Een wereld van verschil, maar tóch met een grote mate van overeenkomst! - Postzegelblog

Een wereld van verschil, maar tóch met een grote mate van overeenkomst!

0

Tijden kennen tijden. Elke periode kent zijn eigen normen en waarden, zijn typische normeringen en waarderingen, zijn eigentijdse verlangens en idealen.

onderwijs-1

Tussen de getekende postzegelafbeeldingen van de kinderzegels van vorig jaar (2008; Kind en Onderwijs) en de historische prentbriefkaarten van ruim honderd jaar geleden met fotografische collages bestaat een treffende beeldovereenkomst.

Beide verbeelden een ‘samenwerking’ tussen personen en letters. Bij de ene afbeelding gebeurt dat op een gewoon speelse manier, bij de andere op een gedistingeerd voorname wijze.

on

De romantisch en verheven aandoende natuur- en landschaptaferelen zijn door lieftallig poserende dames in lange, ruim vallende en teer gekleurde gewaden bevolkt. Voor het oog zijn ze stuk voor stuk in sfeervolle, aangename, soms gekunstelde houdingen en standen rondom een hoofdletter geplaatst. De letters zijn meestal rijkelijk met bloemen en planten gedecoreerd. Welgestelde kinderen spelen er met speelgoed – soms in samenspel – een meer actieve rol.

de

De voornaam aandoende prentbriefkaartafbeeldingen geven een sfeervolle en vredige uitstraling van rust, stilte en harmonie van weleer. In dit traditioneel sterk geïdealiseerde wereldbeeld van toen is nog geen plaats ingeruimd voor de gejaagdheid, wedijver en drukte/hectiek van vandaag-de-dag.

rw

De afbeeldingen van deze negen maximumkaarten geven een uitstekende ondersteuning aan die van de postzegels. Het picturale stempel completeert de zes kinderpostzegels met maar liefst negen verschillende letters tot een bijzonder aantrekkelijke en interessante set maximumkaarten.

ijDe leiding van de nieuwtjesdienst van de ‘Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie’ (024 – 6771262) heeft met grote moeite, doorzettingsvermogen en inspanning (m.b.v. internet, ruilbeurzen, handelaren en telefoontjes) een aantal van deze maximumkaartensets weten te formeren. Voor de echte verzamelaar van maximumkaarten is het een genot om deze negen originele letterkaarten van ruim honderd jaar oud – die alle tot een maximumkaart zijn verheven – in het bezit te hebben.

s

Het woord ‘onderwijs’ wordt niet alleen door de zes kinderzegels uitgedragen, maar ook door de negen maximumkaarten. Het bijeenbrengen van al deze kaarten is een prestatie van de eerste orde. Hulde!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Kinderpostzegels OnderwijsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)