Fanny Blankers-Koen wel/niet op Nederlandse postzegel? - Postzegelblog

Fanny Blankers-Koen wel/niet op Nederlandse postzegel?

15

FannyBKTot nu toe zijn er in de loop der jaren tal van getekende, geëtste of fotografische afbeeldingen van eerbiedwaardige personen uit het heden en verleden van de Nederlandse samenleving op een postzegel terecht gekomen. Op 27 april 2010 zal er een Zomerzegelvelletje aan de loketten te koop zijn, waarop o.a. de atlete Fanny Blankers-Koen (FBK) afgebeeld zal zijn vanwege haar glorieuze topsportprestaties op de atletiekbaan in vroeger jaren. In 1948 was FBK de ster van de Olympische Spelen in Londen met vier gouden medailles. Ze was onbetwist de sterkste vrouw op de atletiekbaan ter wereld.

Háár doel heiligde anti-sociale middelen!

Buiten de wedstrijden op de diverse atletiekbanen speelde zich tot 13 juli 1950 op het persoonlijke, sociaal-intermenselijke vlak een geheel andere, afkeurenswaardige strijd af tussen Fanny Blankers-Koen en haar grote rivale én concurrente Foekje Dillema uit het Friese Burum (een dorp 15 km ten zuiden van het Lauwersmeer). In 1950 raakte FBK haar Nederlands record op de 200 meter aan Dillema kwijt!

De Leeuwarder Courant van 27 januari 2004 vermeldt o.a. in het artikel ‘Fanny duldde geen Foekje naast zich’:

 • “Toch kan Neerlands ‘grootste sportvrouw aller tijden’ niet herdacht worden zonder ook aandacht aan de schade te schenken die zij in haar grenzenloze eerzucht anderen berokkende. Het beeld van de bescheiden huisvrouw zonder sterallures valt helemaal in duigen als men weet heeft van de schandalige manier, waarop zij met hulp van haar echtgenoot én trainer, Jan Blankers, destijds een ongenaakbare autoriteit in de atletiekwereld, concurrenten die wat forser waren uitgevallen dan zij, elimineerde.
 • Het diepst vernederde het duo Jan & Fanny de grootste concurrente van FBK, namelijk Foekje Dillema. Zij móést een dubieuze seksetest ondergaan, waarvan de uitslag bij voorbaat al vaststond: Dillema zou te veel kenmerken van een man vertonen. Spottend werd destijds van “Foekje Dilemma” gesproken. Met Fanny’s  uitspraak: “Ik loop niet tegen een vent” was Foekje’s vonnis geveld. De Friezin werd voor haar leven door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) uitgesloten van alle atletiekwedstrijden!

nvph-1093
Herdenkingspostzegel van het 75-jarige bestaan van de KNAU. Fotofinish van vijf hardlopers in de kleuren van de Olympische ringen. De atleten bezitten duidelijke contouren, terwijl de achtergrond met de verlichte matrix-letters onscherp (door de beweging van de ‘meetrekkende’ camera) zijn weergegeven

Tegenwoordig is zo’n twijfelachtig onderzoek ondenkbaar zonder dat er onmiddellijk beroep tegen wordt ingesteld. Maar dat FBK de carrière van Foekje Dillema in de knop gebroken heeft, zoveel is wel zeker. Foekje Dillema heeft er nooit weer een woord aan willen vuil maken. Rust was haar meer waard dan eerherstel.

In het zelfde artikel komen nog enkele saillante uitspraken over FBK van haar eigen kinderen voor, die nog vermeld dienen te worden. Beide kinderen laten niets heel van hun moeder, … “die in de beeldvorming zo ideaal gezin en sport wist de combineren: “Mijn moeder heeft altijd voor zichzelf geleefd”, zei haar dochter, “In wezen was ze een kreng”, vulde haar broer aan.”

De manier, waarop Foekje Dillema met de seksetestuitslag werd geconfronteerd is ook op een zeer vervelende manier uitgevoerd en in scéne gezet. Jurryt van de Vooren schrijft op 8 november 2006 daarover in het artikel ‘Foekje Dillema, het grootste sportschandaal van Nederland’ in ‘Sportgeschiedenis, de alternatieve bron van sportnieuws’ o.a. het volgende:

foekje-fanny

 • “Op 13 juli 1950 reisde Dillema per trein vanuit Groningen naar Utrecht om met het Nederlandse team te vertrekken naar Frankrijk voor een landenwedstrijd. Daar in Utrecht op het station werd Foekje compleet onverwacht geconfronteerd met de uitslag van de seksetest en ter plekke geschorst. Geen kans zich te verdedigen, geen kan zich voor te bereiden, gewoon opdonderen en bek houden. Mentaal gebroken keerde ze terug naar huis en dook enkele jaren onder.
 • Door de dubieuze en gemanipuleerde test (een aantal dames moest plaatsnemen in een verlosstoel en moest betasten toelaten) kon de grootste tegenstander van Jan’s vrouw voor altijd het zwijgen worden opgelegd. Beschouw deze ‘show’ als een liquidatie zonder doden, maar wel met een slachtoffer!”

atletiek-lopers
Op deze vier postzegels staan atleten, die ons attenderen op de Olympische Spelen van 1928, 1956 (2x) en 1972.

Na haar overlijden

 • In 2007 is Foekje Dillema op 81-jarige leeftijd in Burum overleden, waar ze een teruggetrokken leven heeft geleid. Een DNA-test na haar dood uitgevoerd, bewees (ondanks een verstoorde hormoonhuishouding) dat ze een vrouw was.
 • Eerder kreeg Dillema postuum al eerherstel van de atletiekbond KNAU. De prestaties van de sprintster zijn sinds 2008 weer erkend en opgenomen in de ranglijsten aller tijden.

foekje-dillema

 • Op 31 december 2008 is in Hengelo het Fanny Blankers-Koen Stadion omgedoopt in het Foekje Dillema Stadion. De plotselinge naamsverandering is een ludieke actie geweest van de oudejaarsvereniging uit Munnekezijl (een dorp in de buurt van Burum), die vindt dat Dillema de naam van het stadion moet dragen.
 • Google geeft meer en gedetailleerd historische achtergrondinformatie o.a. onder ‘Foekje Dillema Olympische Spelen 1952’ en ‘www.archief.leeuwardercourant.nl’.

De postzegel die niet zal moeten worden uitgegeven

In mijn beleving kan een dergelijke persoon niet in aanmerking komen voor een ereplaats op een postzegel. Andere grote Nederlanders uit de portretgalerij van de Nederlandse postzegel als bijvoorbeeld Albert Plesman (nvph 648), Anne Frank (nvph 1199), Willem Drees (nvph 1358) en Vincent van Gogh (nvph 1442) worden er in hun waardigheid door aangetast.

nvph 648nvph-1199nvph-1358nvph-1442

Iemand die bewust, overtuigd en opzettelijk een onvergeeflijke doodzonde is begaan, komt overeen met een dictator van een totalitair geregeerd land. In dergelijke landen wordt een tegenstander van het regiem of geliquideerd, of monddood gemaakt. Wel Fanny Blankers-Koen heeft Foekje Dillema ‘sportvrouw-dood’ gemaakt en haar daarmee een weinig aantrekkelijk leven bezorgd!

In mijn optiek zijn er twee opties om van deze postzegel verlost te worden:

 1. de postzegel wordt door stansen met een snijdend stempel uit het velletje verwijderd. In 1990 is vóór de verkoop ook één Zomerpostzegel (nvph 1444) handmatig uit het vel verwijderd vanwege een drukfout.
 2. een herdruk van het velletje met een plaatsvervanger voor FBK. Een aanvaardbaar alternatief zou de schaatster Atje Keulen-Deelstra kunnen zijn als men weer de voorkeur aan een sportvrouw wil geven. In 2004 heeft TNT Post in een heel laat stadium ook een velletje van tien postzegels (nvph 2248/49) herdrukt vanwege tekstuitval.

Uw mening

Ik ben nieuwsgierig naar uw mening over Fanny Blankers-Koen. En dan bedoel ik niet opmerkingen als “Ze heeft wél vier gouden medailles veroverd” , of “Die en die was ook niet geheel zuiver op de graad”. Hoort Fanny Blankers Koen wél of níét op een postzegel thuis? En waarom wel/niet?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (15) Schrijf een reactie

 • toon op 27 januari 2010 om 11:32

  Ik vind dat FBK wel degelijk een postzegel verdient, “ze heeft wél vier gouden medailles veroverd”!
  Prins Bernhard is ook op een postzegel verschenen (nvph 994) ondanks zijn frivole levenswandel en omkoopschandalen.

 • hans op 27 januari 2010 om 14:47

  De 1 zegt 6 april de ander 27 april uitgifte van de zomerzegels 2010. Wat moet het nu zijn.

 • Bate Hylkema op 27 januari 2010 om 15:31

  Laatste en juiste nieuws: 27 april verschijnen de zomerzegels 2010.

 • Lars op 27 januari 2010 om 16:36

  Van mij mag ze gewoon op een postzegel!
  Je kunt je beter druk maken om wie ze juist niet op een zegel afbeelden!

 • Sjaak S op 27 januari 2010 om 17:45

  Een fel artikel zeg. De vediensten zijn groot. Naast de vier gouden medailles ook uitgeroepen (wereldwijd!) tot atlete van de eeuw. Maar onbesproken gedrag hoort bij het op een dergelijke wijze bewijzen van eer. Hoe zeer ik bewondering heb voor de fantastische prestates op sportief gebied, ik kan dat niet zeggen van de wijze waarop de concurrentie werd uitgeschakeld. En ook al was de echtgenoot de grootste kwade genius ben ik toch met Bate van mening dat FBK niet met een postzegel geeerd hoort te worden.

 • Reintejdevos op 27 januari 2010 om 18:00

  Jo Moerman

  http://www.foekjedillema.nl/index_ff.html

  In voorgaande publicaties over Foekje Dillema werd altijd met een beschuldigende vinger naar Fanny Blankers gewezen, Maar is dat wel terecht?

  Fanny was niet erg geliefd bij haar collega’s. Fanny was ongeduldig, afstandelijk, eerzuchtig en faalangstig. Ze liep nooit als er ook maar een kans bestond dat ze kon verliezen. Ze liep niet tegen Foekje, maar ook niet tegen de Britse Sylvia Cheesman. Dan koos ze een andere wedstrijd uit. Het zijn vooral de voormalige hardloopsters die naar Fanny wijzen als de hoofdschuldige in deze tragedie. Maar het was Jo Moerman die Foekje uiteindelijk de wacht aanzegde op het station van Hilversum. Jo Moerman had Fanny helemaal niet nodig om Foekje te schorsen.

  Jo Moerman heeft zich bijna zijn gehele leven bezig gehouden met gendervraagstukken in de atletiek. Eerst bij de KNAU, later bij de IAAF. De jacht op bedriegers was even sterk als nu de klopjacht op doping.

  Het was de voorzitter van de commissie damesatletiek Jo Moerman die Foekje naar een keuring riep en haar ten slotte schorste. Moerman was een autoritaire man met veel gezag in de KNAU. Volgens velen was hij er de baas. Zijn wil was wet, zeiden zelfs zijn vrienden over hem. Jo Moeman was lid van de NSB en is daar maar mild voor gestraft. De KNAU kon hem niet missen.

  Vooral het bestuur wilde weten of Foekje een vrouw was. Ze gebruikten daarvoor argumenten van fair play die toen sterk leefden.

 • Albert Haan op 27 januari 2010 om 19:38

  Neen, geen zegel voor FBK, maar wat denken jullie van Sjouke Dijkstra.
  Ook een Olympisch Kampioen.

 • Jan1964 op 27 januari 2010 om 19:45

  Ik vind het alleen idioot dat 5 van de 6 mensen op de nieuwe zomerzegels weer met Amsterdam te maken hebben. Voor de balans zou Sjoukje een goed alternatief zijn (vooral na de blunder met het Torino-blokje). Je kunt ook Corrie Brokken op een postzegel zetten. Toon Hermans (toch meer een Limburger dan een Amsterdammer). Wim Sonneveld.

 • Reintejdevos op 28 januari 2010 om 21:47

  Wie maakt de eerste persoonlijke postzegel met Foekje Dillema?? Bate doe er wat aan!

  En Jan, bekommer je om Sjoukje of heb je meer met Joan!

 • Jan1964 op 29 januari 2010 om 14:57

  Ik wil ook wel aan een postzegel met Reintje de Vos likken. Ook een idee voor postzegels : fabelfiguren.

 • Bate Hylkema op 13 april 2010 om 20:56

  ACTIE VOOR FOEKJE EN TEGEN FANNY!
  “De Ermelose Herma Weerstra is een actie gestart voor Foekje Dillema en tegen Fanny Blankers-Koen. Volgens Weerstra zou Foekje op de zomerpostzegel moeten staan in plaats van Fanny. “Fanny was geen held, maar eerder bang voor een mogelijk betere tegenstandster.” Blankers-Koen wilde niet lopen “tegen een vent”. Ze werkte Foekje dus tegen, aldus Weerstra. “Juist een sportieve Foekje heeft enorme eenzaamheid gekend en het ware beter geweest als Foekje postuum als heldin geëerd zou worden”, vindt de Ermelose. Ze vraagt een ieder met klem de zegels niet te kopen”, aldus de Leeuwarder Courant van 13 april 2010.

 • Max op 13 april 2010 om 21:00

  Als ik er als biograaf van Foekje iets over mag zeggen: het was niet Fanny die Foekje naar de test stuurde; het was niet Fanny die Foekje heeft geschorst. Het was de KNAU die dat heeft gedaan. De rol van Fanny in deze tragedie is overschat.

  De DNA-test heeft niet zoals je schrijft aangetoond dat Foekje een vrouw was, maar dat er een Y-chromosoom in haar DNA zat. Foekje is afgekeurd vanwege de gevolgen van dat chromosoom dat vrouwen doorgaans niet hebben. Dat schorsen van deze vrouwen gebeurt nog steeds, Caster Semenya is er een voorbeeld van.

  Sportbonden vinden dat vrouwen die vrij veel testosteron aanmaken door inwendig testikelweefsel als gevolg van een Y-chromosoom oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van de tegenstanders. Omdat ze er sterker van worden.

  Dat is een zeer discutabel standpunt, omdat alle topsporters genetische voordelen hebben. Bovendien is de gendertest vernederend en discriminerend.

  Toch zou het goed geweest zijn als beide vrouwen op de postzegels hadden gestaan. Ze waren beiden eenzame vrouwen. Alleen was Fanny niet zo aardig.

 • Arjan Keppel op 14 april 2010 om 10:52

  Dank je Max. Misschien kan dat anti-Fanny gezeik dan nu eens afgelopen zijn hier.
  En over niet aardig zijn gesproken: toen ik een jaar of negen geleden probeerde een handtekening te krijgen van Fanny, ja inderdaad voor die boer in Wales die toen 80 werd en nog steeds tranen in z’n ogen kreeg van Fanny’s prestaties in 1948, kreeg ik niet alleen een handtekening van Fanny maar een zelf in het Engels geschreven en getekend briefje erbij dat ze het zo geweldig vond dat ze zo’n aanbidder had in Wales. Oftewel: we zijn allemaal maar gewoon mensen met onze goede en slechte kanten.

 • jeffrey op 6 juni 2010 om 14:41

  Al jaren pleit ik voor een postzegel voor Fanny Blankers-Koen. Het is toch te gek dat deze grote Olympisch Kampioene (vier maal goud is niet niets) wel in het buitenland op postzegels werd afgebeeld en niet in Nederland. Alleen jammer dat er voor zo’n onherkenbaar silhouet is gekozen.

 • paulv op 19 december 2010 om 22:16

  Geen postzegel, maar een hele straat:

  “Sporticonen krijgen straatnaam in Amsterdam

  AMSTERDAM De gemeente Amsterdam geeft een aantal sporticonen een eigen plekje op Zeeburg

  Sporticonen zoals Foekje Dillema, Faas Wilkes, Kea Bouman en Eef Kamerbeek krijgen een eigen straat op Zeeburg in Amsterdam.
  De sporthal in de buurt wordt naar oud-judokampioen Anton Geesink vernoemd.”

  Noot paulv: Zeeburg is een wijk in Amsterdam-Oost
  bron website RTV Noord-Holland Nieuws zondag 19 dec 2010 20:27

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)