Schilderij op een postzegel, de Mona Lisa - Postzegelblog

Schilderij op een postzegel, de Mona Lisa

4

1 postzegel Mona Lisa Sierra Leone 2004 500th Anniversary of Mona LisaEen echte artistieke uitdaging is het niet, lijkt mij, een postzegel ontwerpen met de Mona Lisa erop. Geen ontwerper haalt het immers in zijn hoofd om iets te veranderen aan de afbeelding van de mysterieus glimlachende Mona Lisa. Tenminste dat dacht ik…..

Maar ze zijn er dus wel, postzegels met een “andere” Mona Lisa. Zo beeldde Montenegro in 2006 Mona Lisa af als een kind. Nieuwsgierig geworden naar het hoe en waarom van deze afbeelding, ging ik op zoek naar een uitleg. Door alle geheimzinnigheid rondom de Mona Lisa verwachtte ik dat er een of andere diepzinnige theorie achter de afbeelding zou zitten.  Maar het enige dat ik vond, is dat de kunstenaar wilde aangeven dat “Mona Lisa net als wij allemaal, ook kind was”. Mooi vind ik hem niet, deze Mona Lisa-postzegel. Maar wel gedurfd. Wat zouden kunstliefhebbers vinden van deze aangepaste Mona Lisa?

2 postzegel Mona Lisa Montenegro 2006 'Mona Lisa' like a Child
Betty Boop werd door Guyana als Mona Lisa op een postzegel afgebeeld. Gewoon een grappige postzegel. De gelijkenis tussen Mona Lisa en Betty Boop zit vooral in de handen. Het allerbelangrijkste van de Mona Lisa, haar mysterieuze glimlach, ontbreekt bij Mona Betty Boop Lisa.

3 postzegel Mona Lisa Betty Boop Guyana

“Normale” Mona Lisa-postzegels zijn er te over. Hieronder zegels van Hongarije (1974), Frankrijk, Duitsland (BDR 1952) en Jordanië.

5 postzegel Mona Lisa Hongarije 19744 postzegel Mona Lisa Frankrijk

6 postzegel Mona Lisa Duitsland 1952 DBP7 postzegel Mona Lisa Jordanie

Wereldberoemd schilderij: de Mona Lisa

De Mona Lisa (in het Italiaans: Monna Lisa en in het Frans: La Joconde) werd tussen 1503 en 1507 geschilderd door Leonardo da Vinci. Vooral de glimlach van de Mona Lisa maakte het schilderij beroemd. De meningen over deze glimlach zijn verdeeld. Meestal omschrijft men de glimlach als mysterieus, maar anderen vinden juist dat Mona Lisa heel neutraal kijkt. Sommige kunstliefhebbers noemen de blik in haar ogen gelukzalig. Dit zou komen doordat de vrouw die model stond voor het schilderij zwanger was. Het is overigens jarenlang een raadsel geweest wie dat model eigenlijk was. Zijn moeder? Een geheime minnares? Of was het misschien een vrouwelijk zelfportret van da Vinci zelf? In januari 2008 kwam het verlossende antwoord. Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg maakten bekend dat ze het bewijs hadden gevonden dat de geportretteerde Lisa Gherardini was, de vrouw van de rijke zakenman Francesco del Giocondo. Door de naam van deze zakenman staat de Mona Lisa ook wel bekend als la Gioconda, vrouwelijke Giocondo dus. Mona is een verkorte vorm van Madonna, oftewel Mijn Vrouwe of Vrouwe. Giocondo betekent in het Italiaans opgewekt. La Gioconda betekent dus ook opgewekte vrouw.

8 postzegel Leonardo da Vinci Monaco 2002 550th anniversary of the birth of Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci overleed in 1519, lang voordat de eerste postzegel op een brief werd geplakt. Zou hij het kunnen waarderen, zijn Mona Lisa al dan niet ‘aangepast’ op postzegels? Het antwoord zou heel goed “ja” kunnen zijn. Leonardo da Vinci had vele talenten en interesses. Zijn meest opvallende karaktereigenschap was dat hij dikwijls heel enthousiast aan iets nieuws begon, maar dit vervolgens vaak niet afmaakte. Da Vinci stapte gemakkelijk over naar een andere uitdaging. Hij was dus geen gepassioneerde kunstenaar die zijn hele leven aan de schilderkunst wijdde.

Na de “vondst” van de twee aparte Mona Lisa-postzegels werd ik wel nieuwsgierig. Zouden er nog meer bijzondere of opmerkelijke Mona Lisa-postzegels zijn? Maar helaas het is bij twee gebleven. Wel vond ik heel veel gepersonaliseerde zegels met de meest wonderlijke Mona Lisa’s erop die je maar bedenken kunt. Misschien zijn die ook wel een artikel waard.

postzegel Mona Lisa Polen 2002Jan1964 vond deze bijzondere Mona Lisa-postzegel van Polen. De zegel werd uitgebracht in 2002.Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Frankrijk Monaco Polen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)