Uit de oude Indische doos - Postzegelblog

Uit de oude Indische doos

4

In mijn doos “Ned. Indië” vond ik een paar aardige poststukken. Ze dateren van eind 19e eeuw, de rustige tempo doeloe tijd. De eerste is er eentje van Semarang (vertrekstempel 22 juli 1881) naar Soerabaja (aankomststempel 24 juli 1881) met geschreven adressen in Chinese lettertekens, behalve dan het woord Soerabaja. Ze zijn in het zwart met een calligrafie-pen of mogelijk een ganzeveer geschreven, in mijn ogen toch bijzonder. 

Soerabaja  was en is een bruisende handelsstad, de belangrijkste van Ned. Indië, met een grote en nijvere Chinese gemeenschap.

De brief toont aan voor- en achterzijde ook privé stempels (chops) in rode inkt. Tussen al dat moois helaas in zwart het knorrige PTT-stempel in kastje ‘ontoereikend’ hetgeen vertraging en bijbetaling betekent.  De brief is  gefrankeerd met een 10 c Willem III ingedrukte zegel, afstempeling puntstempel nr 2.  Helaas, de postbeambte heeft bij het ‘ontoereikend’ met de pen ‘20’  geschreven, dus dan weet je het wel.

Dan zijn er drie poststukken voor de mail van en naar Nederland.  De dienst werd onderhouden door stoomschepen van de Rotterdamsche Lloyd  (thuishaven Rotterdam) en de Stoomvaartmaatschappij Nederland (thuishaven Amsterdam). Deze schepen voeren door het Suez-kanaal maar legden aan in een Franse of Italiaanse haven. Hier werd post voor of van Nederland uit- of ingeladen.  Immers per trein scheelde dat enige dagen reistijd in vergelijk met het schip dat via Gibraltar moest varen. Niet alleen post, maar ook passagiers konden van de trein gebruik maken om de reistijd van en naar Holland te verkorten. Werd van de trein gebruikgemaakt, dan was de reistijd naar Indië ongeveer een maand. In welke haven werd aangelegd? Klaarblijkelijk  varieerde dat nogal, want de Franse of Italiaanse spoorwegen moesten meewerken en mogelijk veranderden die zo nu en dan hun spoorboekje. Waar werd aangelegd, wordt op een briefstempel aangegeven.

Onderstaand drie brieven, alleen het stempelgedeelte op voorzijde afgebeeld:

Stempel Marseille: brief van Soerabaja naar Leiden. Vertrekstempel 13 november 1883(?), aankomststempel (achterzijde) 15 december 1883(?). Opmerking: augustus 1883 vond de grote Krakatau uitbarsting plaats.

Stempel Brindisi: brief van Weltevreden (Batavia) naar Amsterdam. Vertrekstempel 22 november 1893, aankomststempel (achterzijde) 25 december 1893.

Stempel Genua: brief van Arnhem naar Soerabaja. Vertrekstempel 6 februari 1894, aankomststempel 11 maart 1894.

Ik heb geen literatuuronderzoek gedaan, maar neem aan dat anderen dat wel hebben gedaan zodat het hoe en waarom van die verschillende havenplaatsen bekend is. Ik kan me ook voorstellen dat de schepen van de Lloyd in een andere haven aanlegden dan de schepen van de MSN.

Misschien weet een van jullie de antwoorden?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederlands IndiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • a.van der velden op 21 februari 2010 om 18:45

  geachte heer
  ik ben a van der velden en wou u graag iets vragen ik heb een mooi verzameling alleen ik heb een zegel waar ik meer van wil weten de popcorn wagon uit 1802 usa ik heb meerdere mensen wat gevraagt maar weten niks over de zegel te vertellen alvast bedankt en vriendelijke gr a van der velden

 • toon op 21 februari 2010 om 21:29

  geachte heer van der velden. ik denk dat u bedoelt de “Popcorn Wagon 1902” uit de Amerikaanse langlopende serie Transportation. De frankeerwaarde is 16,7 dollarcent, wat staat voor “bulk rate”, het tarief voor grootverzenders.
  Maar wat is uw vraag daarover?

 • a.van der velden op 23 februari 2010 om 18:13

  hartelijk dank.alvast maar de vraag is eigenlijk dat er meerdere soorten van zijn zo als lunchroom.maken die zegels samen als je ze allemaal heb een album ik weet de waarde van de popcorn 2,30 euro ik doe het dus niet voor het geld vind alleen geweldige zegels kwa geschiedenis nog maals bedankt voor uw uitleg en tijd vr gr a.van/der velden

 • toon op 24 februari 2010 om 09:57

  @A.van der Velden, De Transportation Series heeft in de USA gelopen van 1984-1995 en heeft 55 verschillende rolzegels opgeleverd. Van elke zegel is wel een bijzonder verhaal te vertellen. Dat alles bij elkaar zou een paar leuke albumbladen opleveren.
  Veel succes.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)