Vuurtorens op postzegelvel: prachtig 'glow in the dark' effect - Postzegelblog

Vuurtorens op postzegelvel: prachtig ‘glow in the dark’ effect

11

Na de boekpostzegel brengt TNT Post op 26 april ook weer een bijzonder velletje uit. Dit keer een ‘Glow in the dark velletje’. Wanneer je het velletje voor een lamp houdt en daarna in het donker kijkt, zie je een prachtige kustlijn met alle vuurtorens van Nederland. Op het velletje is onder meer de vuurtoren van Breskens afgebeeld. Deze stamt uit 1867 en staat aan de ingang van de Westerschelde, aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Hij werd ontworpen door Quirinus Harder en is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren in Nederland.

Nederland heeft een lange kustlijn, waardoor we beschikken over een relatief groot aantal vuurtorens en andere lichtbakens, aldus Marcel van der Heyden, samen met Ton van de Ven van Buro Marcel van der Heyden verantwoordelijk voor het ontwerp van het postzegelvel ‘Vuurtorens’. “Hiervoor kozen we na een grondige selectie de vuurtoren van Breskens, vanwege de archetypische uitstraling en de grafische mogelijkheden die worden geboden door de fraaie achtkantige vorm en de opvallende witte en donkergrijze kleurbanden.”

Vuurtorens hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Al eeuwen spelen deze stoere torens een belangrijke rol in de navigatie op zee. Bij slechte weersomstandigheden waren zij levensreddende bakens. Als voorbeeld voor alle vuurtorens geldt waarschijnlijk die van Alexandrië, gebouwd tussen 297 en 283 voor Christus. Deze niet meer bestaande toren wordt gerekend tot de klassieke zeven wereldwonderen. Vuurtorens spelen ook een rol in de literatuur, zoals in de roman ‘Naar de vuurtoren’ van Virginia Woolf en ‘Vuurtorenwachten’ van Jeanette Winterson. Dat vuurtorens onverminderd in de belangstelling staan, blijkt onder meer uit de bloeiende Nederlandse Vuurtoren Vereniging. Recent bleek het ook uit de reacties op het nieuws dat de vuurtoren van Texel opengesteld zou worden voor het publiek. Dat bracht een stroom van open sollicitaties op gang voor de baan van toezichthouder.

Het begrip vuurtoren is te herleiden tot het vuur dat in vroeger eeuwen als baken op de toren brandde. Dat was bijvoorbeeld het geval op de Brandaris op Terschelling en de kerktoren van Goedereede. Tegenwoordig hebben de vuurtorens elektrisch licht, dat door middel van spiegels en lenzen wordt gebundeld. Hierdoor is het vuurtorenlicht tot ver op zee te zien, in de meeste gevallen tot op tientallen zeemijlen. Het licht schijnt in een ritme dat karakteristiek is voor een bepaalde vuurtoren: het lichtkarakter of lichtpatroon. Met behulp van het lichtkarakter kunnen zeelieden zien waar zij zich op zee bevinden. In deze tijd, met alle moderne communicatie- en navigatiesystemen, hebben de vuurtorens een aanvullende functie. Vuurtorens hebben soms een radarbaken, zodat zij ook op de radar van zeeschepen te zien zijn.

Uniek is de toepassing van het ‘glow in the dark’-effect. Daardoor lichten de stralenbundels van de vuurtoren op het postzegelvel op in het donker, zoals het echte licht van een vuurtoren. Kortom, een perfecte uitbeelding van de functie van de vuurtoren, als lichtbaken in de nacht. Links op het postzegelvel zie je de Nederlandse kustlijn als het ware bij nacht vanuit de lucht. Iedere nog werkende vuurtoren is weergegeven door een oplichtende stip. Voor de gelegenheid is de stip van Breskens iets groter gemaakt. Het keuze voor het lichtgevende lint van vuurtorens en van de oplichtende stralenbundels past bijzonder goed bij het thema van dit postzegelvel.

Voor het ontwerp lieten Van der Heyden en collega’s zich mede inspireren door de betekenis van postzegels als waardepapieren. “We hebben het postzegelvel een officieel tintje meegegeven. De functie van waardepapier hebben we benadrukt met een duidelijke vlakverdeling en een kenmerkend grafisch ontwerp. Daarin komen de cirkelvormige lijnen terug van de zogenoemde Fresnel-lensen van de vuurtoren, de driehoekige uitbeeldingen van de stralenbundels en de grafische elementen van de vuurtoren als gebouw. Het donkergrijs van de banden van de toren hebben we gecombineerd met bijpassende stemmige pasteltinten voor de verschillende vlakken op het postzegelvel.”

Door de uitgekiende vlakverdeling ontstaat een ingenieus spel met de verschillende basisvormen: de vierkanten, rechthoeken, driehoeken en cirkels. Op het eerste gezicht lijken de vormen sterk op elkaar. Kijk je nog eens goed, dan zijn er geen twee hetzelfde. “Naast de kleurverschillen heb je bijvoorbeeld afbeeldingen van de lens waar het licht doorheen straalt. En je hebt donkere afbeeldingen, dus zonder licht”, aldus Van der Heyden. “Voor een extra optisch effect zijn de afbeeldingen van de lenzen voorzien van een vernislaagje. De cirkelvormige lijnen van de lenzen komen ook terug in de naam van het postzegelvel, die toepasselijk is weergegeven tegen een zwarte achtergrond.”

Naast de grafische functie vormen de halve vierkanten een achtergrond voor het weergeven van informatie over de vuurtoren, zoals: de officiële coördinaten; de zichtbaarheid, oftewel het bereik van de toren van 14 zeemijlen; het lichtkarakter, namelijk iedere tien seconden een korte onderbreking; de vaste optiek oftewel de lenzen; en de hoogte. Verder is er een korte tekstuele uitleg over de toren.

“Het ontwerpen van een postzegel is een vaste waarde in onze branche”, aldus Marcel van der Heyden. “We vinden het daarom niet alleen een leuke maar ook een eervolle opdracht.”

Naast het postzegelvel brengt TNT Post een eerstedagenvelop, een postzegelmapje en een themaboek uit. De postzegel is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheid van de postzegel voor de frankering is onbepaald.

De frankeerwaarde van de postzegel is € 7,00 (aangetekend tarief).

Zegelformaat : 35 x 35 mm
Maat velletje : 104 x 71 mm
Tanding : 13 ¾ : 13 ¾
Papier : normaal
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset en zeefdruk
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : offset: geel, magenta, cyaan en zwart
zeefdruk: glow-in-the-dark inkt
Oplaag : 255.000 velletjes
Artikelnummer : 300761
Soort zegels : velletje met één bijzondere postzegel

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 3,29 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • toon op 11 maart 2010 om 08:16

  wat een toeval, heb ik net deze week een overzicht gemaakt van alle vuurtorens in Nederland.
  zie: http://postzegels.jouwweb.nl/artikels/vuurtorens

 • dolores op 11 maart 2010 om 18:56

  TNT is wel op dreef zeg. Best bizonder dit velletje. 7 euro toe maar.

 • Marc37 op 11 maart 2010 om 19:16

  Het is een DUUR velletje, hoor.
  Misschien alleen maar voor aangetekende stukken. En natuurlijk verdwijnt het in het album van de (vuurtoren) verzamelaar.

 • aadb op 11 maart 2010 om 19:54

  Ja ja verdwijnen naar de verzamelaar zal zelden of nooit gebruikt worden ,te groot voor brieven .Bij de loketten kijken ze je aan als je postzegels wil plakken ,alles gaat met stroken uit automaten dus kassa voor tnt .Misschien binnenkort een postzegel met daarin een uitvouwbare vuurtoren die ook nog licht geeft!!

 • Ton op 11 maart 2010 om 20:49

  het is in ieder geval een zegel die niet snel zal zijn uitverkocht

 • Lars op 11 maart 2010 om 22:47

  Waarom kan dit blokje ook niet 2,20 kosten? Dan hadden ze nog steeds dikke winst gehad!

 • Ep op 12 maart 2010 om 05:33

  Mooi blokje! Oplage is natuurlijk weer klein. Zeker ook omdat er veel verzamelaars wereldwijd zijn die vuurtorens op postzegels verzamelen. Ook komt er een TNT Themaboek over vuurtorens in Nederland met daarin dit velletje.

 • W. Schouten op 12 maart 2010 om 12:02

  Het is een mooie postzegel, maar ik vind het geldklopperij! € 7,–! Zo houd je de jeugd ervan af om postzegels te gaan sparen. En dan nog maar niet te denken aan de boekenweekpostzegel (niet meer verkrijgbaar en voor een tarief voor pakketpost) en de “goede gewoonte”(sarcastisch bedoeld) om nieuwe uitgaven in velletjes van 10 zegels te doen en het uitgeven – alleen in abonnement – van “persoonlijke postzegels”

  Ben ik een roepende in de woestijn?

  Wim

 • dolores op 12 maart 2010 om 18:27

  Nee hoor Wim, het wordt mij ook allemaal een beetje te gek. Alhoewel ik het bijzondere best kan zien (wat een beeldspraak) zal ik deze niet licht aanschaffen. We klampen ons maar vast aan lichtpuntjes in de duisternis he. ;-)

 • Lars op 24 april 2010 om 14:27

  Ik vind het ook vreemd dat deze zegel 7 euro moet kosten. Dat ‘glow in the dark’-effect is niets nieuws. Veel landen hebben al zegels/blokjes uitgegeven met dit effect. En in die landen kan het wel voor, laten we zeggen, 44 cent.

 • Theo op 19 oktober 2010 om 16:50

  Jammer dat er in dit zeer wetenswaardige boek maar één postzegel is opgenomen terwijl er langs de Nederlandse kust veel meer van deze prachtige, veelal oude vuurtorens staan.
  Waarom nu geen serie vuurtorens (zoals in Duitsland is gedaan) uitgegeven die in dit boek zouden kunnen worden geplaatst.
  Een aanzet is nu gegeven met het boek over de vuurtorens op de Nederlandse eilanden met daarin de vuurtorens die daar staan.
  Een gemiste kans misschien??

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)