Leiden 1940 - een moedig jaar - Postzegelblog

Leiden 1940 – een moedig jaar

4

Met een zelf ontworpen postzegel herdenkt de Leidsche vereeniging van postzegel-verzamelaars dat 70 jaar geleden – kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog –  op 17 januari door enkele moedige mannen de ‘vereeniging’ werd opgericht. Ook in dat jaar – op 26 november 1940 – hield de heer R.P. Cleveringa (1894-1980) zijn moedige protestrede.

Als decaan van de rechtenfaculteit Rijksuniversiteit te Leiden sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren, onder wie zijn collega prof.mr. E.M. Meijers van de universiteit te verwijderen.

Ontwerper Frans Hemelop

Voor ontwerper Frans Hemelop van de Leidsche vereeniging van postzegelverzamelaars was het de vierde postzegel die hij ontwierp.

Cleveringa-400p

Eerdere ontwerpen waren:

 • een persoonlijke postzegel bij een tentoonstelling in 2008 met als onderwerp: Frederik Kaiser (1808-1872), grondlegger van de Leidse Sterrewacht.
 • een persoonlijke postzegel bij een tentoonstelling in 2009 met als onderwerp: Leiden 1609-1621 The Pilgrim Fathers.

Over de postzegel

Frans Hemelop zocht een manier om uitdrukking te geven aan de band tussen de heer Cleveringa en de Rijksuniversiteit van Leiden. De afbeelding van de heer Cleveringa wordt verbonden met het logo van de universiteit door de foto van verontwaardigde studenten bij het gebouw van de universiteit op 26 november 1940. Er brak een staking uit, Cleveringa werd gearresteerd en op 27 november werd de universiteit door de bezetter gesloten.

De beschrijving van het moedige jaar 1940 (rode cijfers) begint op 17 januari – eveneens in rood – en eindigt weer in rood op 26 november. In blauwe letters is vermeld: de naam van de heer Cleveringa en de afkorting van de Leidsche vereeniging van postzegelverzamelaars.  De kleuren rood en blauw symboliseren, samen met de witte ondergrond van de postzegel, de nationale vlag die in een aantal donkere jaren niet (meer) mocht wapperen.

Oplage en verkrijgbaarheid

De oplage van het postzegelvel is op dit moment nog onbekend.
De postzegel is – precies 70 jaar na de oprichting – verkrijgbaar vanaf 17 januari 2010 op de postzegelbeurs en -tentoonstelling die wordt gehouden in het clubgebouw van K&G op het Waardeiland in Leiden. Nadere informatie komt binnenkort op de website van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Bron: Persbericht van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • paul op 13 november 2009 om 09:11

  De tekst in de onderste regel op de zegel zoals afgebeeld bevat een foutieve spelling van het woord ‘protestrede’. Het dient als een woord, dus de delen aan elkaar, geschreven te worden.
  Als het als twee woorden geschreven wordt kan het ook nog eens uitgelegd worden als protest over of tegen een rede op 26 november. En dat is nou juist niet wat deze zegel verbeeldt.
  Overigens wordt met een uitgave als dit zegel bewezen dat de persoonlijke zegel een prima drager is van historische gebeurtenissen die daarmee opnieuw onder de aandacht gebracht worden.

 • Frans Hemelop op 14 november 2009 om 17:58

  Paul,

  Gelukkig heeft Lia de gecorrigeerde zegel inmiddels geplaatst.
  In de ontwerpfase heeft het woord ´protestrede´ een onbedoelde verandering ondergaan waar ik en velen overheen gelezen hebben.

  Fijn dat er attente bloggers zijn die vóór de uitgiftedatum in actie komen.
  Misschien is plaatsing vooraf op een blog een tip voor officieel uitgevende instanties, want volgens mij is het zelfs een verzamelgebied.

 • Frans Hemelop op 14 november 2009 om 18:25

  Door persoonlijke omstandigheden ben ik een beetje de weg kwijt.
  Lia zal z.s.m. de door mij gewijzigde zegel plaatsen.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 15 november 2009 om 17:52

  De postzegel is gewijzigd!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)