'Living Legends' aanleiding voor 'Helden van toen en nu' op Zomerzegels 2010 - Postzegelblog

‘Living Legends’ aanleiding voor ‘Helden van toen en nu’ op Zomerzegels 2010

7

Hoe is men eigenlijk op de gedachte gekomen om helden op Zomerzegels af te beelden? Jan Romme, directeur van het Fonds, vertelde me dat toen hij ruim een jaar geleden in Engeland was getroffen werd door populaire tv-uitzendingen waarin werd opgeroepen om ’living legends’ te kiezen.

Hij vond dat zo bijzonder dat hij het idee mee terugnam naar Nederland. En zo gebeurde het dat begin vorig jaar al tot het besluit werd gekomen om helden van toen en nu op de Zomerzegels in beeld te brengen.

Helden van toen en nu is een thema waarop nog jaren kan worden voortgeborduurd, en bij het Nationaal Ouderen Fonds verwachten ze dan ook veel van dit nieuwe thema. Ze hebben nu al voor de komende jaren tal van legenden op het oog, kunstenaars en sporters (geen politici, want dat ligt nogal gevoelig), daarmee waarschijnlijk tegemoetkomend aan de wens van veel verzamelaars, en aan hen die hun sportheld, artiest, of een persoon die veel in de samenleving betekent, of heeft betekend, wel eens op een zegel willen zien verbeeld.

Op de zegels, heel klein, de waarde 44+22 eurocent. Op de linker velrand staat: 75 jaar Zomerzegels, elk jaar leveren de Zomerzegels een bijdrage aan het Nationaal Ouderenfonds, in dit jubileumjaar eren we de Hollandse helden van toen en nu.

Op de eerste set staan nu dus en profiel:

  • Ramses Shaffy (1933-1 december 2009), chansonnier en auteur; zijn liedjes Wij zullen doorgaan, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach en bewonder werden klassiekers
  • Fanny Blankers-Koen (1918-2004), veroverde in 1948 op de eerste Olympische Spelen na WO II in Londen vier gouden medailles en had twaalf wereldrecords in handen; begin jaren ’50 van de vorige eeuw ook al, maar vooral de laatste tien jaar bleek haar atletiekverleden nogal dubieus te zijn vooral in de rol die ze speelde in de affaire Foekje Dillema (1926-2007); Fanny Blankers-Koen weigerde namelijk om tegen Foekje (die Fanny’s 200 record in handen had gekregen) te lopen; mede door toedoen van Fanny’s man (Jan Blankers) werd er een sekstest uitgevoerd; Foekje werd voor haar leven geschorst; kort na haar overlijden kreeg ze eerherstel van de KNAU en werd haar Nederlands record op de 200 meter (24.1), dat destijds uit de boeken was geschrapt, weer erkend
  • Mies Bouwman, koningin van de Nederlandse televisie; was in december ter gelegenheid van haar 80e verjaardag het stralende middelpunt van een groot feest
  • Willy Alberti (1926-1985), zanger van het Nederlandse en Italiaanse lied
  • Dick Bruna (*1927), grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken; werd wereldberoemd door zijn schepping, Nijntje; is er bijzonder mee ingenomen dat hij nu zelf op een postzegel staat in plaats van Nijntje (zoals elders in de wereld)
  • Annie M.G.Schmidt (1911-1995), dichtster en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama’s; werd beroemd met kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.