Actuele postbezorgperikelen voor overheid en TNT Post - Postzegelblog

Actuele postbezorgperikelen voor overheid en TNT Post

1

De kranten hebben in de afgelopen vier weken ruimschoots aandacht gegeven aan TNT Post vanwege een juridische stap en een aankondiging van verandering. Hierbij een bloemlezing aan standpunten, tegenstellingen, verwachtingen, eisen, veronderstellingen en overdenkingen over beide onderwerpen uit die periode uit verschillende kranten opgetekend.

Arbeidsvoorwaarden postbezorgers

De overheid mag, aldus een arrest van het gerechtshof in Den Haag, van de nieuwkomers op de postmarkt – Sandd en SelektMail – eisen (in het perspectief van de liberalisatie van de Nederlandse postmarkt) dat ze stapsgewijs de arbeidsvoorwaarden van hun bezorgers verbeteren. Op 1 april 2010 hadden beide postbedrijven 14 procent van het postbezorgend personeel een vast contract moeten hebben gegeven. Het zijn er slechts 0,5 procent geworden. Op 1 oktober 2012 moet 80 procent van de postbezorgers een vast dienstverband hebben volgens een algemene maatregel van bestuur.

Vakbonden en veel politieke partijen zijn het volledig eens met de eisen van het kabinet, de overheid.

Groeipad niet haalbaar door lage tarieven

Sandd en SelektMail zijn een felle prijzenslag begonnen. Tarieven zijn zo hard gedaald, dat Sandd vorig jaar bij een toename van 5 procent het operationeel resultaat met 15 procent heeft zien dalen. De dumpprijzen hebben de gemiddelde prijs van een poststuk van 25 eurocent doen kelderen/dalen naar 11.

Zonder een volledig prijsherstel is er voor Sandd en SelektMail geen ruimte voor hogere lonen bij een vast dienstverband. Op dit moment betalen beide nieuwkomers stukloon: het aantal poststukken bepaalt de hoogte van het salaris. Bij een vast dienstverband moet minstens het minimumloon betaald worden, dat hoger ligt.

Het bezorgersbestand van Sandd en SelektMail bestaat uit veel scholieren, huisvrouwen en 65-plussers. Er is een zeer hoog verloop.

Arbeidsperikelen

 • door lage lonen hebben Sandd en SelectMail veel winstgevende post van TNT Post weten aan te trekken
 • er moeten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden komen
 • Sandd en SelektMail voeren een ontmoedigingsbeleid onder de postbezorgers
 • bezorgers van Sandd en SelektMail zien een vast contract niet zitten
 • bij stukloon vrijheid en flexibiliteit in overeenkomst: overwinteren in Spanje is dan mogelijk, evenals een zomervakantie
 • je bent vrij om de kinderen thuis op te vangen.
 • bij stukloon geen pensioenopbouw en verzekering door werkgever
 • bij ziekte bij stukloon geen uitbetaling van loon en sociale premies
 • als overheid vaste contracten oplegt, leidt dit voor Sandd en SelectMail tot faillissement
 • bij een vast dienstverband is een arbeidsovereenkomst: werknemer ondergeschikt
 • als het merendeel van de postbezorgers in vaste dienst moet worden genomen, schaft de overheid daarmee bijbanen af. De vraag doemt hierbij op: “Is het sociaal mensen buiten de parttime-markt te houden door vaste contracten te eisen.”
  bij het instandhouden van het stukloon behoren a-sociale arbeidsvoorwaarden (onderbetaling). Dit kan consequenties krijgen voor andere bedrijfsectoren als bijvoorbeeld bouw, thuiszorg en tuinders.
 • TNT Post verving de postbodes door postbezorgers (huisvrouwen), een parttime functie tegen minimumloon
  bedrijven concurreren niet meer op kwaliteit, maar op prijs

Nationalisatie van het postbedrijf is voor de overheid én belastingbetaler te duur. Volgens de regering is de dienstverlening in betere handen bij een bedrijf (universele dienst is nu van goede kwaliteit) dan bij de overheid.

Potentiële kopers TNT Post

Voor de ex-monopolist TNT die zich bezint op de toekomst van zijn Nederlandse postactiviteiten, is de uitspraak winst. TNT Post wordt (onder druk van activistische aandeelhouders) klaargemaakt voor [1] volledige of [2] gedeeltelijke verkoop, [3] een fusie of [3] beursgang. De krimpende postdivisie (1/3 van de omzet) wordt gescheiden van de groeiende expresdivisie (pakjespoot, 2/3 van de omzet) .

TNT heeft er baat bij dat het verschil in arbeidskosten met de goedkopere rivalen wordt verkleind. De uitspraak bepaalt voor potentiële kopers het financiële speelveld op de postmarkt.

De overheid heeft nog wel zeggingskracht over de dienstverlening (universele diensten) van TNT Post betreffende [1] het aantal postbezorgingen per week. Tevens zijn door de overheid [2] de postzegeltarieven gereguleerd. [3] Inkomsten van de postzegelopbrengsten komen in handen van de postbezorgende instantie (op dit moment nog TNT Post). Een buitenlandse koper zal met deze verplichtingen rekening moeten houden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • johan op 30 april 2010 om 20:58

  Ik heb bij beide gewerkt(PTT/Sandd) en er is een groep trouwe bezorgers van 60+ met goed pensioen of huismoeder met kinderen die dat doen voor extra inkomsten. Die willen soms geen vaste (part-time) baan. Verder is er de groep die er echt van moet leven. Vaak heeft men nog gedeeltelijk een uitkering of schommelt rond die grens. Die willen wel een vast (part-time) contract en jonge mensen met meer kwaliteiten solliciteren dan zsm weer verder. De meesten willen dus wel een vaste baan maar daar is Sandd niet zo scheutig in. Verder praat men hier over stuksloon maar ik weet niet beter dan stoploon dus per adres. (bijvoorbeeld 7 brieven op 1 adres is 1 stop)

  gr Johan
  postzegelforum . nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)