45 jaar Nederlandse Top 40 - Postzegelblog

45 jaar Nederlandse Top 40

0

Vandaag, 2 januari 2010, is het zover. De Nederlandse Top 40 bestaat precies 45 jaar. Joost den Draaijer was de initiatiefnemer van de hitlijst. De naam is diverse malen gewijzigd, maar de Top 40 is altijd razend populair gebleven. Zelf herinner ik me nog goed dat ik gewapend met een gedrukt exemplaar van de Top 40, opgehaald bij de platenwinkel, de hits met een cassetterecorder opnam. Dat was wel jaren na de eerste uitzending op 2 januari 1965 met de allereerste nummer 1-hit ‘I Feel Fine’ van de Beatles.

De Beatles, de meeste nummer 1-hits

Het bleef niet bij deze nummer 1-hit. De popgroep uit het Engelse Liverpool scoorde de meeste nummer 1-hits in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40. De eerste succesjaren van de Beatles werden gekenmerkt door massahysterie. Deze Beatlemania, zoals de Britse pers het noemde, bereikte in 1964 ook Nederland. De Beatles stonden maar liefst 16 maal op nummer 1.

Hit na hit, de Zweedse popgroep Abba

3 45 jaar top 40 Abba Zweden 1983De Zweedse groep Abba staat als het gaat om de meeste nummer 1-hits in de Nederlandse Top 40, met 8 stuks op de derde plaats. De tweede plaats wordt overigens ingenomen door Marco Borsato. Hij heeft tot nu toe 14 nummer 1-hits gehad en zal misschien de Beatles nog wel van de eerste plaats verdringen. De postzegel werd in 1983 door Zweden, hoe kan het ook anders, uitgebracht. In dat jaar kondigde Abba een rustperiode in. Uiteindelijk bleek dit het definitieve einde van Abba te zijn.

Elvis, nooit op 1 in de Nederlandse top 40

5 45 jaar top 40 Elvis Presley Malediven 2008Deze zegel werd in 2008 uitgebracht door de Malediven. Postzegels met Elvis Presley erop, er zijn er honderden van. En hits in de Nederlandse Top 40? Dat zijn er 23. Elvis geldt als de invloedrijkste artiest van de 20e eeuw. Toch heeft hij in de Nederlandse Top 40 nooit de nummer 1 positie ingenomen. De hoogste notering die Elvis ooit haalde was nummer 2 in 1977 met het nummer Wooden Heart (muss I denn) uit de film G.I. Blues waarin hij speelde.

1991 het jaar van Bryan Adams

4 45 jaar top 40 Bryan Adams CanadaVanaf 1985 tot heden had de uit Canada afkomstige Bryan Adams flink wat hits. 1991 was voor hem een topjaar. Zijn single ‘(Everything I Do) I do it for You’ stond maar liefst 11 weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. In totaal stond de single er 21 weken in. Het nummer werd ‘Hit van het jaar 1991’ en ‘ Best verkochte single van 1991’. Dat Canada trots is op Bryan blijkt wel uit deze prachtige postzegel.

U2, een band met een missie

9 45 jaar top 40 U2 Ierland 2002Ierland gaf in 2002 deze postzegel ter ere van U2 uit. De band startte in 1976 onder de naam Feedback en heette later ook nog The Hype. In 1978 werd de naam U2. Anders dan de naam, is de samenstelling van de Ierse rockband sinds 1976 ongewijzigd. De band is politiek actief voor de mensenrechten. Het benefietconcert ‘Life Aid’ in 1985 zorgde voor hun grote doorbraak. Later bereikte U2 4 maal de toppositie in de Nederlandse Top 40.

The King of Pop, Michael Jackson

3 45 jaar Top 40 Michael Jackson St. VincentDe lijst van songs van Michael Jackson die in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan is indrukwekkend lang. De King of Pop was een van meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Wereldwijd verkocht hij meer dan 750 miljoen albums. In 1981 scoorde hij in Nederland zijn eerste nummer 1-hit, het prachtige ‘One day in your life’. Later volgden er nog 5. Zelf zal hij het helaas niet meer meemaken, maar misschien volgt er ooit nog een postume nummer 1-hit. Lia schreef op 26 juni het artikel ‘Michael Jackson, King of Pop’ overleden. Het artikel is voorzien van mooie Michael Jackonpostzegels.

Madonna, veelvuldig in de top 40

8 45 jaar top 40 Madonna St. Vincent 1991Madonna is de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden. Al meer dan 25 jaar verrast ze het publiek met haar bijzondere looks en voor sommigen choquerende beelden, die meestal met sex en/of religie te maken hebben. Met name christelijke organisaties komen hiertegen in het verweer.  Madonna wordt beschouwd als een van de meest controversiële personen in de popgeschiedenis. Tussen 1984 en nu heeft ze vele hitnoteringen gehad in de Nederlandse Top 40, waarvan 5 nummer 1-hits. Op deze postzegel uit 1991 van St. Vincent zien we Madonna met de look uit de periode van haar grootste hits.

De Rolling Stones

10 45 jaar top 40 Rolling Stones Oostenrijk 2003
De Rolling Stones haalden 5 maal de hoogste positie in de Nederlandse Top 40. Met het nummer ‘Paint it black’ stonden ze zelfs twee keer op nummer 1. In 1966 en in 1990. Behalve dit ‘Paint ik black’ scoorden ze na ‘Angie’ uit 1973 geen nummer 1-hit meer. Maar de Stones blijven populair. De Engelse rock-n-roll band werd in 1962 opgericht en is nog steeds actief. Dat is al bijna 50 jaar, ongelooflijk.

BZN de meeste hitnoteringen

goodbye-bzn.jpg
Na meer dan 40 succesvolle jaren nam de Volendamse band BZN op 16 juni 2007 afscheid van het Nederlandse publiek. BZN is de absolute topscoorder van hitnoteringen in de Nederlandse Top 40. Maar liefst 55 maal in de top 40, waarvan 22 hits zelfs in de top 10 hebben gestaan. Bovendien heeft BZN 26 jaar achtereen, elk jaar minstens 1 hit in de Top 40 gehad. Een echte topband dus. Het persoonlijk postzegelboekje: Goodbye BZN 1965-2007, waar Bate al over schreef, is dus dik verdiend.

Dit was een greep uit de enorme hoeveelheid artiesten die ooit in ‘De Lijst der Lijsten’ een hitnotering hadden. Niet zomaar een greep, het ging hier wel om een aantal toonaangevende topacts. Natuurlijk zijn er ook nog de minder bekende bands en zelfs eendagsvliegen. Misschien minder beroemd, berucht of invloedrijk, maar net zo goed met leuke, vrolijke of mooie hits. Misschien is het een leuk idee om op eens een kijkje te nemen op de expositie 45 jaar Top 40 – de Lijst der Lijsten in Museum RockArt in Hoek van Holland. De expositie is te bezichtigen van 2 januari tot 7 juni 2010.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Canada Groot Brittannië Nederland Oostenrijk Zweden Elvis Presley Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)