Op 4 november 1989 eisten op de Alexanderplatz van het toenmalige centrum van de DDR-hoofdstad Leipzig bijna een miljoen mensen radicale hervormingen en vrijheid van reizen. Plotseling werd toen ook uit enkele ramen van de Sparkassen-Gebäudes aan de Alex een spandoek ontrold: ’Die Mauer muss weg !’. Het was maar enkele minuten zichtbaar, toen haalden ijverige Genossen het doek weer naar binnen. Slechts enkele dagen later viel de muur en was het einde van de DDR en de hereniging van de beide Duitslanden ingezet. Duitsland heeft 8 oktober ’20 Jahre Friedliche Revolution’ herdacht met de uitgifte van een 55 cent-zegel waarop de Nikolaikirche in Leipzig.
Gerelateerde artikelen
Een jaar na de hereniging, op 3 oktober 1990, gaf Duitsland twee zegels Deutsche Einheit uit, op 6 november daarop volgden twee zegels en een velletje ’1. Jahrestag der Öffnung der interdeutschen Grenzen und der Berliner Mauer’ en op 2 oktober van datzelfde jaar verschenen de laatste twee DDR-zegels. Door de hereniging werd het Duitse uitgifteprogramma ook danig aangetast, omdat er nog tal van DDR-zegels in ontwerp lagen.Gaf Duitsland in 1989 nog 46 zegels uit, in 1990 43, in 1991 waren dat er plotseling 93. Pas na enkele jaren was het uitgiftebeleid weer op orde.
Georg Flegel (1566-1638) geldt als een van de eerste Duitse en in Europa als een van de eerste bekendste stillevenschilders van de vroege 17e eeuw. Onder de titel Deutsche Malerei verscheen een 45 c-zegel met een Stilleven met kersen.