Per diligence over de bergen - Postzegelblog

Per diligence over de bergen

0

dilligence-1Heel lang geleden, in 1949, reed ik s’zomers met twee Noorse vrienden in een rammelende streekbus over een grindweg door het kale, boomloze hoogland van Noorwegen. We kwamen uit Oslo, en moesten zijn in het dorpje Skjolden gelegen aan het uiteinde van de 200 km lange Sognefjord, om vandaar per boot richting Bergen te varen.

De bus stopte. Het miezerde wat uit bewolkte hemel. Ver beneden ons, lilliputterklein, lag Skjolden.  Daar moesten we heen, maar vreemd genoeg stapte iedereen uit behalve wij drieen. De bus zette zich met dreunende diesel en piepende remmen in beweging voor de afdaling. En wat voor een afdaling. Haarspeld na haarspeldbocht, in vele daarvan moest de bus steken om de bocht te kunnen maken. Gelukkig geen tegenliggers. Er waren wel wandelaars, daaronder vele die eerst in onze bus hadden gezeten. De afdaling over de smalle grindweg was zo moeizaam dat bus en wandelaars zowat gelijktijdig beneden aankwamen.  Daar lag de boot al klaar voor een tocht door het prachtige natuurschoon van de 4 km brede fjord: aan weerszijden rezen vertikale rotsen zo’n 1000 m hoog de hemel in.

De reden voor het afstappen van  de  buspassagiers – streekbewoners, toeristen had je daar toen nauwelijks – was dat ze de afdaling per bus over de zigzaggende smalle grindweg te gevaarlijk vonden. Mijn twee Noorse reisgenoten hadden ook willen uitstappen, maar lieten zich niet kennen omdat ik in jeugdige onwetendheid was blijven zitten.

Vanwaar deze inleiding? Omdat ik op een veiling een vervoerbiljet uit 1742 heb gekocht, goed voor een enkele reis per diligence over de St.Bernardpas tussen Chiavenna en Chur.

dilligence-2
Een postzegel voldoet de kosten voor het vervoer van een poststuk, een vervoerbewijs voldoet de kosten voor het vervoer van een persoon. Broertje en zusje dus. Zo’n 18e eeuws ongebruikt vervoerbiljet is nu natuurlijk een rariteit. Zelfs in het monumentale en rijk  geïllustreerde boekwerk van Arthur Wyss ‘Die Post in der Schweiz, Geschichte durch 2000 Jahre’ is alleen een afbeelding van een minder zeldzaam 19e eeuws vervoerbiljet te vinden. Tijdens de eeuwen van paard, ezel, draagstoel, huifkar en diligence was deze weg over de St.Bernard niet meer dan een karrenspoor met diep uitgesleten voren voor de wielen. Afhankelijk van weer en jaargetijde, kan ik me voorstellen dat de eigenaar van het biljet voorzichtigheidshalve te voet de pas heeft bestegen. Wie weet was hij dan wel eerder boven dan de diligence die natuurlijk wel goed genoeg was om de bagage te vervoeren. En als je boven bent, moet je aan de andere kant van de pas natuurlijk weer naar beneden: zowel Chur als Chiavenna zijn laag gelegen.

dilligence-3
Deze route tussen Italië en het Bodenmeer over de St.Bernard is eeuwen oud en was al in gebruik vóór de Romeinse tijd. In de 16e – 19e eeuw was de St.Bernardpas onderdeel van de belangrijke en drukke verbinding Milaan – Lindau (Bodenmeer) die door de diligence in zes dagen werd  afgelegd. Korter zou kunnen maar werd belet door gedwongen overstappen en in de rij staan voor tol betalen.  Dit omdat diverse stadjes langs de route er beter van wilden worden, en in het land van kantons niemand een ander als baas wil erkennen.

dilligence-4
Tegenwoordig ligt er een prachtige autoweg. Nogal wat Hollandse vakantiegangers nemen tegenwoordig deze route naar Italië vanuit Zuid Duitsland. Het is eens wat anders en wie weet, minder druk. Mensen met hoogtevrees of krachteloze auto kunnen sinds 1964 de St.Bernardtunnel nemen in plaats van de pas. Denk dan op de weg maar eens aan je stoere voorgangers van honderden jaren her, tenminste als het wegverkeer dit toelaat.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)