Boek en literatuur centraal op Belgische postzegels - Postzegelblog

Boek en literatuur centraal op Belgische postzegels

2

kies-schrijvers-belgieIn de reeks ‘This is Belgium’  brengt de Belgische Post zegels uit over belangrijke personen, tradities, gebeurtenissen en thema’s van het land. Dit jaar koos men voor Boek en literatuur (Livre et littérature) als thema. Afgelopen zaterdag, 31 oktober, is deze zevende aflevering in de reeks gepresenteerd. Het velletje bevat in totaal tien postzegels.

Van de tien zegels zijn er zes met portretten van Belgische auteurs, uiteraard drie Vlaamse en drie Franstalige. De Vlaamse auters zijn Tom Lanoye, die dit najaar verraste met zijn roman Sprakeloos; Hugo Claus die, zoals de Belgen zeggen, vorig jaar als literair voldaan man afscheid nam van het leven; Anne Provoost die als een van de grote namen van de Vlaamse jeugdliteratuur wordt beschouwd, de Franstalige Pierre Mertens, Amélie Nothomb van wie jaarlijks een boek verschijnt vol zwarte humor en zelfspot; en Henri Vernes, bekend van de serie over Bob Morane. De vier andere zegels zijn gereserveerd voor literaire evenementen: de Poëziezomer in Watou, het pittoreske boekendorp Redu dat nauwelijks 400 inwoners heeft, maar toch 22 boekwinkels telt en jaarlijks 200.000 boekenliefhebbers trekt en de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, het grootste literaire fenomeen in de Lage Landen met zo’n 170.000 bezoekers en in de boekenbeurs in Brussel.

boeken-belgie-postzegelvel

Zoals gebruikelijk bij ‘This is Belgium’ is tegelijk een boek uitgebracht. In ‘This is Belgium: over schrijvers en boeken’ staat het werk van de zes op de zegels geportretteerde schrijvers centraal, onder meer via typerende fragmenten. Verder gunt het de lezer een blik achter de schermen van de vier evenementen.

Volgend jaar maart zal er door TNT Post voor de tweede keer een velletje met tien verschillende zegels aan de Boekenweek worden gewijd. Het is echter te hopen dat er deze keer aandacht wordt besteed aan belangrijke Nederlandse schrijvers en aan hun werken, en dat TNT Post het niet weer zoekt in on-Nederlands gedoe zoals in 2001. Wat dat betreft zou men een voorbeeld kunnen nemen aan het Belgische velletje.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Auteurs BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.