Omnibus attendeert op opwarming aarde - Postzegelblog

Omnibus attendeert op opwarming aarde

0

denemarken-klimaat-postzegel-2009 Het was van te voren al door velen voorspeld: de internationale klimaattop in Kopenhagen zou niets opleveren. Ondanks twee weken van onderhandelingen en twee jaar voorbereiding bevat het akkoord nu slechts vooral beloftes. En zoals het gezegde luidt: Veel beloven en weinig geven…  

Van beloftes komt doorgaans niets terecht; dat zagen we na de tsunami en na veel andere rampen. Toegezegd worden er altijd honderden miljoenen, maar slechts weinig landen komen hun toezeggingen na.

De zwartkijkers hebben dus gelijk gekregen. Zij kennen m.i. de geschiedenis van de aarde. Die heeft immers door de miljoenen jaren heen al tal van klimaatschommelingen onderdaan; om in onze omgeving te blijven, de Noordzee heeft ooit drooggestaan, de hunnebedden liggen niet voor niets in Drenthe.

hunnebedden

Nogmaals, de somberaars gelijk gekregen. Zij kennen namelijk niet alleen de oudste, maar ook de jongste geschiedenis, want waar is de zure regen gebleven, waar zijn de gaten in de ozonlaag? Waar heeft het inzamelen van oud papier toe geleid? In Zweden ligt de gehele (verantwoorde) bosbouw op zijn gat! Alles wordt achterhaald. En zo zal het waarschijnlijk ook de voorspellingen over de CO2-uitstoot, en de maatregelen daartegen vergaan.

Afijn, dat hele gedoe heeft in ieder geval wel zegels opgeleverd. Denemarken (waar ze nu wel blij zullen zijn dat ze gastland zijn geweest) heeft op 7 januari en 9 september in totaal vier zegels (2 x 2) gewijd aan de klimaattop, en wereldwijd hebben in de loop van dit jaar tal van landen – ongeveer veertig hadden plannen – ook zegels uitgebracht (voor het merendeel in velletjes) om op de opwarming van de aarde te wijzen.

Onder het gemeenschappelijke motto ’Beschermd de gletsjer en poolstreken’ kwam de volgende landen – althans voor zover nu bekend – met een set uit: Aland (22 januari); Algerije (28 maart); Andorra/Frans (27 maart); Argentinië (7 maart); Australische gebieden in de Antarctica (4 maart); Azerbeidzjan (3 maart); België (7 maart);

Brazilië (18 maart); Bulgarije (27 maart); Chili (18 maart);

Estland (15 januari); Faroer (23 februari); Finland (18 maart);

Frankrijk (28 maart); Griekenland (30 maart); Hongarije (27 maart); Indonesië (18 maart); Kazakstan (12 maart); Kroatië (27 maart); Letland (18 maart); Litouwen (27 maart); Moldavië (18 maart); Noorwegen (20 februari); Oekraïne (18 maart); Peru (15 januari); Roemenië (21 maart); Slovenië (27 maart); Tsjechische Republiek (11 februari); IJsland (29 januari); Zuid-Afrika (2 maart); Zuid-Georgië en Zuid-Sandwich Eilanden (2 april) en Zwitserland (5 maart).

gletcher-zwitserland-2009

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Denemarken Finland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.