Natuur, recreatie & toerisme op postzegels - Postzegelblog

Natuur, recreatie & toerisme op postzegels

10

Vijf organisaties, actief op het gebied van natuur, recreatie en toerisme, vieren in 2010 hun jubileum: Djoser (25 jaar), Euromast (50 jaar), Duinrell (75 jaar), Koninklijk Instituut voor de Tropen (100 jaar) en VVV (125 jaar). Op een feestelijke en kleurrijke wijze treden de organisaties samen voor het voetlicht.

Jubileumpostzegels-2010

125 jaar VVV

Op 22 februari 1885 werd in Valkenburg de eerste VVV van Nederland (en voor zover bekend in Europa) opgericht. Na 125 jaar is de VVV (met ruim 400 vestigingen) een echt merk geworden op toeristisch en recreatief gebied en niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

125 jaar VVV

Illustratieve sfeerbeelden (in silhouetuitvoering) geven aspecten van het Nederlandse landschap en stedenschoon weer als molen, fietser (opgewekt de duim omhoog stekend), oude geveltjes (uit historische stadskernen), hoge dijk met daarop een koe met ringvaart, waarin een zeilboot vaart. Inhoudelijk wordt het VVV-werkveld, bestaande uit toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding in ons land, in het kort overzichtelijk in beeld gebracht.

100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kennisinstituut voor internationale , economische en interculturele samenwerking. Het KIT is in 1910 als koloniaal instituut (toen, in tegenstelling tot heden, alleen gericht op ons koloniale Nederlandse overzeese bezittingen) opgericht door particulieren, overheden en bedrijven.

kit

Als sfeerbeeld wordt een Afrikaans dorp in de savanne opgevoerd, waar twee bewoners op traditionele wijze nog maïs fijnstampen onder het toeziend oog van een giraffe (staand in  verdroogd savannegras) met aan weerskanten bomen uit de tropen en Afrikaanse woonhuizen.

75 jaar Duinrell

Het vakantie- en attractiepark Duinrell in Wassenaar staat vanaf 2001onder de bezielende leiding van twee zonen, Philip en Roderick, van de adellijke familie Van Zuylen van Nijevelt. Hugo.

duinrell-postzegel

In het silhouet van het park zijn een aantal ‘geliefde hoogtepunten’ van het attractiepark opgenomen: [1] de duizelingwekkende Falcon-achtbaan met loopings, kurketrekkers en onstuimige bochten heeft een lengte van 380 meter. Bij een deel van de baan stort je loodrecht naar beneden met een snelheid van 70 km/u, [2] de mascotte Rick de Kikker (oorspronkelijk een pop uit de poppenserie van de Tros in 1967/68 van Joop Geesink Studio’s) staat als logo op alle reclame-uitingen van het park, [3] de enorm lange glijbanen van het tropische Tikibad geven een glijplezier van één kilometer.

50 jaar Euromast

De t.g.v. de Floriade 1960 gebouwde Euromast (als toeristische trekpleister) is door verhoging inmiddels 185 meter hoog. Naast de 50-jarige Euromast telt de Rotterdamse skyline nog meer karakteristieke bouwwerken.

Euromast-postzegel

“De verwoeste stad”: © Ossip Zadkine c/o Stichting Pictoright, Amsterdam, 2010

Van links naar rechts:
1, 2 & 3)  de drie hoogoprijzende gebouwen vormen een geheel, namelijk het gebouw van de Delftse poort. In het hoogste onderdeel is het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden gevestigd. Architect Abe Bonnema,

4) Willemswerf, het gebouw van Nedloyd (nu Maersk), architect Wim Quist,

5) Kubuswoningen, architect Piet Blom,

6) Euromast, arcitect Hugh Maaskant,

7) KPN-gebouw, architect Renzo Piano,

8) Milleniumtoren, architecten KOW-architecten,

9) roodgekleurde Willemsbrug, architect Cor Veerling,

10) het beeld ‘De verwoeste stad’ van de beeldhouwer Ossip Zadkine.

25 jaar Djoser

Vijfentwintig jaar geleden ging Djoser voor het eerst op reis. Net als de grote ontdekkingsreizigers Christoffel Columbus, Marco Polo en Abel Tasman het avontuur tegemoet, nieuwsgierig naar onbekende landen en andere culturen. We begonnen in Egypte, maar ontdekten al snel meer prachtige bestemmingen en intrigerende culturen. Tegenwoordig brengen we onze reizigers naar alle uithoeken van de wereld.

djoser-postzegel

Djoser is een toepasselijke naam voor onze reisorganisatie: Djoser was farao gedurende het Oude Rijk in Egypte (hij behoorde tot de derde dynastie (2778-2723 v. Chr.) en van groot belang van Egypte. Onder Djosers bestuur kwam de eenwording van het land pas goed tot stand. Tijdens de regeerperiode van farao Djoser organiseerde hij reizen (uiteraard voor de sociale bovenlaag) in zijn land.

De opvallende trapvormige (graf)piramide van Djoser (bij het huidige Sakkara, de necropool van Memfis in Beneden-Egypte) dateert uit de 27e  eeuw v. Chr. en het is het oudste natuurstenen, vrijstaande monument van deze omvang ter wereld.

In het midden van het logo bevindt zich de ‘o’ van het woord Djoser. Het amandelvormige oog (afkomstig uit de Egyptische reliëfkunst) omsluit de letter ‘o’. De vier v-vormige tekens (onder en boven, links en rechts) verwijzen naar de vier windrichtingen, waarmee het grenzeloze en wereldwijde van de reisorganisatie wordt verbeeld.

Een 25-jarige jubileum wordt zelden met een postzegel bezegeld. Dat de ‘postzegelaanvraag’ van de jubilerende Djoser wél wordt gehonoreerd, ligt ‘m in het feit de jubilea van vier andere organisaties/bedrijven cijfermatig bijzonder goed aansluiten bij het cijfer ’25’. Bovendien past de reisorganisatie uitstekend onder de noemer van deze emissie, namelijk jubilea van organisaties/bedrijven, die iets met de natuur, recreatie en/of toerisme van doen hebben.

Landschapdiversiteit in skylines

De silhouetten van de verschillende postzegellandschappen (sfeerbeelden van leef- en beleefwerelden in een notendop samengevoegd) lopen aan weerskanten stuk voor stuk door. Met dit effect van de doorloper geeft ontwerper Geert de Jong van Smidswater het horizonverbredende/-verleggende, grenzeloze en wereldwijde van de verbeelde postzegelonderwerpen aan.

Bij al deze postzegelonderwerpen speelt water op een of andere manier een rol. Het gevolg daarvan is (als bindend serie-element) de reflexie van de bouwwerken (staande op de horizon) in het water.

De stand van de zon zet niet alleen een kenmerkend gebouw (van het postzegelonderwerp) in het zonnetje, maar geeft (vanaf de basis van het velletje gezien) door zonsopkomst en -ondergang de (leef)tijd/ouderdom weer (als derde dimensie) van de vijf jubilerende postzegelaanvragende partijen. De leeftijd van de jubilerende organisaties wordt cijfermatig (van onderen naar boven) in een opklimmende reeks door grote cijfers op twee postzegels (als seriebindend element) aangeduid.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • toon op 21 maart 2010 om 14:33

  Ik heb recent ook nog aandacht gegeven aan dit velletje en meer uitgebreid over de Euromast. Tevens heb ik de markante gebouwen van Rotterdam toegevoegd zoals ze in Google Street View kunnen worden gezien. Enerverend!

 • toon op 21 maart 2010 om 14:34

  Zie URL
  http://postzegels.jouwweb.nl/rotterdam/euromast

 • Bate Hylkema op 21 maart 2010 om 15:29

  Toon, ten zeerste bedankt voor de aanvullende visuele informatie.
  Deze info heb ik deze keer niet kunnen opvoeren, omdat ik herstellende ben van een ingrijpende hernia-operatie. Hoop na nog enkele weken rust ook weer meer beeldaanschouwelijk aanwezig te kunnen zijn op postzegelblog dan nu het geval is.

 • Jan van Tellingen op 21 maart 2010 om 20:04

  Dat is mooi Bate, dat de VVV haar 125 jaar viert met een silhouet-beeld van o.a.een FIETSER, Goed voor mijn verzameling “de fiets in de Nederlandse filatelie”.
  Groet van de fietslatelist.

 • willem hogendoorn op 21 maart 2010 om 23:42

  @ Jan: er staat ook een silhouet van een kameel bij. Is dat geen leuk (aanvullend) thema voor jou?
  Kamelatelist? :)

 • linda op 24 maart 2010 om 11:02

  Ik heb hier twee velletjes van gekocht
  en bij alle twee de velletjes
  is bij de rechtse euromast zegel een extra streepje op de euromast dat bij de linkse zegel niet zit.
  Heeft iedereen dit streepje op zijn velletje?

 • Bate Hylkema op 26 maart 2010 om 15:18

  Vijfentwintig jaar geleden bestond het VVV honderd jaar. Dit 100-jarig jubileum werd in 1985 met een gelegenheidspostzegel ‘VVV Het Geuldal’ (nvph 1322).
  Op de zegelafbeelding staat
  [1] een jubileum[herdenkings]bord speciaal voor de postzegel vervaardigd, met de tekst ‘1885-VVV-1985’ op
  [2] een placemat met een geromantiseerde staalgravure-afbeelding van de Geul bij Valkenburg, zoals afgedrukt in de eerste toeristische gids die de ‘Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer Het Geuldal’ liet verschijnen.
  [3] De afbeelding wordt gecompleteerd met een driedelig bestek.

 • Reintejdevos op 7 april 2010 om 20:17

  @Linda,

  jij hebt goeie ogen!

  Ik heb er 3 punten met iets er tussen in bovenop de mast!

  @Wim Mast!

  Wat doe je met deze extra mast???

 • Bate Hylkema op 13 april 2010 om 17:55

  Interessante achtergrondinfo bij 125 jaar VVV in Nederland.
  De aanleg van de spoorlijn Aken – Maastricht bracht steeds meer ‘vreemdelingen’ naar het Limburgse Valkenburg. De typisch Nederlandse handelsgeest en de overtuiging dat je met bundeling van krachten meer kunt bereiken, leidde op 22 februari 1885 tot een officiële samenwerking tussen plaatselijke ondernemers en de gemeente toen de eerste VVV er zijn deuren opende.

 • Veilig Varen op 22 juli 2010 om 15:39

  Mooie zegels!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)