De Burcht van Leiden - Postzegelblog

De Burcht van Leiden

12

burchtintroMocht u ooit Leiden bezoeken, dat moet u zeker naar De Burcht gaan! Niet alleen ligt hier de oorsprong van Leiden en bent u dus in het oudste gedeelte van de stad, maar u heeft ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarnaast is het goed voor uw conditie, want u mag een lange trap beklimmen.

Leiden’s ontstaan is ver terug te voeren, maar begon daadwerkelijk vorm te krijgen rond het jaar 1000, toen een gehucht ontstond uit de permanente nederzetting aan de oever van de Rijn. In het begin van de 11e eeuw braken er roerige tijden aan, waarna een soort burcht werd gebouwd, die hoogstwaarschijnlijk bestond uit een  12 meter hoge heuvel, omgeven door palissaden. De heuvel werd door mensenhanden opgeworpen. Later verdween deze omheining om plaats te maken voor een zware ringmuur met kantelen, schietgaten en poorten.

burcht1

Een zandstenen poort geeft toegang tot het binnenplein van de Burcht. Twee quasi middeleeuwse torentjes flankeren de poort. De omlijsting dateert uit het bouwjaar 1658.  De Burcht staat in het centrum van Leiden, vlakbij de plaats waar de Rijn zich splits in de Nieuwe en de Oude Rijn.

Op de voorpoort van de Burcht staat een  Latijnse tekst, die de bedoeling van de Burcht weergeeft, en (vrij vertaald) betekent: “Een krijgsgebouw, waar de dubbele Rijn omheen stroomt, ter bescherming van het bezit van de stam van Wassenaer.” Hiermee wordt de familie van (stam)vader Dirk van Wassenaer bedoeld, wiens nakomelingen het burggraafschap van Leiden verwierven in 1340. De Burcht is gerestaureerd in 1970. De leeuw met het wapenschild is werk van Rombout Verhulst. De laatste jaren is de leeuw een doelwit van vandalen.

burcht2

Filatelistisch is de Burcht vastgelegd in het bijzondere stempel van 10 oktober 1960, ter gelegenheid van de viering van de Dag van de Postzegel in Leiden.

burcht3

Verder is de Burcht te zien op een sluitzegel van de VVV uit 1908. Hoewel deze zegel niet filatelistisch is, is het natuurlijk wel leuk om deze op een oude briefkaart tegen te komen.

burcht4

Op deze briefkaart ziet u een aantal stempels.

  • Rechtsboven: Leiden 25 augustus 1908. (Dit is het “vertrekstempel” uit Leiden)
  • Linksboven:  Breda 26 augustus 1908    (Dit is het “aankomststempel” in Breda – Dit houdt in dat de PTT in 1908 al een kaart in één dag van Leiden in Breda kreeg)
  • Linksonder:  VVV-stempel  Oud Leiden 1908
  • Middenboven:  Ovaalstempel met A 5

Wie weet wat dit voor een stempel is en wat de letter A en het cijfer 5 betekent????

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (12) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)