Michelangelo, kunst op postzegels - Postzegelblog

Michelangelo, kunst op postzegels

3

Vandaag is de geboortedag van Michelangelo Buonarroti. 535 jaar geleden werd hij geboren in Caprese, Toscane. Al op zeer jonge leeftijd kwamen zijn uitzonderlijke talenten naar voren. De vader van Michelangelo had weinig begrip voor de kunstenaarsplannen van zijn zoon. Maar Michelangelo zette door en groeide uit tot een beroemde kunstenaar. Hij hield zich bezig met kunstschilderen, beeldhouwen, architectuur en de dichtkunst. In 1564 overleed hij op 88 jarige leeftijd. Gelukkig zijn veel van zijn meesterwerken nog in musea te bewonderen. En op postzegels….

 

‘Madonna met kind’

Op deze postzegel van België uit 1975 zien we ‘Madonna met Kind’. Dit prachtige werk van Michelangelo was bedoeld voor het Piccolomini altaar van de Dom van Siena. Maar het werd gekocht door de Brugse koopman Jan van Moeskroen en in 1514 aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge geschonken. Franse en Duitse bezetters haalden het werk diverse malen weg, maar het werd steeds naar Brugge teruggehaald.

 

‘Opstandige slaaf’ en ‘Stervende slaaf’

Frankrijk bracht in 2003 een postzegel uit met twee van de zes slavenfiguren die Michelangelo maakte. Deze ‘Opstandige Slaaf’ en ‘Stervende Slaaf’ zijn te bewonderen in het Louvre in Parijs. De beelden waren bedoeld voor het praalgraf dat paus Julius II voor zichzelf wilde oprichten onder de koepel van de nieuwe Sint Pieter, die toen in aanbouw was. Van het grootse ontwerp met veertig marmeren figuren werden alleen het wandgraf met Mozesfiguur en de beelden van vier slaven voltooid. Twee van die vier slaven bevinden zich nu dus in het Louvre.

 

Profeten en sibylles uit de Sixtijnse Kapel

Michelangelo-Buonarroti

‘Isaiah’

‘Geremia’

‘Joël’

‘Delphische Sibylle’

Vaticaanstad bracht deze postzegels uit in 1964. Op de zegels is zijn Michelangelo en de door hem geschilderde profeten Isaiah, Geremia en Joël en de Delphische Sibylle van Michelangelo afgebeeld. Een sibylle wordt gezien als een mythologische waarzegster. Een soort vrouwelijke profeet. De profeten en sibylles vormen een belangrijk onderdeel van de zijstukken van het plafond in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan te Rome.

 

‘David’

Op de postzegel van USSR uit 1975 staat het waarschijnlijk beroemdste beeldhouwwerk van Michelangelo. Het is David terwijl hij op het punt staat de reus Goliath aan te vallen. Het beeld werd gemaakt in opdracht van de Florentijnse edelman Piero Soderini. Het bovenlichaam van David is naar verhouding eigenlijk te groot. Waarschijnlijk omdat het de bedoeling was om het beeld op een hoog voetstuk te plaatsen. Het beeld stond oorspronkelijk op de Piazza Signoria in Florence. Om het beeld beter te beschermen werd het in 1873 verplaatst naar de Galleria dell’Accademia.

De liefde was belangrijk in het leven van Michelangelo. Tommaso dei Cavelieri zou zijn grote liefde zijn geweest. Dit bleek uit de vele romantische gedichten en sonnetten die hij aan hem opdroeg. Zijn werken belichamen de liefde voor de goddelijke schepping. Onder andere “David” is de goddelijke volmaakte schepping en getuigt van Michelangelo’s aanbidding voor het mannelijke lichaam. Michelangelo zelf is nooit gehuwd geweest en bleef trouw aan zijn liefde voor de kunst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk Architectuur SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 6 maart 2010 om 16:21

  De postzegelklikker maakte me attent op deze blog, waarvan ik wist dat die zou komen. Ik vind de beeldvergelijkingen tussen de postzegels en de illustraties van beelden of schilderijen geweldig mooi. Je hebt uitzonderlijke blog gemaakt Jacueuline.

  een typefoutje aanpassen in 3e regel laatste woord: uitzonderde ..

 • Jan van Tellingen op 6 maart 2010 om 16:22

  Ik bedoelde Jacqueline….

 • Jacqueline van der Pas op 6 maart 2010 om 18:38

  @Jan, dank voor het compliment. Het zijn ook uitzonderlijk mooie kunstwerken :-)

  Ps. het typefoutje heb ik aangepast.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)