Alderney en Jersey laten libelles en vogels vliegen - Postzegelblog

Alderney en Jersey laten libelles en vogels vliegen

0

Alderney, Guernsey, Jersey en Eiland Man, wat hebben de Britse eilanden in de afgelopen tijd gedaan. Te beginnen met Alderney Bailiwick of Guernsey, die 25 februari libelles over zes zegels laat vliegen, zes van de 5000 soorten die er wereldwijd bestaan.

Verbeeld worden: bruinrode heidelibel, Sympetrum striolatum (36p), Anax imperator, grote keizerlibel, (45p), lantaarntje, Ischnura elegans (56p), bruine glazenwasser, Aeschna grandis (66p), gewone oeverlibel, Orthtrum cancellatum (75) en zwervende heidelibel, Sympetrum fonscolombii (83p).

De laatste libelle vliegt boven de kust met een vuurtoren op de rotsen. Deze zegel hoort dus thuis in een vuurtorenverzameling, waarop ik in de vorige rubriek doelde. NB. De volgende serie van Alderney staat voor 27 mei gepland: de 70e herdenking van de Batttle of Britain.

Ook Bailiwick of Guernsey zette het uitgiftejaar op 25 februari in met de uitgifte van een velletje in de reeks ’bedreigde dieren’. Deze keer aandacht voor de lankaanse olifant, Elephas maximus. In het velletje een zegel van 3,07 pond.

Op 18 maart verscheen de tweede set Abstract Guernsey. Zes gegomde zegels en zes zelfklevende met hetzelfde beeld: Port á la Jument in Sark (waarde GY Large), The Dog and Lion rocks (GY Large), West Coast of Guernsey (UK Large), Slipway at Havelet Bay (UK Large), Fort Grey (EUR) en Castle Cornet (ROW).

NB. Guernsey komt 9 mei met de Europazegels/ Posteuropthema: Kinderboeken.

Jersey kwam na honderd jaar Girl Guiding (12/1)

en de Europazegels (9/2),

op 9 februari ook met vijf zegels UK Letter waarop oude kaarten van het eiland; de oudste uit 1685.

Op 9 maart kwamen de themaverzamelaars ‘’ geologie’’ aan bod met allerlei gesteenten. Waarden 37p, 42p, 45p, 61p en 80p.

Tot slot werd 1 april de vierde vogelset gepresenteerd.

Op deze vierde set, zes zegels en een velletje inheemse vogels: de gaai, Garrulus glandarius (37p), grote bonte specht, dendrocopus major (42p), boomkruiper, Certhia brachydactyla (45p), tjiftaf, Phylloscopus collybita (55p), staartmees, Aegithalos caudatus (61p) en zomertortel, Streptopelia turtur (80p). De zegels zitten ook in souvenirvelletje (3,20 pond) en er verscheen een minivelletje (1,96 pond) met daarin de zegels van 80p, 61p en 55p.

Eiland Man zette het jaar in met tien zegels met tien zegels die toeristische activiteiten in beeld brengen, zoals wandelen, vissen, kanovaren, zwemmen en zeilen.

Waarden: 4 x IOM, 4 x UK, 1 x 56p en 1 x 90p. Ook twaalf zelfklevende IOM-zegels in een boekje, 12 x UK-zegels en een zelfklevende set van 4 x IOM- en 4 x UK-zegels.

Honderd jaar Girl Guiding is al door verschillende landen herdacht. Man kwam 18 februari met een herdenkingsuitgifte: vier strip met activiteiten: 2 x 32p, 2 x 33p, 2 x 56p en 2 x 1 pond. Verder een miniatuurvelletje met 2 x 1,50 pond-zegels. Tot slot twee Europa 2010-velletjes: 10 x 10 x 33p en 10 x 56p.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Europa CEPT VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.