute is aangegeven langs de hoogtepunten”, legt Ed Annink uit. “Op het verzamelvel hebben we in lijn hiermee een kaart van Nederland afgebeeld, met daarop de vijf steden als knooppunten. Op de velrand vloeien de bezienswaardigheden van deze plaatsen samen tot een nieuw stedelijk landschap. Dat gebeurt onder meer door het mengen van de toegepaste basiskleuren van de hoogtepunten – blauw voor Middelburg, paars voor Haarlem, goudgeel voor Leeuwarden en groen voor Arnhem. Hierdoor ontstaan verrassende nieuwe kleuren.”

Op de velrand zijn onder meer de silhouetten te zien van het Teylers Museum van Haarlem, de abdij van Middelburg, het Bonnefantenmuseum van Maastricht, ArtEZ hogeschool voor de kunsten van Arnhem en de toren Oldehove van Leeuwarden. Boven deze hoogtepunten prijken andere iconen en symbolen van de steden, zoals: de toren de Lange Jan van Middelburg; de narrenkap, een verwijzing naar het carnavalsfeest van Maastricht;

de zeventiende-eeuwse schilder Frans Hals, die het grootste deel van zijn leven in Haarlem woonde en werkte; de gouden schaats, die verwijst naar de Elfstedentocht, met start en finish in Leeuwarden; en een boomtwijg met bladeren, een verwijzing naar de status van Arnhem als groene stad.

In het vel zijn de vijf unieke postzegels van de steden opgenomen. Met op iedere postzegel de bezienswaardigheden van de betreffende stad in een spel van elkaar overlappende silhouetten en afbeeldingen in fullcolour, zoals: Sint Bavokerk, nieuwe Toneelschuur en molen de Adriaan van Haarlem; Eusebiuskerk, stadhuis en John Frostbrug van Arnhem; Sint Servaasbasiliek en Sint Janskerk van Maastricht, samen met de beroemdste zoon van deze stad, André Rieu; Achmeatoren en Fries Museum van Leeuwarden en de dichter Slauerhoff, die opgroeide in deze stad; en van Middelburg het stadhuis en de abdij met de opvallende rode ornamenten van de abdijverlichting. Iedere postzegel wijst met een pijl naar de plek op de kaart waar de stad is te vinden.

“Over deze steden valt veel te vertellen”, zegt Ed Annink. “Daarom hebben we voor iedere stad een tekstballon afgebeeld met een kenmerkend compact verhaal waarin een of meerdere hoogtepunten figureren. Zo lezen we dat: Arnhem de titel draagt van groenste stad van Europa; de toren de Lange Jan het symbool is van Middelburg;

de Sint Servaasbasiliek aan het Vrijthof in Maastricht de oudste nog bestaande kerk van Nederland is; Leeuwarden meer dan 600 rijksmonumenten telt; het Teylers Museum in 1784 openging en daarmee het oudste museum van Nederland is. Representatief voor iedere stad is ook de bovenzijde van elke tekstballon, waaraan een pictogram is toegevoegd in de vorm van de hoogtepunten. Elke tekstballon wijst naar de juiste plek op de kaart, daarmee aansluitend bij het ontwerp van de postzegelvellen van de afzonderlijke steden.”

De ontwerpers

Ed Annink en Sun Jung Hwang studeerden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, Joris Smidt studeerde aan de kunstacademie St.Joost in Breda.

Bureau Ontwerpwerk werd in 1987 opgericht door Ed Annink, Ronald Borremans en Guus Boudestein. Ontwerpwerk is een multidisciplinair ontwerpbureau, met afdelingen voor architectonische vormgeving, grafische vormgeving, websites en productontwerp.

Verkoop

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub  en bij de reguliere verkooppunten.  De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Technische gegevens

Soort zegels: velletje met vijf bijzondere postzegels
Artikelnummer: 300166
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart
Zegelformaat: 20,8 x 25,3 mm
Tanding: 14 ½ : 14 ¼
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Oplaag: 540.000 velletjes
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (1)

  • aadb op 13 mei 2010 om 17:57

    Als aanvulling de eerstedagenvelop wordt niet door tnt maar door de NVPH uitgegeven tnt is ook een verkoop adres . Tevens wordt door een postzegelhandelaar een envelop met het velletje en 5 stempels van de plaatsen geproduceerd .Meer info zal voor 22 juni op het prikbord verschijnen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)