Het was van te voren al door velen voorspeld: de internationale klimaattop in Kopenhagen zou niets opleveren. Ondanks twee weken van onderhandelingen en twee jaar voorbereiding bevat het akkoord nu slechts vooral beloftes. En zoals het gezegde luidt: Veel beloven en weinig geven…
Gerelateerde artikelen
Van beloftes komt doorgaans niets terecht; dat zagen we na de tsunami en na veel andere rampen. Toegezegd worden er altijd honderden miljoenen, maar slechts weinig landen komen hun toezeggingen na.
De zwartkijkers hebben dus gelijk gekregen. Zij kennen m.i. de geschiedenis van de aarde. Die heeft immers door de miljoenen jaren heen al tal van klimaatschommelingen onderdaan; om in onze omgeving te blijven, de Noordzee heeft ooit drooggestaan, de hunnebedden liggen niet voor niets in Drenthe.
Nogmaals, de somberaars gelijk gekregen. Zij kennen namelijk niet alleen de oudste, maar ook de jongste geschiedenis, want waar is de zure regen gebleven, waar zijn de gaten in de ozonlaag? Waar heeft het inzamelen van oud papier toe geleid? In Zweden ligt de gehele (verantwoorde) bosbouw op zijn gat! Alles wordt achterhaald. En zo zal het waarschijnlijk ook de voorspellingen over de CO2-uitstoot, en de maatregelen daartegen vergaan.
Afijn, dat hele gedoe heeft in ieder geval wel zegels opgeleverd. Denemarken (waar ze nu wel blij zullen zijn dat ze gastland zijn geweest) heeft op 7 januari en 9 september in totaal vier zegels (2 x 2) gewijd aan de klimaattop, en wereldwijd hebben in de loop van dit jaar tal van landen – ongeveer veertig hadden plannen – ook zegels uitgebracht (voor het merendeel in velletjes) om op de opwarming van de aarde te wijzen.
Onder het gemeenschappelijke motto ’Beschermd de gletsjer en poolstreken’ kwam de volgende landen – althans voor zover nu bekend – met een set uit: Aland (22 januari); Algerije (28 maart); Andorra/Frans (27 maart); Argentinië (7 maart); Australische gebieden in de Antarctica (4 maart); Azerbeidzjan (3 maart); België (7 maart);
Brazilië (18 maart); Bulgarije (27 maart); Chili (18 maart);
Estland (15 januari); Faroer (23 februari); Finland (18 maart);
Frankrijk (28 maart); Griekenland (30 maart); Hongarije (27 maart); Indonesië (18 maart); Kazakstan (12 maart); Kroatië (27 maart); Letland (18 maart); Litouwen (27 maart); Moldavië (18 maart); Noorwegen (20 februari); Oekraïne (18 maart); Peru (15 januari); Roemenië (21 maart); Slovenië (27 maart); Tsjechische Republiek (11 februari); IJsland (29 januari); Zuid-Afrika (2 maart); Zuid-Georgië en Zuid-Sandwich Eilanden (2 april) en Zwitserland (5 maart).