Jean Henri Dunant 1828-1910 - Postzegelblog

Jean Henri Dunant 1828-1910

0

Ter gelegenheid van het feit dat Henri Dunant 100 jaar geleden overleed, bijgaand verhaal van Willem Arentshorst over deze opmerkelijk Zwitser en oprichter van het Rode Kruis. Jean Henri Dunant werd op 8 mei 1828 geboren in Genève, later zou hij zijn naam veranderen van Henri in Henry, omdat dit in het Engels makkelijker was om uit te spreken.


Hij was de zoon van een Geneefse zakenman. Zijn hele familie was streng calvinistisch en had een sterke invloed in Genève.
Zijn vader hielp de wezen en de zieken terwijl zijn moeder de armen en gewonden verzorgde. Dit verklaart waarschijnlijk waarom Dunant later in zijn leven een weldoener is geworden.

Henri richtte toen hij negentien jaar was, de zogenaamde Donderdag Vereniging op. Het was een gezellige club dat veel sociaal werk deed. In 1852 begon Dunant te werken bij de wisselbank Lullin und Sautter.

Van 1853 tot 1858 verbleef Henri Dunant in noordelijk Afrika om zaken te doen. Hij dreef een graanhandel in Algerije. Hij besloot om de Franse Keizer Napoleon III te helpen, die omstreeks die tijd met zijn leger in Lombardije verbleef. Frankrijk vocht aan de zijde van de Italianen tegen de Oostenrijkers, die destijds veel van het hedendaagse Italië in handen hadden. Napoleons hoofdkwartier was gevestigd in het Italiaanse plaatsje Solferino.

Dunant schreef eerst een lovend boek over Napoleon III, met de intentie om het persoonlijk aan hem te geven. Nadat hij het boek af had, besloot hij om zelf naar Solferino te gaan en de keizer te ontmoeten.

Slag bij Solferino 24 juni 1859

Dunant arriveerde in Solferino in de avond van 24 juni 1859, precies de dag dat er een veldslag had plaatsgevonden. Het resultaat ervan was verschrikkelijk. Meer dan 38.000 mannen lagen gewond, stervend of dood op het veld, terwijl er maar weinig medische verzorging was. Henri was hierdoor zo geschockeerd dat hij zelf het initiatief nam en de bevolking opriep, speciaal de vrouwen, om snel hulp te verlenen aan de gewonden en de zieken. Dit werkte, maar er waren te weinig materialen en Dunant kocht zelf alle materialen die nodig waren om kleine ziekenhuizen op te richten.

Dunant riep de bevolking vooral op om beide zijden te helpen, dus zowel de Oostenrijkers als de Fransen. Dit onder het motto Tutti fratelli ofwel “wij zijn allen broeders”. Daarnaast slaagde hij erin om Oostenrijkse dokters vrij te krijgen die gevangen genomen waren door de Fransen Deze konden hem van professionele hulp voorzien, waarna hetaantal slachtoffers snel minder werd.

Na zijn terugkomst in Genève schreef Henri Dunant een boek over zijn belevenissen onder de titel Un Souvenir de Solferino. Dunant beschreef ook het idee om in de toekomst een neutrale organisatie op te richten, de die gewonden verzorgde als er een oorlog plaatsvond. Hij verspreidde het boek vooral onder leidende politieke en militaire figuren in Europa. Hierna begon hij door Europa te reizen om zijn ideeën te promoten.

Henri Dunant omstreeks 1863

Op 17 februari 1863 werd de eerste bijeenkomst in Genève belegd en dat wordt gezien als de datum waarop het Rode Kruis werd opgericht. De naam en het embleem werden afgeleid van de Zwitserse vlag. In oktober 1863 tekenden 16 staten de Conventie van Genève. In 1901 kreeg Henri Dunant de allereerste Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt als oprichter van het Rode Kruis. Op 30 oktober 1910 overleed Henri Dunant en werd hij begraven in Zürich.

Auteur: Willem Arentshorst van NVPV Leerdam e.o.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)