Boekpostzegel: Joost Zwagermans nieuwste boekje op postzegel - Postzegelblog

Boekpostzegel: Joost Zwagermans nieuwste boekje op postzegel

24

Nederland heeft volgende week de primeur! TNT Post geeft een postzegel uit in de vorm van een écht boekje. De unieke boekpostzegel, van drie bij vier centimeter, kun je gewoon op een envelop plakken. De frankeerwaarde is 2,20 euro, bestemd voor poststukken tot 500 gram. Het boekje is makkelijk met behulp van een perforatierandje eraf te scheuren. Je kan hem daarna dus makkelijk lezen.

De postzegel is uitgegeven ter ondersteuning van de 75e Boekenweek die van 10 tot en met 20 maart 2010 wordt gehouden. De Boekenweek is een jaarlijkse promotiecampagne voor het boek. Bij deze promotie gaat het om boeken van erkende Nederlandse uitgevers. Het belang van boeken is onbetwist, het gaat immers om een voortbrengsel van cultuur en een bewaarplek van cultureel erfgoed – zowel als hoeder van traditie als motor van vernieuwing. Daarnaast is het lezen van boeken voor veel mensen een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding.

Elk jaar wordt, speciaal voor de Boekenweek een novelle geschreven. Tijdens de Boekenweek wordt het geschenk gratis door de boekhandels aangeboden aan klanten die voor ten minste 12,50 euro aan boeken hebben gekocht.

De postzegel is ontworpen door Studio Richard Hutten. De meubels, interieurontwerpen en objecten van Studio Richard Hutten hebben in de afgelopen jaren internationaal furore gemaakt. Uit de ontwerpen spreekt een vitale eigenzinnigheid en een onstuitbare drang tot innovatie. TNT Post is aan de andere kant als eigentijds bedrijf altijd op zoek naar vernieuwende ontwerpen voor zijn producten. De twee komen samen in de totstandkoming van een heel bijzondere postzegel, ’75e Boekenweek’. Bij Studio Richard Hutten draait het in het bijzonder om industrieel ontwerp. “Dat betekent vooral dat we ons ruimtelijk uitdrukken, en dat geldt ook voor deze postzegel”, aldus Richard Hutten, die samen met Damian Tatangelo, David Schäublin, Michaela Tomiskova en Joep Huisinga het ontwerpteam vormde. “Deze postzegel is namelijk een boekje en dus een driedimensionaal object. Nog nergens op de wereld is dit ooit gedaan.”

In het boekje staat het korte verhaal met de titel Wat is erger… dat een addendum is bij het Boekenweekgeschenk. In dit korte verhaal beschrijft Zwagerman op spannende en humoristische wijze de gedachten van hoofdpersoon Jelmer Verhooff, een museumdirecteur die net een van de kostbaarste schilderijen uit de museumcollectie heeft vernield. Zwagerman maakt zo van de postzegel letterlijk een literair kleinood.

“Op de postzegel is de suggestie van ruimtelijkheid aanwezig”, legt Richard Hutten uit. “Daarop is namelijk een foto afgebeeld van een driedimensionale opstelling, die we in de studio met boeken hebben opgebouwd. Om het jubileum van de Boekenweek te verbeelden hebben we hiervoor Boekenweekgeschenken genomen. Die schoven we in stapeltjes bij elkaar tot stoere letters, die van bovenaf gezien samen het woord Boekenweek vormen. De tekst Nederland hebben we op de vloer geschilderd in een stoer font, dat goed aansluit op het ruimtelijk ontwerp, namelijk de FF Offline, ontworpen door Roelof Mulder.”

Het resultaat is een opstelling van drie bij vier meter, dus precies honderd keer zo groot als de postzegel zelf. De foto is zo genomen dat er een perspectivisch beeld ontstaat. Verder wordt de ruimtelijkheid benadrukt door stapeltjes Boekenweekgeschenken van verschillende hoogte te maken en door de bovenste exemplaren te laten variëren. “Met die verscheidenheid benadrukken we tegelijkertijd de enorme diversiteit aan boeken”, zegt Hutten. “De Boekenweekgeschenken zullen bij een groot publiek bekend zijn, want de oplagen zijn gigantisch. Die van 2009 was maar liefst 968.000 exemplaren.”

Op de cover van het boekje Wat is erger… is Joost Zwagerman te zien tussen de Boekenweekgeschenken. Zoals gebruikelijk is bij een echt boek, kun je achterin een colofon vinden.

“TNT Post heeft als een van de eerste bedrijven in Nederland het design van hun producten tot speerpunt gemaakt”, zegt Richard Hutten. “Een van de eerste postzegelontwerpers was Karel de Bazel, de beroemde architect die onder meer De Bazel (1926), het voormalige hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam, heeft ontworpen. Kortom, ook een ontwerper die in drie dimensies werkte. Ik vind het leuk om met de postzegel 75e Boekenweek deel uit te maken van die traditie.”

Richard Hutten studeerde van 1986 tot 1991 industrieel ontwerp aan de Design Academy Eindhoven. Daarna richtte hij Studio Richard Hutten op. Vandaag de dag wordt Richard Hutten internationaal beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Nederlandse ontwerpers.

Organisator van de Boekenweek is de CPNB, dat staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Daarvan gaat de historie terug tot 1930, toen voor het eerst een Dag van het Boek is gehouden. In 1932 ontstond de Boekenweek. De Stichting CPNB werd in 1983 opgericht door de overkoepelende organisaties van uitgevers en boekverkopers. Daar kwamen in 2001 de openbare bibliotheken bij.

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Zegelformaat : 30 x 40 mm
Frankeerwaarde: € 2,20
Tanding : geen
Papier : niet gegomd postzegelpapier
Gomming : gom partieel opgebracht met zeefdruk
Druktechniek : offset (en zeefdruk voor de gomlaag)
Oplage : 250.000 stuks
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer : 300461
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart
Soort zegels : Eén bijzondere postzegel in de vorm van een boekje

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (24) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 1 maart 2010 om 11:39

  PERSOFFENSIEF VAN TNT POST!
  Wie nog méér geïnformeerd wil worden over dit piepkleine mini-boekje kan de [1] Telegraaf van vandaag raadplegen, [2] teletekst, [3] NOS-nieuwsberichten (11.00 uur werd er life uitgebreid stilgestaan bij deze innovatieve uitgave van TNT Post).
  De oplage bedraagt slechts 250.000 exemplaren.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 1 maart 2010 om 11:42

  @Bate, of gewoon Postzegelblog lezen ;)

 • Bate Hylkema op 1 maart 2010 om 12:41

  Laatste nieuws van TNT Post:
  de oplage van deze boekpostzegel bedraagt 266.000 exemplaren i.p.v. 250.000 stuks. Vanwege de wereldprimeur is de drukopdracht van deze oplage meteen op 266.000 gesteld, de Postzegel Nieuws-tekst was toen al verspreid en kon toen dus niet meer bijgesteld worden.

 • JHA op 1 maart 2010 om 13:27

  TNT Post is via de radio zeer verzamelaarsvriendelijk bezig. In het Radio 1 journaal van 13.00 uur werd gemelds, dat, gezien de “geringe” oplage de zegels\boekjes zeer snel zullen zijn uitverkocht.
  Een “service” voor de verzamelaar?

 • aadb op 1 maart 2010 om 14:28

  Ja ja die kenne we al rembrandt boekjes schaatsboekjes en de onvolprezen provincie velletjes erg schaars hoeveel kan ik er leveren
  rembrandt voor uitgifte prijs schaatsboekjes voor uitgifte prijs en de provinci velletjes voor 20% onder de nominale waarde .TNT hoeft geen zendtijd te kopen gratis reclame maar krijg je er ook een gratis SPAARPOSTZEGEL bij die zijn pas schaars (hahahahah)

 • toon op 1 maart 2010 om 17:59

  en hoe zit dat dan met dat EMBARGO tot 9 maart ??????? heeft blijkbaar geen enkele status meer.

 • Ton op 1 maart 2010 om 18:13

  lijkt me meer op een gadget maar op zich wel aardig

 • paul op 1 maart 2010 om 21:18

  Wat een royale geste van TNT: de oplage is op voorhand al verhoogd van 250 naar 266 duizend.
  En hoe worden dit over de markt verdeeld?
  Ik doe nu een grove schatting, (voor de critici: deels gebaseerd op ratio, deels gewoon uit mijn duim gezogen, maar niet onbezonnen wat getallen genoemd):
  35000 op FDC, 15000 in een PZmapje, 50000 in een Jaarcollectie, blijft over 166000 voor algemene verspreiding onder het publiek. Zo’n 40% van de oplage zou in deze schatting direct in een verzameling komen te zitten.
  Het deel van de oplage dat echt gebruikt kan gaan worden op een poststuk is bij deze emissie nogal aan de lage kant.
  Het roept bij mij weer de vraag op of TNT nog wel zegels laat ontwerpen en maken voor het versturen van poststukken door het algemene publiek. Het heeft er veel weg van dat de postzegelemissies anders dan Beatrix en Tien voor../Tien Groen alleen maar voor de verzamelaars en filatelisten op de markt gebracht worden. Dat mag, ik koop ze ook van TNT en bewaar ze in iets wat een verzameling genoemd wordt.
  Ik vraag me echter steeds sterker af of het op deze wijze verzamelen wel zin heeft. Wat is er zo leuk aan als de postzegels alleen voor de verzamelaars uitgebracht worden, ver van het oorspronkelijke doel van frankeren van een poststuk? Moet ik me dan mentaal instellen op het feit dat ik ‘Moderne Kunstvoorwerpen op kleinformaat papier’ verzamel?

  Enne, wie heeft een betere schatting van de aantallen mapjes en jaarcollectie?

 • Hugo op 1 maart 2010 om 21:42

  Inderdaad, ik vind ook dat postzegels op een brief moeten worden geplakt. Dat brengt toch een verhaal met zich mee. En ja.. ik krijg ook de jaarcollectie postzegels opgestuurd maar vind ‘echte’ gestempelde zegels toch leuker om te verzamelen. En ik ontvang ook nog wel wel een aantal ‘uitzonderlijke’ postzegels van de laatste jaren maar je ziet het achteruitgaan. Jammer.

 • JHA op 2 maart 2010 om 10:03

  Het is weer eens iets anders. Gom met zeefdruk aangebracht. Wat moet ik mij daar bij voorstellen?
  de Gom als (steun)druk kleur,?

 • Albert Haan op 2 maart 2010 om 21:44

  Kun je de zegel rechtop in de boeken kast zetten? ;)

 • paul op 2 maart 2010 om 23:28

  @AlbertH
  Ja, dat kan. En met een Pincet kun je het boek er weer uit halen, om te lezen.

 • paul op 2 maart 2010 om 23:31

  Zou het boek op de boekenlijst van de middelbare scholieren mogen?

 • paul op 2 maart 2010 om 23:54

  Er is een Film gemaakt over deze Bijzondere postzegel.
  Met beelden van het drukken, stadia uit de verwerking van drukvel tot postzegel/boekje, verwerken van zegels tot consumentenprodukt als postzegelmapje. Het is veel handwerk.
  Ook zijn er delen van gesprekken met de ontwerpers en de schrijver. Ze zijn trots op hun produkt, en ook lekker enthousiast.
  Film wel bekijken op Full Screen/Beeldvullend, de film is in hoge kwaliteit.
  Het duurt even voordat de film startte bij mij, eerst werd alles gedownload (50+ megabyte) daarna speelde ie zonder hapering.
  En het staat hier:
  http://www.boekenweek.nl/boekpostzegel.html

 • paul op 2 maart 2010 om 23:59

  Het hele boekje is ook al beschikbaar, dwz in digitale vorm:
  https://collectclub.tntpost.nl/content/productimages/big/Postzegel%20Boekje.pdf

 • paul op 3 maart 2010 om 00:01

  Is een postzegel met een ISBN-nummer ook een wereldprimeur?
  ISBN 978 905965 1098

  Een boek met een collectclub-artikelnummer is al eerder vertoond: de jaarboeken van TPG-TNT, sinds 2003.

 • Marc37 op 9 maart 2010 om 21:32

  Bate, de oplage van de bewuste postzegel van 266.000 stuks is nog te weinig. Bij de Primera in Zeist was het vandaag al uitverkocht. Op het postkantoor was het bijna UITVERKOCHT. En op het postkantoor is al een embargo: 1 mapje per klant. Dan heeft iedereen nog kans om die mapje met postzegel te kunnen kopen.

 • Ed op 9 maart 2010 om 21:35

  Ik zie ‘m op de website van tnt niet eens staan – alleen de fdc envelop.
  Is de zegel daar al uitverkocht?

 • aadb op 9 maart 2010 om 22:16

  Zo als normaal nu uitverkocht ,grote reclame bij de Bruna(met prijsvraag voor gratis boeken ) maar voorraad ho maar . Bij de eerstvolgende beurs waar tnt staat natuurlijk weer beperkt leverbaar voor de normale prijs .Zegels worden los geleverd aan de abonnee,s maar bij de andere verkoop kanalen zijn ze in een kartonne velletje gestoken . Al met al verwarring alom .

 • dolores op 10 maart 2010 om 03:27

  Plaatselijke postloket had slechts 25 stuks gekregen, dus ik xxx vanmiddag naast de pot :-(

 • aadb op 10 maart 2010 om 11:49

  Ja ja als je veel wil verkopen moet je minder uitgeven ,(johan Cruijff)???

 • paul op 10 maart 2010 om 12:48

  Nou dan is het ‘boekje’ lekker schaars, en kunnen we er heeel veeel Winst op maken…

 • aadb op 10 maart 2010 om 13:01

  Prima marketing van TNT,de mensen verleiden om postzegels te gaan verzamelen . Gratis reclame op radio en televisie en de vele blogs en dan de verzamelaar in de kou laten staan door een te kleine oplage .Nergens meer te koop, zijn er eindeljk weer wat mensen die denken kom laat ik dit aardige zegel eens aanschaffen ,doe ik ook nog aan een prijsvraag mee ,met kans op een stapel boeken maar nee hoor uitverkocht binnen 1 dag.Het zal je werk maar zijn ,veel beloven weinig geven doet de verzamelaar in ….. leven wie het juiste woord in de ….. plaatst maakt kans op een gratis SPAARPOSTZEGEL NR 4 -2010.

 • J.S choenmakers-den Uijl op 10 maart 2010 om 14:54

  Woensdag,10 maart 2010, 11.30 u. In heel Tilburg geen postzegel met boekje vanboekenweek meer te krijgen. Op het enige postkantoor Westermarkt: alles binnen een half uur Dinsdagochtend verkocht, waarschijnlijk handelaren. Zou er dolgraag 3 hebben, wat nu???

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)