Zie ginds komt… - Postzegelblog

Zie ginds komt…

1

SintSinterklaas is weer in het land. Op zaterdag 14 november meerde hij aan met zijn stoomboot in Schiedam. En na aankomst kreeg hij zijn eigen persoonlijke postzegel die bij de Collectclub verkrijgbaar is in een Postbox voor € 3,95. De set bevat 3 zegels en 3 kaarten. Op de zegel zien we de huidige tv-Sinterklaas.

In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas (in de Nederlandse volksmond “Sinterklaas”; in het Engels “Saint Nicholas” of in het Duits “Sankt Nikolaus” genoemd) de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije. Het verhaal gaat dat hij geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven. Sommige bronnen vermelden dat hij overleed op 6 december in het jaar 343. In 1087 werd zijn lichaam naar Italië overgebracht. Andere bronnen zeggen juist weer dat 6 december de verjaardag is van de Sint. In Nederland hebben we nu een persoonlijke postzegel, onze oosterburen, de Duitsers, herdenken Sinterklaas met een aantal bijzondere poststempels.
Klaas1 Klaas2
Het is niet duidelijk waarom hij, volgens de Nederlandse traditie, uit Spanje komt. Wellicht heeft het te maken met het feit dat Sint Nicolaas de beschermheer van de scheepvaarders was. In de 17e eeuw was Holland namelijk bekend om zijn scheepvaart. Echter, de Duisters kennen vermoedelijk het liedje “Zie ginds komt de stoomboot” niet, daar er op dit stempel een zeilboot is afgebeeld.

Klaas3

Dat Sinterklaas uit Spanje komt, kan ook verklaren waarom de Sint geholpen wordt door Zwarte Pieten; de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd. Een modernere verklaring dat de Pieten zwart zijn, is dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken. Alleen is het dan wel vreemd dat gezicht en handen zwart zijn en de kleren niet vuil. De legendarische geschenken en bruidschatten van de Sint aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op 5 december, de vooravond van zijn sterfdag. Bijna iedereen denkt echter dat 6 december de verjaardag van de Sint is. Wie in Duitsland een brief aan de Sint schrijft en die stuurt naar Nikolausdorf, krijgt netjes een brief terug.

Klaas4

Deze brief is dan gestempeld met het bovenstaande poststempel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Kees Verhulst werkt in het dagelijks leven voor de Rijksoverheid. Zijn interesse binnen de filatelie gaat met name uit naar de moderne poststempels vanaf circa 1980.

Reacties (1)

 • frans fierens op 30 november 2009 om 19:02

  reactie op kees verhulst
  Nikolaos is geboren in Patara in de streek Lycië nabij Myra zoals het vroeger heette het heet nu Demre
  Sint Nicolaas is nooit in Spanje geweest, maar is in 1043 door de Bares scheepslui de gebeente overgebracht naar Bari in Italië en omdat Bari onder Spaans bewind viel is dit het misverstand dat hij uit Spanje zou komen
  pakjesavond kennen we al in de 17e eeuw
  Het sint Nicolaasfeest heeft zijn grote impuls gekregen uit Oostenrijk in 1725

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)