Postzegels 100 jaar Octrooi(bescherming)wet nader bekeken (2) - Postzegelblog

Postzegels 100 jaar Octrooi(bescherming)wet nader bekeken (2)

2

Afgelopen zondag bespraken we vier van de zes octrooipostzegels. Met hulp van ontwerper Theo Peters van Comma-S ontwerpers, Drebboloog Van Onna, Marinemuseummedewerker Graddy Boven en de plaatselijke fietsmaker De Vries heb ik niet alleen aantrekkelijk info kunnen vergaren, maar ook inzicht gevende illustraties. Vandaag komen de overige zes postzegels aan bod: De sterke vezel van DSM, Handschriftherkenning van TNT Post, de Melkrobot van Van Lely, de Vacu-Vin van Bernd Schneider, de Led-verlichting van Philips en de Zonneauto van Solar Team Twente.

Sterke vezel: Dyneema (1979) DSM, octrooi in 1979

De supersterke dyneema-vezel (toegepast in touw, kabel en visnet) is zelfs sterker dan staal en is uitgevonden door DSM in Geleen. De scheikundige formule (moleculaire structuur) informeert nader over de samenstelling van de kunststofvezel op basis van polyetheen. De cirkelvulling geeft nader visueel inzicht in de opbouw ervan.

Handschriftherkenning (1980) TNT Post, octrooi in 1980

Volgens de computer van TNT Post verschilt de ‘A’ in maar liefst 8.000 opzichten van een ‘B’ of het cijfer ‘1’. De computer beoordeelt alle cijfers en letters om uiteindelijk daaruit de postcode op een poststuk te kunnen herleiden. Deze automatische postcodeherkenning is een vinding van TNT zelf en kan daarmee 99 % van alle briefpost door een machine sorteren.

cijferoverzicht-handschriftherkenning

Handgeschreven letters kennen ontelbaar veel variaties. Toch heeft TNT daar ook iets op gevonden. Iedere letter of cijfer bezit een aantal vaste kenmerken. Een ‘nul’ (0) heeft bijvoorbeeld één eiland, een ‘8’ daarentegen twee en een ‘één’ (1) heeft er geen. Een ‘4’ bezit twee of drie eindpunten, een ‘6’ heeft één eindpunt en een eiland.

Deze zoekmachine kijkt niet alleen naar eilanden en eindpunten, maar ook naar bolling, holling, richting en lengte van een lijn. Van al die eigenschappen is bekend hoe vaak ze in een letter of cijfer voorkomen.

handschriftherkenning

Bij de tien verschillende cijfers moet de computer bestuurde zoekmachine tien keer 8.000 kansen bij elkaar optellen om het juiste getal te vinden. Bij de letters moeten de 8.000 mogelijkheden met twintig vermenigvuldigd worden, omdat in de postcode twintig verschillende letters voorkomen.

postcode-strepenOntzaglijk veelrekenwerk moet de computer hierbij verstouwen om een postcode (die op een vaste plek op de envelop staat) te ontdekken. Na de ‘postcode-vondst’ wordt een streepjescode op de envelop gespoten, die door een volgende computer snel zijn te herkennen, zodat voor het verdere sorteren meer eenvoudige computers volstaan.

Melkrobot (1987) Van der Lely, octrooi in 1987

Een melkrobot is een melkmachine, waarin de koe automatisch wordt gemolken. De robot reinigt vóór het melken de uiers en bevestigt de vier melkbekers aan de spenen van de uier. Elke koe wordt door de computer van de machine d.m.v. de zender in de halsband (nr. 12) herkend.

melkrobot-schema

Het aantal melkafnames en de opbrengst per koe wordt geregistreerd. De melkproductie neemt toe door de koe meermalen per dag te melken. De toegang (door een toegangshekje) tot de melkrobot per wordt per koe ook door het computersysteem geregeld. Tijdens de melkafname krijgt de koe ook te eten (nr. 8). Samenstelling en hoeveelheid wordt ook weer door de computer bestuurd.

VacuVin (1987) Bernd Schneider, octrooi in 1987

De vacuüm wine saver van Schneider zorgt er voor dat de wijn van een aangebroken fles langer bewaard kan blijven, doordat met een vacuümpomp de rest van de fles luchtledig wordt gemakt. De grijze achtergrondtekening toont het principe van de werking van de vacuümpomp.

vacuVin-schematekening

Op de schematekening zorgt de paars gekleurde afsluiter er voor dat de inhoud van het flesgedeelte (blauwgroen gekleurd) boven de wijn luchtledig blijft.

LED-verlichting (2007) Philips, octrooi in 2007

LED is de afkorting van Light Emitting Diode (licht emitterende diode), maar wordt niet meer als een afkorting ervaren. Een LED (in dit geval een bolvormige) is een elektronische component, een halfgeleider (diode), die licht uitzendt als er een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. In de grijs gekleurde schematekening op de achtergrond wordt het principe van de LED-verlichting veraanschouwelijkt.

Zonneauto (2009) Solar Team Twente, octrooi in 2009

De futuristisch uitgevoerde zonne-auto, een creatie van 18 studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool in Enschede (die er 1½ jaar aan hebben gewerkt met bouwen/testen), is namelijk voorzien van nieuwe uitvindingen, waarvoor inmiddels in 2009 octrooi is verleend. De postzegel laat niet alleen de zonne-auto zien (vanuit twee verschillende invalshoeken afgebeeld), maar toont ook als detail de voorziening,die de zonnestralen bundelt voor de energieopwekking van de auto.

Solar-Team-Twente

Deze speciale bundeling van het zonlicht in het zonnelenzensysteem brengt als noviteit meer energie op!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)