Spelen met doorlopers - Postzegelblog

Spelen met doorlopers

6

doorloper1Iedereen kent wel het verschijnsel “doorloper” in de filatelie. Bij een (beeld)doorloper loopt het beeld van de ene postzegel door op een andere postzegel. De bekendste is wel de zogenaamde “dubbele koe”. De twee postzegels samen laten 3 hele koeien zien. Verzamelaars werden in 1974 door de albummakers verrast, doordat deze behalve de enkele zegel, ook een vakje voor de doorloper in het album opnamen. Gevolg was een run op de postzegelhandel om “de dubbele koe” te kopen (want lege vakjes willen verzamelaars niet), wat weer tot gevolg had dat de prijs van deze zegels omhoog schoot.

Variaties

Er zijn verschillende variaties met betrekking tot doorlopers. Zo kennen we (net als bij de koeien) de horizontale doorloper zoals “de ketting” van de ontwikkelingssamenwerking.

doorloper2

Maar soms ook maken 2 zegels boven elkaar een compleet beeld, zoals bijvoorbeeld de verkiezingszegels uit 1977 .

doorloper3

En het is ook mogelijk dat de zegels tegelijkertijd horizontaal als vertikaal een doorloper vormen. Het bloeiende tulpenveld uit 1973  is hier een voorbeeld van. Hoe meer zegels je aan elkaar laat zitten, hoe groter je bloemenpracht.

doorloper4

Ik wil 2 special doorlopers noemen. De Europazegels uit 1989 laten 2 spelende kinderen zien, die met behulp van een touwtjestelefoon met elkaar praten. Omdat deze zegels niet in 1 postzegelvel zitten, moet je zelf deze zegels tegen elkaar leggen, om het “doorloop-effect” te zien.

doorloper5

Een andere bijzondere doorloper vind ik de tenniszegel van Richard Krajicek uit 1999.  Richard is aan het serveren en gooit hiervoor de tennisbal omhoog. Op de onderste zegel staat Richard, op de zegel daarboven zien we de opgegooide tennisbal.

doorloper6Spelen

Je kan ook gaan spelen met de doorlopers. Ik heb hiervoor de kerstzegel uit 1989 genomen.

doorloper7

Je kan deze horizontaal op 2 manieren aan elkaar laten zitten en dan zie je compleet andere afbeeldingen.

doorloper8

En als je ze vertikaal aan elkaar laat zitten is het beeld weer anders.

doorloper9

Tenslotte kan je van deze zegels nog een mooie driehoek of (bijna) ronde bal maken.

doorloper10

Leuk effect toch?   Kent U nog “bijzondere doorlopers?”  Ik hoor het graag.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • toon op 30 november 2009 om 08:27

  Willem, ik weet zeker dat jij al een heel lijstje hebt van “doorlopers”. er zijn er tientallen. ik noem nog een paar mooie tussen de oudjes:
  nvph 970 (Nederland vrij), 1010/1011 (400 jaar Ned.vlag), 1044-1045 (natuur), 1165 (KMA), en ga zo maar door.

 • paul op 30 november 2009 om 15:18

  Lang geleden was dit een ‘booming’ verzamelgebied. Ik heb hier voor me de derde editie van de Doorlopercatalogus Nederland 1982. Het is een uitgave van A. Sauerbier, onder de naam uitgver Philanca. Het telt 28 bladzijden, met kleurenafbeeldingen en prijzen.
  Marktprijzen en catalogusprijzen namen in die tijd een ongekende vlucht omhoog. Zo staat een paar tulpenveld 1973 genoteerd voor 18 gulden, en een paartje schakelketting voor 45 gulden.
  De marktprijzen voor doorlopers zakten later in, misschien gewoon een terugkeer naar gezond verstand en verzamelzin.

 • paul op 30 november 2009 om 15:26

  Nog enkele oudjes
  Beelddoorlopers:
  NVPH 106 opdruk in rood 4c op 4½c
  Ned. Antillen 457-459 Kind 1972

  Kleurdoorlopers:
  542-543 UPU 1949
  563-567 Kind 1950 Kind en dieren
  722-726 Zomer 1959 Waterwerken
  Suriname 475-476 Centrale Bank 1967

  Witdoorlopers:
  544-548 Kind 1949
  795-799 Rode Kruis 1963

 • Bate Hylkema op 2 december 2009 om 12:12

  Het verschijnsel van de beelddoorloper heeft te maken met het onderwerp van de postzegel. Het doorloperseffect heeft bij de ‘dubbele koe’ bijvoorbeeld betrekking op de kwaliteisverbetering van de generatie van de drie afgebeelde koeienrassen door fokken (veredelen) door de jaren heen.
  Het ‘doorgeven-van-het-leven’ bij deze koeien wordt verbeeld of gesymboliseerd door de afbeelding van de dieren op twee aansluitende postzegels.

  Algemeen kan worden gesteld dat de onderwerpen op beeld- en/of kleurdoorlopende postzegels alle hebben te maken met de werkwoorden doorgaan, doorgeven, vervolgen en/of continueren.

 • toon op 5 december 2009 om 13:36

  voor mij zijn doorlopers alleen die categorie waar het BEELD in enige vorm doorloopt. kleur- en witdoorlopers noem ik niet interessant.

 • aadb op 18 maart 2012 om 23:02

  Tsja misschien slaat Richard de bal mis want die komt onderaan te voorschijn duidelijk op het verkeerde been gezet want deze bal gaat hij echt niet raken .En ach wat je allemaal met postzegels kan doen wordt bewezen op de beursen waar auto,s motoren asbakken ,en weet ik wat voor ongein mee volgeplakt wordt .Ik moet er bij zeggen dat het werk wat daar bij komt kijken vele malen ingewikkeld is dan het ontwerp van het velletje openlucht museum men neme wat foto,s stort er wat letters over die in een goede volgorde terecht komen en perforeren het liefs met de ogen dicht zodat het verrassingeffekt het resultaat overtreft .Er zullen zeker medestanders zijn die een en ander geweldig vinden waarschijnlijk goede kennissen of familie leden die inzien dat de ontwerper de freubelschool glansrijk heeft doorlopen .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)