Opnieuw: zilveren postzegels - Postzegelblog

Opnieuw: zilveren postzegels

31

ZilverOp 25 september 2001 verscheen in Nederland de laatste postzegel met een waardeaanduiding die uitsluitend in guldens was weergegeven. Dat was een zilveren postzegel ter waarde van 12 gulden en 75 cent, bedoeld voor de frankering van aangetekende poststukken. Deze zilveren postzegel was niet gedrukt, maar werd geslagen zoals dat met munten gebeurt. TNT Post heette toen nog PTT Post en de zilveren postzegel werd uitgegeven als “verrassingspostzegel”. De Koninklijke Nederlandse Munt droeg zorg voor de productie van deze zegel.

Voor de stempeling van de zilveren postzegel was het noodzakelijk dat deze gestempeld werd met een rubber stempel en dan gebruikmakend van de originele poststempel inkt. Originele poststempelinkt is een inkt op oliebasis, speciaal ontwikkeld voor metalen stempels. Wanneer de zilveren postzegel met een inkt op waterbasis gestempeld wordt, is deze inkt er zo af te vegen en zou de zegel opnieuw gebruikt kunnen worden. Voor verzamelaars werd een rubber stempel Arnhem 5 gebruikt met de datum 25.IX.01.

Zilver1

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Koningin Juliana en ook dat het ruim 60 jaar geleden dat zij werd ingehuldigd als Koningin der Nederlanden geeft TNT Post nu in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Munt een nieuwe reeks zilveren postzegels uit. De puur zilveren postzegels tonen natuurgetrouwe replica’s van de belangrijkste postzegels die uitgegeven zijn gedurende de regeerperiode van Juliana van 1948 – 1979.

Zilver2

De collectie start met de blauwe inhuldigingszegel van Koningin Juliana uit 1948. Deze postzegel toont een prachtig statig koningin portret van onze voormalig vorstin gedragen door de Hollandse leeuwen naar ontwerp van S.L. Hartz en typografie van J. van Krimpen. De zegels worden geleverd in een kunststof verpakking op creditcard formaat, waarbij op de achterzijde informatie wordt verstrekt over de postzegels.

Zilver2A

Bij de zegels wordt een tweede kaartje geleverd met de afbeelding van de oorspronkelijke postzegel en informatie over de echte ‘papieren’ postzegel. De eerste zegel kost € 9,95 en de volgende zegels kosten € 12,95.

Zilver3

Zilver3A

Daarnaast rekent de Nederlandse Munt ook nog 2,95 aan verzendkosten. Heeft u interesse in de zilveren zegels, dan kunt u ze bestellen bij:

Koninklijke Nederlandse Munt NV
Afd. Klantenservice
Antwoordnummer 53515
3503 WB Utrecht

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Kees Verhulst werkt in het dagelijks leven voor de Rijksoverheid. Zijn interesse binnen de filatelie gaat met name uit naar de moderne poststempels vanaf circa 1980.

Reacties (31) Schrijf een reactie

 • Gerko op 27 november 2009 om 08:19

  Mag “draagde” (laatste regel eerste alinea) gewijzigd worden in “droeg” s.v.p. ? Bij voorbaat dank !

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 27 november 2009 om 09:07

  @Gerko, dat mag. Het is gewijzigd.

 • Kees Verhulst op 27 november 2009 om 09:51

  Dank voor het zorg dragen, Lia.

 • willem hogendoorn op 27 november 2009 om 17:48

  Ik denk dat dit, net zoals de eerste dagkaartjes een grote flop gaat worden. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een weldenkend verzamelaar hieraan gaat beginnen.

 • Marc37 op 27 november 2009 om 22:19

  Je hebt altijd nog mensen die er in “trappen” De envelop met de zilveren postzegel van 12.50 gld heb ik ook in mijn bezit. Met de afstempeling van Arnhem
  11.x.01-18

 • Arjan Keppel op 28 november 2009 om 09:55

  Hier in GB worden dit soort zilveren zegels al jarenlang uitgegeven. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat die ze gekocht heeft, maar aangezien ze niet uit het pakket verdwenen zijn, zal er toch wel een markt voor zijn. Wat gelukkig wel geldt voor de zegelpiramides die Royal Mail ooit uitgaf. Een soort presse-papier van doorzichtig glas (neem ik aan) in de vorm van een piramide, met op de bodem een zegel. Sloeg echt nergens op en die zijn dan ook met stille trom verdwenen.

 • Rein op 28 november 2009 om 22:08

  Anders dan de postzegel uit 2001 is deze flauwekul natuurlijk geen postzegel maar een bedenksel van de Munt. Dit heeft met filatelie niets te maken. Als AH dit soort afbeeldinkjes op buttons of andere dragers zou zetten is het evenmin iets filatelotisch…. Maar onder muntenverzamelaars zitten meestal veel filateloten…

 • paul op 29 november 2009 om 11:07

  Er zijn mensen, zelfs verzamelaars, die zich dit soort produkten door een marketingorganisatie laten aanpraten.
  Gelukkig hebben we keuzevrijheid. Ik kies hier niet voor, ik vind het maakwerk.

 • JHA op 29 november 2009 om 11:07

  Een goed idee. AH zegeltjes in zilver uitgevoerd. Da’s pas echte Super Philatelie. Met als varianten natuurlijk Walt Disney zegewls e.d.
  Weer een nieuw verzamelgebied.

 • toon op 29 november 2009 om 11:27

  inderdaad JHA, verzamelen zit nou eenmaal in ons bloed (of misschien wel in onze genen?).

 • Kees Verhulst op 29 november 2009 om 21:48

  Van echte postzegels kun je inderdaad niet spreken. Vandaar dat ze het vermoedelijk ook hebben over “Juliana Zegels” en niet over postzegels.
  Ze zijn ook niet frankeergeldig, wat wel het geval was met de zegel van Fl.12,75. Maar inderdaad, er zijn altijd wel mensen te vinden die het kopen en willen verzamelen.

 • Lars op 29 november 2009 om 22:51

  En die een hoop geld betalen voor iets met een halve cent aan zilver.

 • Albert Haan op 2 december 2009 om 22:34

  Wij gebruiken deze zilveren zegel nog steeds voor onze heen en weer correspondentie.
  Heen en weer en steeds maar door.
  Je moet wel altijd de stempelinkt verwijderen.
  Dubbelzijdig plakband, en versturen maar. Zeker al meer dan 100 keer gebruikt. Pech hebben TNT.:):):)

 • Kees Verhulst op 3 december 2009 om 10:02

  @Albert,
  Nu begrijp ik waarom ze bij TNT 15% salaris moeten inleveren…
  :-)

 • JHA op 3 december 2009 om 14:50

  Pech hebben TNT???
  Vrij vertaald: Hoe belazer ik de boel. Het is gewoon oplichting danwel diefstal.

 • Albert Haan op 3 december 2009 om 20:04

  Moeten ze maar niet zo’n innovatieve producten maken.

 • JHA op 4 december 2009 om 10:05

  @Albert Haan
  Er is dan tgoch wel iets mis met je mentaliteit. Helaas (?), ……

 • aadb op 4 december 2009 om 10:39

  Treurige vertoning van die Haan op dit forum.

 • Rein op 4 december 2009 om 11:53

  Vroeger schreven we dit geleuter op een briefkaartje dat nog dezelfde avond werd bezorgd en zo werd er gechat…. Sinds we dat niet meer doen is PTT in de problemen gekomen…..

 • Albert Haan op 4 december 2009 om 13:59

  Sport.
  Maar wie heeft wel eens NIET gedige zegels op een brief geplakt en verstuurd?

 • aadb op 4 december 2009 om 14:04

  Albert @dat zullen er zat zijn maar dan hoef je het nog niet op een forum te zetten ,misschien kan je meteen aangifte doen van je eigen fraude (hahaha) dat is net zo slim!!!!!

 • Albert Haan op 4 december 2009 om 14:07

  Valt wel mee

 • Rein op 4 december 2009 om 16:50

  Niet geldig??? Het gaat om Chinezen praktijken waartegem in NOI gomlagen aan de voorzijde op het zegelpapier werd aangebracht en waaarvoor killer stempels werden ingevoerd die dwars door je correspondentie heen gingen ;)

 • Theo Broekema op 21 september 2010 om 14:47

  Beter laat dan nooit zal ik maar zeggen maar ik wilde nog wel even reageren op de veelal negatieve reactie’s hierboven.
  Ik heb inmiddels de gehele serie in mijn bezit en ben er blij mee.
  Maar daar is een reden voor, ik ben een verwoed verzamelaar van alles wat met ons koninklijk huis te maken heeft, postzegels, speciale munten etc.en dus past deze serie ook bij mijn verzameling.
  Waarom de meeste reactie’s zo negatief zijn ontgaat mij, of de uitgifte een sof is geworden weet ik niet. Is de serie te duur, ach het is maar wat de gek (ik dus) er voor wil geven nietwaar.
  Theo

 • aadb op 21 september 2010 om 15:00

  Ja Theo verzamel maar lekker door dat houd de economie in stand ,jammer dat een en ander niet in een catalogus komt maakt niet uit wat voor merk want deze verschijnings vorm is koren op de molen van de SPECIALISTEN De opmerking je kan er niet mee frankeren ach wat maakt het uit ze stempelen als je geluk hebt alles wat los (haha) en vast zit .

 • reintjedevos op 21 september 2010 om 15:51

  @Theo

  postzegels worden door de Posterijen uitgegeven en niet door een handelsbedrijf onder de naam Munt dat van alles en nog wat maakt met edele metalen of niet zonder dat er sprake is van frankeergeldigheid [TNTPost] of wettig betaalmiddel [Ned.Bank].

  Kortom, smelt wat zilver of zo en druk er een euro munt tegenaan – gegarandeerd prijs! Fröbelen met zilverpapier of aluminium bakpapier mag ook!

 • Theo Broekema op 21 september 2010 om 15:53

  Ach Aad,natuurlijk komen deze zilveren nepzegels niet in de ‘speciale’ catalogus voor. Maar dat is niets nieuw onder de zon, er staat wel meer niet in.
  Ik begreep gewoonweg niet waarom deze uitgifte zo werd afgekat, ik vind het een fraaie serie.
  Theo

 • aadb op 21 september 2010 om 16:23

  Theo @ Prima toch , al die katters laat ze er wordt zo veel nagemaakt en ieders zijn smaak .Ik vind ze ook mooi, maar dit is een site (met een t) voor filatelisten en dan kan je iets verwachten !Wel interessant om te vernemen of ze gegomd zijn ..De zilveren 12,75 had zelf klevende pasta aan de achterzijde met een schut blaadje kleur geel ,de zegel wordt door sommige meerdere malen gebruikt en zij plegen daarmee fraude Nadat de zegels schoongemaakt zijn met bijvoorbeeld een vlakgom verdwijnt uit eindelijk de beeltenis . .

 • Albert Haan op 21 september 2010 om 16:58

  Ps de heen en weer zegel is er niet meer.
  Weg foetsie, nooit meer bij mij aangekomen die brief.
  net zoals veel post, niet meer aankomt, of bij de buren geleverd word.
  Wraak van TNT? :-)

 • Theo Broekema op 21 september 2010 om 17:58

  Tja Albert, dat krijg je er nu van. De medewerkers bij TNTpost hebben natuurlijk dit draadje ook gelezen en jouw mooie zuiver zilveren postzegel achterover gedrukt.
  Dat trouwens de zilveren 12,75 gegomd is is mij onbekend. De mijne zit, tesamen met een zilveren gulden, in een mooi doosje opgeborgen. En ik ben niet zo gek om dit prachtige voorwerp op een brief te plakken.
  Theo

 • Carl op 31 januari 2012 om 16:36

  Over zilveren postzegels gesproken kan ik momenteel dit aanbieden.
  http://nl.kapaza.be/oost-vlaanderen/25-zilveren-postzegels-62387732.htm

  Een uniek stuk zonder oxidatie of beschadiging.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)